image

Politie wil particuliere Amerikaanse dna-database gaan gebruiken

woensdag 6 februari 2019, 14:06 door Redactie, 7 reacties

De Nederlandse Politie wil een particuliere Amerikaanse dna-database gaan gebruiken om onbekende doden te identificeren. Het gaat om ongeïdentificeerde doden die geen slachtoffer zijn van een misdrijf, zo laat de politie tegenover NRC weten.

De database in kwestie is GEDmatch, waar gebruikers een dna-profiel naar kunnen uploaden. Vervolgens is het mogelijk om naar familie te zoeken. Op deze manier kunnen verwanten van de onbekende dode worden gevonden. Het gaat hier niet om strafzaken. Volgens het Nederlandse Wetboek van Strafvordering is het bij deze onderzoeken namelijk niet toegestaan om in een particuliere dna-database verwantschapsonderzoek uit te voeren, zo laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten.

René Bergwerff van het coldcaseteam van de politie Rotterdam stelt dat er "geen enkel beletsel" is om ongeïdentificeerde doden via particuliere dna-databases te identificeren. Dat is een ander geval bij verdachten. "Als we een dader vinden via een particuliere databank, is het nog de vraag of het dan houdbaar is als bewijsmateriaal in een eventuele rechtszaak", zo merkt hij op.

Wanneer slechts 2 procent van de bevolking zijn of haar dna-profiel zou uploaden, is het inmiddels mogelijk om altijd tot een dna-match met een verwant te komen, zo stelt dna-expert Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). "In theorie is het zo dat als 350.000 Nederlanders zeggen: mijn dna mag in een databank om misdrijven op te lossen, we bijna elk dna-spoor kunnen identificeren via stamboomonderzoek."

Volgens hoogleraar forensische biologie Ate Kloosterman staan we aan de vooravond van een tweede golf van dna-techniek die de wereld gaat veranderen. "Een techniek waardoor zaken die op geen enkele manier opgelost konden worden, mogelijk toch een oplossing kunnen gaan krijgen."

Reacties (7)
06-02-2019, 14:25 door Anoniem
eng...
06-02-2019, 14:48 door Anoniem
Volgens het Nederlandse Wetboek van Strafvordering is het bij deze onderzoeken namelijk niet toegestaan om in een particuliere dna-database verwantschapsonderzoek uit te voeren, zo laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie weten.

Laat Grapperhaus het maar niet horen.
06-02-2019, 14:55 door Anoniem
"In theorie is het zo dat als 350.000 Nederlanders zeggen: mijn dna mag in een databank om misdrijven op te lossen, we bijna elk dna-spoor kunnen identificeren via stamboomonderzoek."

Ware het niet dat in de grote mensenwereld wordt vreemdgegaan, zodat ieder vrijwel ieder stamboomonderzoek op basis van een DNA spoor vroeg of laat leidt tot mensen die slechts op papier met elkaar zijn verwant, niet in biologische zin.

Het uiteindelijke gevolg is dat daardoor onschuldigen onder de loupe genomen zullen worden. Ook niet-relevante verdachten zullen voor onderzoek worden geoormerkt. Het gaat in ieder geval aardig wat 'familiegeheimen' bloot leggen.
06-02-2019, 15:10 door Anoniem
Bijzonder eng...
06-02-2019, 16:37 door karma4
Het betreft geen strafzaak dus daar is geen beletsel.
Het betreft een dode, daar is de gdpr niet op van toepassing dus nog steeds geen probleem.
Het is echt niet zo dat wetten er zijn om expliciet alles te beschrijven wat toegestaan is, integendeel.

Voor degenen die dat wel geloven de opdracht om voor de aankomende maand exact alle activiteiten welke gaan plaatsvinden van zichzelf te beschrijven. Zodra er maar iets verschilt zichzelf te bestraffen in een extra dag werkelijk geheel niets doen.
07-02-2019, 19:50 door Anoniem
Door Anoniem:

Het uiteindelijke gevolg is dat daardoor onschuldigen onder de loupe genomen zullen worden. Ook niet-relevante verdachten zullen voor onderzoek worden geoormerkt. Het gaat in ieder geval aardig wat 'familiegeheimen' bloot leggen.

Peter de Knijff, hoogleraar populatie- en evolutiegenetica aan het LUMC in Leiden: "Als je je profiel in zo’n database stopt, is het in principe eigendom van Amerikaanse bedrijven en kunnen ze ermee doen en laten wat ze willen.”

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/07/particulier-dna-gebruiken-veelbelovend-of-gevaarlijk-a3653233

Wat in handen van Amerikaanse bedrijven is, daar kunnen ook de FBI en CIA toegang tot verkrijgen, zou ik daar aan toe willen voegen. Dat belooft nog wat voor de nabije toekomst, zoals advertenties voor medicijnen op basis van je DNA profiel.
20-05-2019, 14:47 door Anoniem
Bijzonder eng...

Afschuwelijk eng, het oplossen van moord.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.