image

Kiesraad: 9 jaar oude verkiezingssoftware aan vervanging toe

maandag 4 maart 2019, 15:45 door Redactie, 12 reacties

De Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV), de software die al ruim negen jaar wordt gebruikt bij het berekenen en vaststellen van de verkiezingsuitslagen in Nederland, is mede door veranderende inzichten over beïnvloeding van verkiezingen door statelijke actoren aan vervanging toe.

Dat stelt de Kiesraad in het vandaag verschenen Jaarverslag (pdf). De Kiesraad adviseert de regering en het Parlement over het kiesrecht en verkiezingen. De ruim negen jaar oude OSV-software werd voor het eerst bij de Europese Parlementsverkiezing van 4 juni 2009 toegepast in het verkiezingsproces. De afgelopen jaren werden meerdere keren kwetsbaarheden in de software vastgesteld.

Naar aanleiding van de kwetsbaarheden werden vorig jaar verschillende verbeteringen doorgevoerd in verband met de beveiliging van OSV. "Desondanks is geconstateerd dat, mede door de veranderde inzichten over beïnvloeding van verkiezingen door statelijke actoren, de software aan vervanging toe is", aldus de Kiesraad. "Het beveiligings- en software-concept waarop de OSV-programma’s is gebaseerd, moet dan ook worden herzien."

De Kiesraad stelt dat het over de aanpassing van de software met het ministerie van Binnenlandse Zaken in overleg is. Hoewel de Kiesraad vindt dat de software wegens veiligheidsredenen moet worden aangepast, zal die toch worden ingezet tijdens de volgende verkiezingen voor de provinciale staten op 20 maart 2019.

Reacties (12)
04-03-2019, 16:24 door karma4 - Bijgewerkt: 04-03-2019, 16:29
https://sijmen.ruwhof.net/weblog/2053-security-assessment-of-dutch-election-software
In dat tweede doc heb ik moeite met de referentie naar de "politieke academie". Dat is een instelling die zich bezig houdt met voorbereiden naar een geo-locatie predictive analytics met een inzet op micro-targeting en canvasing. Zeg maar Cambridge analytica
04-03-2019, 16:43 door Anoniem
Dat is dus niet erg houdbaar, want ga maar na hoe vaak er verkiezingen worden gehouden en dus hoe vaak deze software gebruikt heeft kunnen worden voordat er geconstateerd is dat hij "aan vervanging toe" zou zijn.

Dat gedonder heb je met papier veel minder. Hoe was het ook alweer met electronisch stemmen? Dat zou "goedkoper" moeten zijn? Ha. Grappig dat het de techneuten vanuit de samenleving zijn die zeggen, doe maar papier voor het stemproces en dat de overheid nog steeds niet luisteren wil. Want oh nee "we moeten mee met de tijd". Ga toch fietsen zeg.
04-03-2019, 19:32 door Anoniem
Veel partijprogramma-verkiezingssoftware is ook dringend aan vervanging toe. Het meeste stemmen is enkel nog maar tegen iets stemmen. Daarom stem ik al vele jaren niet meer. Je kunt nergens meer terecht als je hoopt met je stem het een beetje beter en leuker te maken voor iedereen. Dat lijkt ook steeds meer normaal te worden. Dat het enig belangrijke nog is waar je tegen bent. Dus waarom zou je dan nog stemmen? Ik lees nog maar heel zelden iets van goh wat een leuk plan. En als ik het al lees is het met dubbele tong gezegd.

Ik zie in de politiek met name luxe steuntrekkers. Mooi hoor. Maar daar ga ik echt geen uurtje eerder voor opstaan om die nog eens hulde te brengen met mijn stem. Vroeger waren de vakbonden sterk. Want die hadden veel leden. Nu is dat niks meer. Politieke partijen zijn dezelfde weg gegaan. Het is allemaal wat papegaaientaal geworden zonder fundament. Zondrr basis in het land waar ze dan wel weer de wetten voor willen maken.

