image

Kabinet: datadeling tussen bedrijven moet gebruikelijk worden

woensdag 20 februari 2019, 13:46 door Redactie, 19 reacties

Het kabinet vindt dat het delen van data tussen bedrijven meer dan nu gebruikelijk moet worden, zo heeft staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken aan de Tweede Kamer laten weten. Vorig jaar kwam het kabinet met de Nederlandse Digitaliseringsstrategie Nederland Digitaal.

Daarin werd gesteld dat het kabinet met een visie zou komen over het delen van data. Vandaag is deze visie openbaar gemaakt. Volgens Keijzer profiteren Nederlandse ondernemers en burgers "rijkelijk" van de economische en maatschappelijke kansen die data bieden. "Veelbelovend hierbij is de mogelijkheid tot datadeling tussen bedrijven. Deze datadeling is cruciaal om de kansen van data voor Nederland te verzilveren", aldus de staatssecretaris. Wel erkent ze dat datadeling risico's met zich kan meebrengen op vlakken zoals privacy, autonomie en vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

Toch is het kabinet in de visie positief over het uitwisselen van gegevens tussen ondernemingen. "Het kabinet meent dat datadeling tussen bedrijven meer dan nu gebruikelijk moet worden. Het kabinet ambieert daarmee dat Nederland voorop loopt met verantwoorde verzilvering van de maatschappelijke en economische kansen van datadeling tussen bedrijven", zo luidt de visie.

Het kabinet laat zich hierbij leiden door drie principes. Het delen van data komt bij voorkeur vrijwillig tot stand, datadeling komt zo nodig verplicht tot stand en mensen en bedrijven houden grip op gegevens. Op korte termijn zal het kabinet een aantal acties ondernemen om de visie beter in praktijk te kunnen brengen. Zo laat het kabinet onderzoek verrichten naar de feiten en risico's rond datatoegang voor eigenaren van apparaten in verschillende sectoren, waaronder een specifiek onderzoek voor de auto-industrie. Tevens zal het kabinet de Nederlandse visie in Europese en andere internationale beleidstrajecten uitdragen.

Reacties (19)
20-02-2019, 14:09 door Anoniem
Wauw...... wat een visie ! Betalen we daar nu 200 politiekers voor...
20-02-2019, 14:15 door Bladie
Ik hoop dat het in wezen gaat over een soort "universele EDI-achtige" constructie waarbij bedrijven niets/weinig meer via post delen. Dat heeft inderdaad voordelen maar ook (vanuit security perspectief) een hele reeks nadelen / risico's. Maar goed, dit is een begin van een visie waaruit een meer concrete invulling zal volgen. Ben benieuwd. Kan zomaar een herhaling van het Patiëntendossier worden.

Principe 2
datadeling komt zo nodig verplicht tot stand
is trouwens een interessante.
20-02-2019, 14:17 door Anoniem
Leuke uitspraak. Nu "alleen" nog zorgen, dat die data uitwisseling voldoet aan GDPR/AVG, anders gaat Europa (terecht) moeilijk doen. Door de manier waarop hier in Nederland e.e.a. geregeld is, kunnen we als burger toch niets doen, als de overheid beslist.
20-02-2019, 14:35 door Anoniem
Leuk. Ik heb een bedrijf en WIL helemaal geen data delen.
Ik ben ook zo her en der klant. Waar en wat ik er koop gaat niemand wat aan. Ik WIL helemaal niet dat MIJN data gedeeld wordt.

En waar zouden de kansen dan liggen? Behalve voor de Roverheid... PSD2. Nu dit. Weer een stapje dichter bij het panopticon.
20-02-2019, 15:05 door Anoniem
Door Bladie:Principe 2
datadeling komt zo nodig verplicht tot stand
is trouwens een interessante.

Vooral nu ik net een mailtje krijg met onderwerp "Wat regelt de Wet bescherming bedrijfsgeheimen?"

Dus toch niet alles verplicht delen?

Voor sommige bedrijven is data namelijk ook een bedrijfsgeheim.

Peter
20-02-2019, 15:18 door Anoniem
Misschien dat een (heldere) definitie van "data" door de minster gegeven kan worden.

