image

Britse commissie wil aanpak van 'digitale gangster' Facebook

maandag 18 februari 2019, 16:22 door Redactie, 12 reacties

Facebook denkt dat het boven de wet staat, vormt een bedreiging voor de democratie en moet gereguleerd worden. Dat stelt een commissie van het Britse parlement, die opmerkt dat de sociale netwerksite zich als een "digitale gangster" gedraagt.

Voor het onderzoek werden meer dan 170 geschreven verklaringen en bewijs van 73 getuigen gebruikt. Het onderzoek van de commissie nam achttien maanden in beslag en richtte zich op de rol van Facebook bij politieke beïnvloeding, misinformatie, dataschandalen en privacyschendingen. Uit de informatie die naar voren kwam blijkt onder andere dat Facebook bereid was de privacyinstellingen van gebruikers te omzeilen om data naar sommige ontwikkelaars te kunnen sturen.

"Het moet niet worden toegestaan dat bedrijven zoals Facebook zich als 'digitale gangster' in de online wereld gedragen, en zich boven de wet beschouwen", aldus de commissie. Die hekelt ook het feit dat Facebook aansprakelijkheid opzij schuift en niet door toezichthouders tot de verantwoordelijkheid wil worden geroepen. "De overheid moet de gevolgen van dergelijke monopolies op de politieke wereld en democratie in overweging nemen." Verder stellen de onderzoekers dat Facebook verklaringen over Russische beïnvloeding heeft gegeven die niet waar zijn.

"Socialmediabedrijven kunnen zich niet verbergen achter de claim dat ze alleen een 'platform' zijn en dat ze geen verantwoordelijkheid hebben in het reguleren van de content op hun sites", aldus de commissie. Die pleit voor het invoeren van onafhankelijke regulering. Zo moet er een verplichte "Code of Ethics" komen, waar een onafhankelijke toezichthouder toezicht op houdt, die beschrijft wat schadelijke content is. Daarnaast moeten toezichthouders juridische actie kunnen ondernemen tegen bedrijven die de regels overtreden.

"Zelfs als Mark Zuckerberg vindt dat hij geen verantwoording aan het Britse parlement hoeft af te leggen, moet hij dat wel aan de miljarden Facebookgebruikers doen. Het bewijs van mijn commissie laat zien dat hij nog steeds openstaande vragen heeft, maar hij blijft ze ontwijken en reageert niet op onze uitnodigingen, of hij stuurt vertegenwoordigers die niet de juiste informatie hebben", zegt Damian Collins, hoofd van de commissie. Wat de Britse overheid concreet met het onderzoek gaat doen is nog niet bekend.

Reacties (12)
18-02-2019, 17:05 door Anoniem
Aan de ene kant natuurlijk een hele goed ontwikkeling. Veesboek ik ook iets wat je met alle mogelijke middelen moet bestrijden.

Aan de andere kant... Leuk, maar waar blijft het vrije internet.

Ofwel: met gemengde gevoelens: prima dat veesboek steeds meer wordt aangepakt. Hoe harder, hoe liever het me is. Aan de andere kant: alles waar de overheid zich mee bemoeit, wordt ellende. Dus het is ook het einde van het internet zoals het leuk was.
18-02-2019, 17:10 door Anoniem
House of Commons
Digital, Culture, Media and
Sport Committee

Disinformation and ‘fake news’: Final Report
18 February 2019 [PDF 3,42 MB Mb, 111 pages.]

https://publications.parliament.uk/pa/cm201719/cmselect/cmcumeds/1791/1791.pdf
18-02-2019, 18:10 door Anoniem
Zouden de Britten die suikeroom durven te arresteren en hem te vervolgen als cimineel?
18-02-2019, 18:31 door Anoniem
Aan de andere kant... Leuk, maar waar blijft het vrije internet.
Een vrij internet wil toch niet zeggen dat je zonder toestemming gegevens mag verkopen.
18-02-2019, 18:48 door NonNocere
Uit alles blijkt dat Facebook of samen met Zuckenberg ten onder gaat of hem chief architect maakt of zo en iemand anders met meer ervaring het bedrijf laat besturen. Vergelijk het proces met Elon Musk!
18-02-2019, 19:25 door Anoniem
Wat verwacht je van zo een jochie?

https://www.express.co.uk/life-style/science-technology/935457/Facebook-Data-Scandal-Mark-Zuckerberg-Dumb

Zulke arrogante lui heb je hier in Nederland ook... en nog erger. Ik kan wel namen noemen... ach laat ik tweakers PUNT net maar eens als voorbeeld geven.
18-02-2019, 20:11 door Anoniem
Door Anoniem: Aan de andere kant... Leuk, maar waar blijft het vrije internet.
Het juiste moment om je dat af te vragen was toen Facebook de wereld bleek te veroveren. Facebook zelf is namelijk helemaal niet zo vrij, dat is een gesloten systeem.