Ik stem niet op partijen die me in hun boodschap al vertellen dat ik dom ben. Dus er blijft niet één partij over om te kiezen. Vooral omdat de "nieuwe partijen" dat gegeven liefst vet en onderstreept naar buiten brengen. Je kunt bij een kist rotte appels nog een uur zoeken of er nog een goeie tussen ligt. Maar je kunt ook doorlopen.
05-03-2019, 03:10 door Anoniem
Ik heb me gelijk afgemeld.
05-03-2019, 03:16 door Anoniem
Ik heb me gelijk afgemeld.
Door Anoniem: Veel partijprogramma-verkiezingssoftware is ook dringend aan vervanging toe. Het meeste stemmen is enkel nog maar tegen iets stemmen. Daarom stem ik al vele jaren niet meer. Je kunt nergens meer terecht als je hoopt met je stem het een beetje beter en leuker te maken voor iedereen. Dat lijkt ook steeds meer normaal te worden. Dat het enig belangrijke nog is waar je tegen bent. Dus waarom zou je dan nog stemmen? Ik lees nog maar heel zelden iets van goh wat een leuk plan. En als ik het al lees is het met dubbele tong gezegd.

Ik zie in de politiek met name luxe steuntrekkers. Mooi hoor. Maar daar ga ik echt geen uurtje eerder voor opstaan om die nog eens hulde te brengen met mijn stem. Vroeger waren de vakbonden sterk. Want die hadden veel leden. Nu is dat niks meer. Politieke partijen zijn dezelfde weg gegaan. Het is allemaal wat papegaaientaal geworden zonder fundament. Zondrr basis in het land waar ze dan wel weer de wetten voor willen maken.

Ik stem niet op partijen die me in hun boodschap al vertellen dat ik dom ben. Dus er blijft niet één partij over om te kiezen. Vooral omdat de "nieuwe partijen" dat gegeven liefst vet en onderstreept naar buiten brengen. Je kunt bij een kist rotte appels nog een uur zoeken of er nog een goeie tussen ligt. Maar je kunt ook doorlopen.

Helemaal mee, eens!
Zeker als die luxe steuntrekkers anderen het vel over hun hoofd trekken in het kader ve participatiewet.
Want als ze willen dat iedereen aan het werk gaat moeten ze alle leeftydsgroepen aan het werk krygen. En je niet alleen concentreren op 46-
Zelfs de overheid discrimineert zij het niet via leeftydseisen voor vacatures danwel in leeftyds eisen voor opleidingen.
05-03-2019, 07:28 door Anoniem
Waarom de potentiële daders altijd maar ver weg zoeken?

Er zijn politieke partijen en Nederlandse organisaties die ook baat kunnen hebben bij een 'aanpassing' van de stembus-resultaten in hun voordeel. Er zijn zelfs meerdere 'katten' - lees partijen - in de verdrukking en een kat in het nauw maakt rare sprongen.
05-03-2019, 10:15 door Anoniem
Door Anoniem:Dat gedonder heb je met papier veel minder. Hoe was het ook alweer met electronisch stemmen? Dat zou "goedkoper" moeten zijn? Ha. Grappig dat het de techneuten vanuit de samenleving zijn die zeggen, doe maar papier voor het stemproces en dat de overheid nog steeds niet luisteren wil. Want oh nee "we moeten mee met de tijd". Ga toch fietsen zeg.

Dit heeft niets te maken met digitaal stemmen. Dit is software waarmee de informatie uit de stembureas verwerkt kan worden. Zie de website:

In Nederland wordt sinds 2009 (alleen nog) handmatig gestemd. Ook het tellen van de stemmen in de stembureaus gebeurt handmatig. De uitkomsten van die tellingen worden in persoon, op papier, naar de gemeenten gebracht. Daar kunnen gemeenten software gebruiken om de uitslagen van de stembureaus in te voeren en op basis hiervan de gemeentelijke stemtotalen te berekenen. De meeste gemeenten gebruiken hiervoor Ondersteunende Software Verkiezingen (OSV).

Het is een veredelde Excel spreadsheet.

Door het verbeteren van de software wordt het misschien mogelijk om afwijkingen te herkennen en op basis hiervan bijvoorbeeld nader onderzoek te doen. Nu lijkt het dus voornamelijk een spreadsheet programma te zijn.

Peter
05-03-2019, 12:00 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb me gelijk afgemeld.

In Nederland stemt men sinds 2009 (alleen nog) met papieren stemformulieren, en dat wordt dit jaar niet anders.
Daarnaast bestaan er 2 soorten OSV-software: OSV-software voor Politieke Partijen en OSV voor gemeenten.