(E)boeken, video en audio zijn ook data. Maar ik denk niet dat deze eigenaren (bedrijven) het leuk zullen vinden als zij "verplicht" deze data moeten delen ipv verkopen.

Verder zijn er misschien ook wel bedrijven die hun data niet (gratis) willen delen,
Bv omdat het ze veel tijd/mankracht, en energie gekost heeft die data op te bouwen. En die data nu de fundering van hun bedrijf is. Om dan andere (nieuwe) partijen met de buit weg te laten lopen, zulln ze niet op zitten te wachten.
Dit kan innovatie door vroeg-instappers in een markt-segment tegenwerken.
20-02-2019, 15:28 door Ron625
Data deling is prima, maar niet mijn data, dat is tenslotte mijn eigendom !
20-02-2019, 15:30 door Anoniem
Ambtenaren. Net als je denkt dat de stupiditeit wel het toppunt heeft bereikt kunnen ze je toch weer verassen..
20-02-2019, 16:13 door Anoniem
Er is prima datadeling mogelijk. Zolang het algemene statistiek is die geen privedata meer bevat, dan is het prima deelbaar. Daarnaast kun je ze in je bedrijf weer mooi combineren met klantgegevens, om zo je zaak te verbeteren. Zonder dat je specifieke privedata nodig hebt die je niet hoort te hebben. Je kunt er stukken doelmatiger en effectiever mee werken.

Zo mag ik rustig het hele statistiekboekje van de gemeente gebruiken en in mijn eigen database combineren met klanten. Privegegevens van de klant verlaten immers de firma niet. Maar ik kan ze wel beter van dienst zijn. Zo kan ik me ook best voorstellen dat er handel zit in macrogegevens. Daar kun je hele mooie dingen mee doen. En nog altijd volledig correct met de gegevens van je klanten omgaan.

Zo ben ik met een flyertje bezig voor een winkel. Om te weten welke plaatjes daar het beste op komen, kijk ik in de database wat het beste verkoopt. Daar is niks mis mee en er wordt nergens privacy geschonden. Het is maar een simpel voorbeeld. Maar op dat vlak kun je hele mooie dingen doen zonder ooit een naam, adres of wat dan ook nodig te hebben. En zulke dingen mogen ook gewoon.
20-02-2019, 16:15 door Briolet
Datadeling zit ook erg tegen verboden prijsafspraken aan. Beroepsverenigingen mogen ook geen prijslijsten publiceren met prijzen die in de branche gebruikelijk zijn. In elk geval niet als dit een soort verkapte adviesprijzen zijn.
20-02-2019, 16:29 door Anoniem
Zolang de overheid haar zaken zelf niet voor elkaar heeft. Moet je niet eens aan dit soort zaken denken. Besteedt eerst geld aan het achterstallig stofzuigen en kom dan pas met ideeën voor een nieuwe inrichting.

Ik begrijp dat er continu nieuwe wetgeving gemaakt dient te worden..echter er wordt de laatste tijd veel te veel veranderd waardoor we de impact van al deze wijzigingen niet eens meer kunnen overzien.

Laat staan over een visie kunnen praten. Sommige wijzigingen hebben een impact die het kabinet overleven en de burgers zijn het slachtoffer.

Ik ben het vertrouwen in onze overheid aardig kwijt zeker na de meest recente uitlatingen van bepaalde ministers.

Als ik zie hoe slecht veel zaken worden aangepakt en in het bedrijfsleven veel beter dan heeft de overheid nog een aardige inhaalslag uit te voeren.

Zorg dat je huis safe is en win het vertrouwen v.d. burger terug.

Met met al die koninkrijkjes en eigen agenda's aldaar heb ik er een hard hoofd in.
20-02-2019, 16:32 door Anoniem
Door Bladie:
Principe 2
datadeling komt zo nodig verplicht tot stand
is trouwens een interessante.
Nee hoor. Bedrijven worden bijvoorbeeld verplicht om een melding te doen van datalekken. Daar heb ik absoluut geen probleem mee.
20-02-2019, 16:33 door Anoniem
Het kabinet ambieert daarmee dat Nederland voorop loopt
Ze willen altijd de eerste de beste zijn, maar weten helaas niet waar ze over praten.

