image

Dekker: Facebooks vpn-app lijkt in strijd met privacywetgeving

maandag 11 maart 2019, 16:28 door Redactie, 12 reacties

De vpn-app van Facebook die gegevens van gebruikers verzamelt lijkt in strijd met de privacywetgeving, zo stelt minister Dekker voor Rechtsbescherming, die de werkwijze van de sociale netwerksite onwenselijk noemt. Het is daarnaast onduidelijk of de app ook door Nederlandse Facebookgebruikers is gebruikt.

Dat laat de minister op Kamervragen van de SP weten. In januari werd bekend dat Facebook gebruikers betaalde voor het installeren van de Facebook Research-app, een vpn-app waarmee de sociale netwerksite gegevens over het gedrag van gebruikers verzamelde. Sinds 2016 ontvingen gebruikers van tussen de 13 en 35 jaar tot 20 dollar per maand om via de app geanalyseerd te worden. Ook werden ze betaald als ze andere personen zover kregen om de app te installeren.

SP-Kamerleden Van Nispen en Alkaya wilden van Dekker weten of ook Nederlandse jongeren de vpn-app hebben gedownload en om hoeveel tieners het gaat. De minister moest daarnaast laten weten of hij het wenselijk vond dat Facebook jongeren benadert om al hun gegevens te kunnen bekijken tegen een vergoeding.

Dekker vroeg Facebook vervolgens om opheldering. De sociale netwerksite liet weten dat alleen mensen in de Verenigde Staten en India voor de vpn-app zijn benaderd. "Nederlanders die op dat moment in de VS of India verbleven, kunnen gebruik gemaakt hebben van de Facebook Research app. Er kan daarom niet geheel worden uitgesloten dat Nederlanders vanuit die landen van deze app gebruik hebben gemaakt. De app is niet in de appstore in Nederland te verkrijgen, maar Facebook stelt toch niet geheel te kunnen uitsluiten dat de app te downloaden is geweest voor enkele Nederlanders in de EU", aldus Dekker.

De minister is ook niet te spreken over de werkwijze van Facebook. "Ik vind het niet wenselijk dat Facebook mensen tegen betaling om al hun gegevens vraagt, omdat niet is te overzien wat de mogelijkheden zijn die deze dataverstrekking biedt of welke combinaties van data er kunnen worden gemaakt. Daarmee lijkt deze verwerking in onvoldoende mate te voldoen aan het vereiste dat de toestemming betrekking moet hebben op een verwerking die voldoende specifiek is en waarover betrokkene voldoende is geïnformeerd."

Of Facebook inderdaad de AVG heeft overtreden is aan de Autoriteit Persoonsgegevens, zo voegt Dekker toe. Naar aanleiding van alle ophef besloot Facebook de vpn-app voor iOS terug te trekken en worden er geen nieuwe gebruikers voor de Android-versie gezocht.

Reacties (12)
11-03-2019, 16:34 door Anoniem
FB aanmerken als een ciminele organisatie en verbannen uit de EU.
11-03-2019, 18:01 door Anoniem
Door Anoniem: FB aanmerken als een ciminele organisatie en verbannen uit de EU.
Waarom? De mensen geven toch zelf toestemming om zelf daarvoor geld te ontvangen. Zou het stiekem gebeuren, dan zijn ze "strafbaar", maar nu regeert de menselijke hebzucht.
11-03-2019, 18:23 door Anoniem
Privacy en Facebook is ongeveer hetzelfde als je kind toevertrouwen aan een pedofiel. Als lucifers geven aan een pyromaan. Als je juwelenkistje aan een dief te geven. Snap je waar ik naartoe wil?
11-03-2019, 19:08 door Anoniem
Pffft, dit ligt al lang niet meer aan facebook, maar wel degelijk aan de overheid, want de overheid heeft nog steeds niets gedaan. De russen gaan lekker verder instragram blokkeren, maar alles wat facebook doet, daar wordt niets geblokkeerd. Al jaren is dat al aan de gang en er gebeurt gewoon helemaal...niks, niks, niks.

Vertel eens wat hier achter zit? Is het echt alleen maar om terroristen tegen te gaan en mogen de normale burger daar gewoon de dupe van zijn?
12-03-2019, 00:26 door Anoniem
Facebook is destijds door de Amerikaanse veiligheidsdiensten gesteund in de start.
Wellicht ook financieel.

De Amerikaanse overheidsdiensten zijn degenen, die ook het meest baat hebben bij een dergelijke mondiale datagraaier.
Dat is wat erachter zit. Net als bij Goggles. Natuurlijk ook puur eigen profijt optimalisatie daardoor.

Hoe zou je anders als met nog geen duizend agendamakers een hele globale bevolking moeten kunnen controleren?
Via een samenbundeling van slechts 6 globale media concerns, die allemaal elkaar napraten.

Google en facebook, Amazon en de cloud, daar is door DARPA goed over nagedacht voor men het als Internet liet ontsnappen eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Nu langzaam worden de peren rijp voor hen en wie appelen vaart, die appelen eet, spreekt het gezegde.

"Dat kan toch niet waar zijn", moet u nu denken, want dat is precies wat men wil dat u denkt als reactie op wat ik u vertel.

Let op, uw profiel is weer wat verder gegroeid, niet dank zij u wellicht, maar dankzij uw facebookende medemens.
Maar ja, M.Z. classificeerde deze mensen ook als "dumb f*cks".

Als je zelf niet afkickt, houdt het niet op. "Too big to fail, too many interests".
12-03-2019, 08:15 door Anoniem
Door Anoniem: Pffft, dit ligt al lang niet meer aan facebook, maar wel degelijk aan de overheid, want de overheid heeft nog steeds niets gedaan. De russen gaan lekker verder instragram blokkeren, maar alles wat facebook doet, daar wordt niets geblokkeerd. Al jaren is dat al aan de gang en er gebeurt gewoon helemaal...niks, niks, niks.