Ga maar na: de hele stack aan internettechnologie is op standaards gebaseerd, zodat je niet voor een bepaalde dienst aan een bepaalde provider gebonden bent maar overal terecht kan en ook kan communiceren met mensen die een andere provider hebben gekozen. Je kan e-mail overal heensturen, usenet is niet aan een provider gebonden, een website kan je overal hosten waar het jou uitkomt en iedereen met een willekeurige webbrowser kan het benaderen.

Een Facebook-account kan je echter niet bij een andere provider onderbrengen. Die is niet gebaseerd op een provider-onafhankelijke standaard die toestaat dat verschillende mensen bij verschillende providers zitten en toch alles kunnen delen met het gemak waarmee dat binnen Facebook kan. En dus ben je voor Facebook aan het bedrijf Facebook gebonden, en daardoor kon dat bedrijf zich ontwikkelen tot de machtsfactor die het nu is. Iedereen kan een Facebook-account aanmaken, maar Facebook is niet open of vrij.

Al die echte internetstandaards zijn ontwikkeld door mensen die snappen dat leverancieronafhankelijkheid een voorwaarde is voor dat vrije internet waar jij aan hecht. Het zijn juist bedrijven als Facebook die aan de stoelpoten van die vrijheid zagen door iedereen hun platform in te zuigen. Mocht het zover komen dat Facebook volledig onderuit wordt gehaald door alle schandalen, torenhoge boetes en wat er nog meer op ze af komt, dan is het internet gewoon nog het internet. Je kan nog steeds e-mail sturen, websites maken en nog veel meer.

Voor modernere vormen van communicatie, zoals sociale media, zijn voor die vrijheid ook standaards nodig die iedereen kan implementeren en die niet vereisen dat gebruikers bij dezelfde provider zitten om digitale vriendjes van elkaar te zijn. Het lijkt erop dat Solid, een systeem waar Tim Berners-Lee (die het world wide web heeft bedacht) en MIT aan werken, zoiets is.
18-02-2019, 20:55 door Anoniem
Toch wordt ik gewoon gevolgt door facebook en dat zonder een account. Internet stalking (of Cyberstalking) is dat. Niet sarcastisch of grappig bedoeld, het is gewoon een nachtmerrie die peronluk is ontstaan. Voor de duidelijk waarom dit is ontstaan, het draait puur om geld, niet om u te pesten, nogmaals, facebook is perongeluk groot gebracht dankzij u!

We kunnen dat bedrijf terug kleiner maken door ons allemaal zo snel mogelijk van facebook af te weren. Doe het niet binnen de 5 jaar, doe het ook niet vandaag, maar doe het wel liefst deze maand als je vindt dat facebook moet stoppen met zijn schandalige praktijken. Want ik verzeker u, de overheid zal weinig of helemaal niks doen. Help vooral jezelf te relaxen!


Dit bericht is niet copyright, het mag gewoon gekopieerd en gedeeld worden!
18-02-2019, 23:02 door Anoniem
Ik roep dit al jaren en wordt door een grote industrie gewoon platgemaaid. Allemaal meelopers.

Is er soms een oorlog gaande tussen het inlichtingencircuit VS en het inlichtingencircuit Europa? Bankierfamilie die een ander willen afstoten om zo de macht te consolideren? Uiteindelijk is dit wel nodig gezien Azie.
18-02-2019, 23:16 door Anoniem
De nieuwe trend die zeker komt is inclusief denken.

Sites als Facebook werken exclusief. dat merk je meteen als de de Facebook gestapo over de vloer krijgt. Af en toe komt dat eens in de pers, als het helemaal te belachelijk voor woorden is geworden. Maar Facebook werkt heel strikt exclusief. Je mag inmiddels vrijwillig weg (omdat er een wet kwam die dat eiste), maar vroeger moest je je aanmelden, dan werd je facebook jehova, je kon bij fouten gestraft en verstoten worden, maar helemaal weg kon niet. Je bleef facebook jehova, voor het leven, en zelfs tot na je dood.

Linked-In werkt ook zo. Je zoekt wat, klikt op een linkje, blijkt naar Linked-In te gaan, en je mag helemaal niks meer zien. Eerst registreren! Eerst lid van de kerk worden!

Zo heb je er nog meer. Eerst een iTunes account aanmaken, anders gaat je hele telefoon niet werken. Of een Google account. Eerst een Microsoft account aanmaken want ander gaat je hele Windows niet werken.

Die manier van werken brengt nog altijd het meeste geld op (op de beurzen dan). Maar die heeft echt zijn beste tijd gehad.