Ik doe best veel moeite om mijn data zo veel mogelijk voor mij zelf te behouden, maar zelfs een regering die
mij hier mee zou moeten beschermen vindt dat alles openbaar moet.

Ik zie het eral van komen dat over een bepaalde tijd ook mijn bankgegevens op straat komen te liggen,
alles met kleine beetjes.
20-02-2019, 17:07 door karma4
Door Ron625: Data deling is prima, maar niet mijn data, dat is tenslotte mijn eigendom !
Data over jouw is nog niet van jouw.
Het meeste wat we kennen is naw ligt bij de bronhouder als controller.
20-02-2019, 18:10 door Anoniem
Aha, de CDA marionet van het MKB heeft een visie.

Mona, wel OPT IN natuurlijk.
21-02-2019, 10:12 door Anoniem
Dit is natuurlijk een vrij onzinnig als je het gaat hebben over "data".

Wat is data? Alles is data. Verkoopcijfers, inkooptarieven. Communicatie met leveranciers. Je bedijfsgeheimen. Allemaal data. Een beetje een open deur allemaal. Ja tuurlijk hebben bedrijven en mensen nut bij data. Als ik alle "data" van mijn concurrent krijg is dat heel nuttig voor mij. Geef me ook meteen even het recept van Coca Cola, als we toch data aan het delen zijn. Is mijn limonadestandje opde hoek heel erg mee geholpen.
21-02-2019, 10:56 door Anoniem
" Het delen van data komt bij voorkeur vrijwillig tot stand, datadeling komt zo nodig verplicht tot stand en mensen en bedrijven houden grip op gegevens. "

Zoveel contradictie in 1 zin. Data doorgeven aan andere die het ook moeten delen en toch grip houden. Verplicht moeten delen en toch grip houden.
22-02-2019, 09:06 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-02-2019, 09:09
Door Anoniem: " Het delen van data komt bij voorkeur vrijwillig tot stand, datadeling komt zo nodig verplicht tot stand en mensen en bedrijven houden grip op gegevens. "

Zoveel contradictie in 1 zin.

Nee hoor. Het vrijwillig 'delen' van data gaat over beschikbaar stellen en de zo nodig verplichte 'datadeling' gaat over het opknippen van data in kleinere stukjes.

Grotere brokken data kan je moeilijk delen, vandaar ;-)
22-02-2019, 09:43 door Anoniem
Wel erkent ze dat datadeling risico's met zich kan meebrengen op vlakken zoals privacy, autonomie en vertrouwelijke bedrijfsinformatie.

Erkenning is op zich een noodzakelijke eerste stap. Maar het is onvoldoende. Er zijn krachtige maatregelen nodig om deze risico's nu eindelijk eens onder controle te krijgen. Het uiteindelijke onderliggende euvel is dat we met z'n allen bij lange niet klaar zijn voor de grootschalige verspreiding van persoonsgegevens. Gewogen en te licht bevonden.

Het delen van data komt bij voorkeur vrijwillig tot stand, datadeling komt zo nodig verplicht tot stand en mensen en bedrijven houden grip op gegevens.

Mooie principes, die al meer dan veertig jaar bestaan. Een beetje minder mooie idealen en een beetje meer handhaving van de AVG graag.

Door karma4:
Door Ron625: Data deling is prima, maar niet mijn data, dat is tenslotte mijn eigendom !
Data over jouw is nog niet van jouw.
Het meeste wat we kennen is naw ligt bij de bronhouder als controller.

Juridisch juist over de data subject, maar niet over de controller: https://blog.iusmentis.com/2017/01/10/wordt-eens-tijd-om-data-eigendom-wettelijk-gaan-regelen-dimorefi/. Evenwel wordt in het gewoonterecht zowel als in de optelsom van rechten krachtens de AVG wel een de facto eigenaarschap en aansprakelijkheid naar de eigenaar toe erkend (let maar op de bewoordingen, het is altijd "uw data", niet "onze data over u").
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.