In OSV voor politieke partijen kunnen bijv. de kandidatenlijsten worden ingevoerd.
OSV voor gemeenten is behulpzaam om de verkiezingsuitslag per gemeente te berekenen

Belangrijk bij OSV voor gemeenten is dat de software "airgapped" moet worden gebruikt, dat wil zeggen dat de computer waarop het programma draait beslist niet met een computernetwerk verbonden mag zijn
om zodoende manipulatie (hacks) via het netwerk te voorkomen. (blijkbaar gewoon een losse computer)

LET OP: dus ook niet verbonden via een Wi-Fi -verbinding, Bluetooth of wat voor draadloze verbinding dan ook !!!!!!!!!!!!!!![/b]
(ik mis dit commentaar wel heel erg in deze link: https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/provinciale-staten/ondersteunende-software-verkiezingen-osv

Verder lees ik het nergens, maar het lijkt mij dat er ook goed gecontroleerd moet worden op eventueel voorgeïnstalleerde virussen/malware die eventueel de OSV-software zou kunnen manipuleren, of wellicht is het allerveiligste:
1. Backup correct de inhoud van harde schijf of ssd als je deze data later weer denkt nodig denkt te hebben.
2. Wis de hele harde schijf (of ssd), en zorg zodoende voor een zgn. maagdelijke of zo maagdelijk mogelijke installatie van het benodigde OS (kies de meest veilige en betrouwbare versie van het benodigde OS, meestal de laatste.
Ik weet niet waar die OSV-software op draait, maar als het op Linux of MacOS kan, zou dit mijn voorkeur hebben.
3. Laat het OS alle beveiligingsupdates downloaden en installeren die beschikbaar zijn voor dit OS
4. Installeer ten slotte de van tevoren 100% correct op authenticiteit gecontroleerde OSV-software voor gemeenten.

(en nou maar hopen dat het uitvoerend personeel/vrijwilligers bij de verkiezingen dit allemaal begrijpen, controleren en correct in acht nemen)
05-03-2019, 13:14 door Anoniem
Als gemeenten op hun eigen website hun eigen stemtotalen publiceren, en de Kiesraad op haar beurt hier weer naar verwijst en deze cijfers overneemt, kan de burgemeester van elk gemeente controleren dat de Kiesraad de juiste cijfers heeft overgenomen en andersom kan iedereen controleren dat de Kiesraad de cijfers juist heeft opgeteld. Meer dan een lijstje namen met daarachter het aantal uitgebrachte stemmen, hoeft het niet te zijn.
05-03-2019, 13:23 door Ron625
Volgens mij een wassen neus.
Alleen hand getelde stemmen zijn rechtsgeldig, de computer heeft hier alleen zijn nut, om sneller een voorlopige uitslag te kunnen geven.
06-03-2019, 12:07 door Anoniem
Door Ron625: Volgens mij een wassen neus.
Alleen hand getelde stemmen zijn rechtsgeldig, de computer heeft hier alleen zijn nut, om sneller een voorlopige uitslag te kunnen geven.

Het nut van de computer is het vermijden van rekenfouten door de ambtenaar die er 's avonds 12 uur op heeft zitten.

En nee, hij kan dat niet morgen doen want iedereen (behalve misschien jij) wil die uitslag nog hebben voor het slapen gaan.

Peter
06-03-2019, 13:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Ron625: Volgens mij een wassen neus.
Alleen hand getelde stemmen zijn rechtsgeldig, de computer heeft hier alleen zijn nut, om sneller een voorlopige uitslag te kunnen geven.

Het nut van de computer is het vermijden van rekenfouten door de ambtenaar die er 's avonds 12 uur op heeft zitten.

En nee, hij kan dat niet morgen doen want iedereen (behalve misschien jij) wil die uitslag nog hebben voor het slapen gaan.

Peter

Ja en nee. Het fundamentele probleem is het volgende:
- In geval van een serie menselijke fouten zullen deze de uitkomst willekeurig beïnvloeden. Hoewel dit in grensgevallen (het beroemde voorbeeld waar precies de ene stem verschil maakte) wel eens een uitslag kan beïnvloeden, zal dit gewoonlijk uitmiddelen. 100.000 fouten zijn all over the place (CDA -> VVD hier, VVD -> CDA daar).
- Een computer heeft echter het verraderlijke effect dat een programmeerfout bij gelijke omstandigheden altijd dezelfde fout maken. Indien je een programmeerfout hebt die 100.000 keer voorkomt, dan scheelt dat de facto een zetel omdat 100.000 keer dezelfde partij bevoordeeld wordt (CDA -> VVD hier, CDA -> VVD daar) en dat is genoeg om de kiesdrempel te halen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.