Het zijn vormen van exclusief denken. Je moet verplicht lid van een kerk worden, en daarna zal de kerk de moraal wel preken en spellen, want je hebt zelf ergens op OK geklikt.

Het is nooit de achterliggende gedachte van het internet en het wereld wijde web geweest. En ik vrees dat het internet gaat winnen. Het internet is altijd al juist inclusief geweest. Het wereldwijde web is nooit bedacht om mensen uit te sluiten, of beperkingen op te leggen. Het was juist andersom.

Het vervelende is dat met de eikels van tegenwoordig, we in de waan worden gebracht dat Steve Jobs, Bill Gates, Tim Cook, Mark Zuckerberg of Jeff Bezos het internet hebben uitgevonden en tot ons hebben gebracht. Geen grotere marketing leugen is denkbaar! Zulke mannen hebben er altijd juist tegen gestreden, en hebben altijd getracht om er niet enkel zoveel mogelijk macht over te hebben, maar alle macht! Het zijn juist de slopers van de vrijheid. Hoe mooi ze zich ook presenteren, ze denken in kerken en in uitsluiten van mensen en vrijheden. Om hun eigen marktwaardes op te pijpen.

Het internet en het wereldwijde web zelf gaan winnen. En dat is altijd als bedacht op basis van inclusief zijn. Iedereen mag meedoen. Graag zelfs, want dat maakt de wereld beter.

Dat die Britse commissie daar eens flink mee met de bijl hakt, geweldig. Voor ons, maar zeker ook voor de Britten zelf. Want als straks een harde Brexit komt, de Britse economie met 10% in elkaar klapt, en het blijkt dat al die ellende aan wat snotjochies van der internets te danken is geweest, dan hebben er nu alvast een paar intelligente Engelsen de eerste stappen gelegd om in elk geval te begrijpen waar hun echte vrienden wonen. Heel gezond.

Voor sitebouwers zelf, inclusief zijn gaat de trend zijn. Geen besloten kerk meer. Maar een plein. Waar iedereen mag komen. Er kunnen wat winkeltjes omheen staan, waar je dan wel moet betalen, maar dan ook je rechten hebt als koper. Maar het plein is openbaar en voor iedereen. Ook voor die gek waar je naast woont. Want het plein is er voor iedereen.
18-02-2019, 23:51 door Anoniem
Doe maar eens een testje. Ik heb hem getest. Maar een juiste wetenschappelijke aanpka is dat iets reprocudeerbaar moet zijn.

Als je al een jaar geleden je facebook hebt gedelete. Gewist en weg ermee.

Zoek een ander apparaat op. Een ander IP. Een ander land desnoods. En meld je voor de gein nog eens aan. Met een valse naam. Maar geef voor de dubbele verificatie wel je originele mobiele nummer op. En misschien nog een paar kleine privacy feitjes. Niet te veel zelfs.

Dan krijg je de zo een scherm, van mensen waar je misschien bevriend mee zou willen zijn. Als nieuwe blanco gebruiker. En daar kun je aan zien wat er dan destijds in de database écht is gedelete. Door facebook. Je had net zo goed niet op delete profiel kunnen klikken. Dan dan weten ze per ongeluk ineens alles nog. En ook iedereen die je na het opheffen van je facebook hebt leren kennen. Die kennen ze ook al.

Spooky, maar test het maar eens. In een internet cafe of in de openbare bibliotheek op Windows 98. Of op vakantie in Athene. Ze weten alles nog.
03-03-2019, 00:16 door Anoniem
Door Anoniem: Doe maar eens een testje. Ik heb hem getest. Maar een juiste wetenschappelijke aanpka is dat iets reprocudeerbaar moet zijn.

Als je al een jaar geleden je facebook hebt gedelete. Gewist en weg ermee.

Zoek een ander apparaat op. Een ander IP. Een ander land desnoods. En meld je voor de gein nog eens aan. Met een valse naam. Maar geef voor de dubbele verificatie wel je originele mobiele nummer op. En misschien nog een paar kleine privacy feitjes. Niet te veel zelfs.

Dan krijg je de zo een scherm, van mensen waar je misschien bevriend mee zou willen zijn. Als nieuwe blanco gebruiker. En daar kun je aan zien wat er dan destijds in de database écht is gedelete. Door facebook. Je had net zo goed niet op delete profiel kunnen klikken. Dan dan weten ze per ongeluk ineens alles nog. En ook iedereen die je na het opheffen van je facebook hebt leren kennen. Die kennen ze ook al.

Spooky, maar test het maar eens. In een internet cafe of in de openbare bibliotheek op Windows 98. Of op vakantie in Athene. Ze weten alles nog.

Klopt helemaal. Erg jammer is het dat we nu nog steeds niet site owners hebben die hun users kunnen "los laten".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.