Vertel eens wat hier achter zit? Is het echt alleen maar om terroristen tegen te gaan en mogen de normale burger daar gewoon de dupe van zijn?

wacht maar af hoe snel facebook zijn eerste app heeft om gebruik te maken van psd2.... Privacy? niet als het aan de overheid ligt
12-03-2019, 08:54 door karma4
Door Anoniem: Pffft, dit ligt al lang niet meer aan facebook, maar wel degelijk aan de overheid, want de overheid heeft nog steeds niets gedaan. De russen gaan lekker verder instragram blokkeren, maar alles wat facebook doet, daar wordt niets geblokkeerd. Al jaren is dat al aan de gang en er gebeurt gewoon helemaal...niks, niks, niks.

Vertel eens wat hier achter zit? Is het echt alleen maar om terroristen tegen te gaan en mogen de normale burger daar gewoon de dupe van zijn?

Toch wel komisch.
- Als de overheid tegen nepnieuws is dan heet het censuur en "de waarheid mag niet gezegd worden"
- Als de overheid niets aan regulering doet dan heet het dat ze de grootcommerciëlen en buitenlandse machten hun gang laten gaan.
Er is iets met vrije nieuwsgaring en recht van meningsuiting. Helaas blijken velen niet in staat zijn dat goed in te vullen.
Ach Voltaire vreselijk moeilijk en een lastig persoon.
12-03-2019, 11:24 door Anoniem
@karma4,

Maar het is toch wel vreselijk gesteld met de vrijheid van meningsuiting en waarheidsvinding,
als je net als in de tijd van Voltaire en de gebroeders Grimm je slechts van sprookjes kan bedienen.

"Wie zijn er derhalve in deze dagen "the Big Bad Wolf" en wie zijn "the Piggies"?.

Dat ook grootcommercie en overheden veel sprookjes vertellen, staat dan wel buiten kijf.

Conclusie: - de mens is van nature geneigd om in (eigen) sprookjes te geloven.
En daar wordt eventjes flink misbruik van gemaakt, man, man, man!

Dus ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was,
dus, ergo conclusio, het Internet op de infrastructuur werd er weer niets veiliger op.

luntrus
12-03-2019, 15:28 door Anoniem
Door Anoniem: Privacy en Facebook is ongeveer hetzelfde als je kind toevertrouwen aan een pedofiel. Als lucifers geven aan een pyromaan. Als je juwelenkistje aan een dief te geven. Snap je waar ik naartoe wil?

Surveillance Valley: Why are internet companies like Google in bed with cops and spies?

https://thebaffler.com/authors/yasha-levine
12-03-2019, 16:41 door Anoniem
Zo worden er dus kennelijk steeds proefballonnetjes opgelaten door globale spelers als Facebook.

Ze kijken zo of men er al klaar voor is, niets in de gaten heeft of niet protetsteert.
Doet men dit wel, dan wordt het experiment teruggefloten,
zoals in dit geval.

Facebook opereert als een Flagellant.
Twee stappen voorwaarts en een terug, als dat nodig mocht zijn met de nodige krokodillentranen.
Daarbij steeds de vermoorde onschuld blijven spelen.

Dat brengt zwakke tegenstanders in verwarring.
Dat de bewindsman twijfelt is al niet sterk, terugwijzen naar de Autoriteit Persoonsgegevens een zwaktebod.

Het lijkt als bij vele overtreders van postuur, Facebook in dit geval.
Ze worden pas veroordeeld als ze er niet meer zijn.
Maar dan is het mosterd na de maaltijd.

J.O.
13-03-2019, 00:51 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom? De mensen geven toch zelf toestemming om zelf daarvoor geld te ontvangen. Zou het stiekem gebeuren, dan zijn ze "strafbaar", maar nu regeert de menselijke hebzucht.
En de rest wat Facebook stiekem doet; van iedereen (dus ook van jou) - zonder toestemming - een zeer uitgebreid ghost-account bijhouden is natuurlijk wel prima?

Wanneer zou de AP dit ontdekken? 2024?
13-03-2019, 19:26 door Anoniem
Judith Sargentini voor Groen Links in Europa is in Amerika gaan vertellen dat Google en Facebook echt niet bang hoeven te zijn om als multinational opgesplitst te zullen worden vanwege hun monopolistische markt-dominantie.

Deze politica en velen met haar gaan voor regulering (iets dat nog nooit gewerkt heeft - is Facebook nu een media-bedrijf of een tech-IT-data-gigant bijvoorbeeld - eindeloos kan je blijven steggelen hierover) en Sargentini stemde dus ook voor de PDS2 wet, die amazon en bol dot com, alibaba etc. laat meegluren bij al uw banktransacties of ze krijgen deze data binnen, als u neen heeft aangevinkt en wel via de verkoper en deze diensten, die natuurlijk het ja vinkje aan hebben staan.

Ik Facebook niet, maar Facebook heeft mijn mobiele en vaste telefoonnummer via mijn Facebookende en Whattsappende vrienden en kennissen.

Mensen snappen het dus nog steeds vaak niet en sommige politici ook helemaal niet zo zeer of "zij willen het liever niet snappen vanuit eigen belang". Voor de smeer likt de kat de kandeleer.

We leven immers in een steeds meer corporacistische EU (geregeerd door de grote internationale corporaties en wat die allemaal willen en wensen, de bevolking is het doel om dit vervolgens te bereiken - het product dus en daarmee is onze rol wel zo'n beetje uitgespeeld - kopen/betalen; kopen/betalen etc.).

J.O.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.