image

Minister Bruins ziet niets in één basisset van patiëntgegevens

donderdag 14 maart 2019, 10:55 door Redactie, 8 reacties

Minister Bruins voor Medische Zorg ziet niets in één basisset van patiëntgegevens die met zorgprofessionals en instellingen kan worden uitgewisseld. Dat heeft de minister op Kamervragen van de PVV laten weten. PVV-Kamerlid Mulder had vragen gesteld naar aanleiding van een datalek bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG.

Daar hadden werkstudenten toegang tot patiëntendossiers met zeer gevoelige medische informatie, waaronder uitslagen van soa-testen tot kankermedicatie. Bruins meldt dat het ziekenhuis melding heeft gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook is de autorisatie van medewerkers tot de EPD-systemen verder aangescherpt en krijgt privacy een nadrukkelijker plek in het inwerkprogramma voor werkstudenten en voor alle andere medewerkers binnen het OLVG.

"Het OLVG doet onderzoek naar de dossiers die onrechtmatig zijn ingezien door onbevoegde werkstudenten. Betrokken patiënten en de AP zullen over de resultaten van het onderzoek worden geïnformeerd", aldus Bruins. De minister was door Mulder ook om een actieplan gevraagd om datalekken in de zorgsector aan te pakken. "Informatiebeveiliging valt in de eerste instantie onder de verantwoordelijkheid van zorgaanbieders zelf", schrijft de minister. Wel heeft het ministerie van Volksgezondheid een actieplan opgesteld om het bewustzijn over het veilig omgaan met patiëntgegevens te verhogen.

Bassiset

Als laatste vroeg het PVV-Kamerlid de minister of hij ook vindt dat er moet worden gestopt met het delen van complete medische dossiers en dit moet worden beperkt tot één basisset waar de patiënt zelf de regie over voert. "Er bestaat niet één basisset van gegevens die op zichzelf voldoet in alle uitwisselingen van informatie die in het kader van behandeling plaatsvinden. Elke overdracht en uitwisseling vereist een andere set gegevens die noodzakelijk is voor de (vervolg)behandeling van een patiënt", antwoordt Bruins.

De minister schrijft dat hij het belangrijk vindt dat patiënten weten waar hun gegevens zich bevinden en weten en mee kunnen bepalen wat ermee gebeurt. De Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (de WGBO) stelt dat gegevens uit een medisch dossier alleen met toestemming van de patiënt aan anderen kunnen worden verstrekt. Er gelden echter ook een aantal uitzonderingen. "Zo is expliciete toestemming niet nodig voor het verstrekken van noodzakelijke inlichtingen aan degene die rechtstreeks betrokken is bij de behandelrelatie en degene die optreedt als vervanger van de hulpverlener", laat Bruins weten.

Reacties (8)
14-03-2019, 12:44 door Anoniem
Er is dus geen need-to-know basis voor het delen van de informatie, controle achteraf is er niet (de melding kwam van ex-studenten) en als er dan actie ondernomen wordt gebeurt er nog steeds niets.
Worden er verbeterpunten opgenoemd worden ze afgedaan als 'onmogelijk/onwerkbaar'.

Als ze dit nu gezegd hadden voor het invoeren van het EPD......
Even een Ollegrennetje..
14-03-2019, 13:30 door Anoniem
En 21 maart denkt hij daar opeens weer heel anders over...
14-03-2019, 13:32 door karma4
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/rijksoverheid-betaalt-voor-bewaren-dossiers-slotervaart.htm Failliet en de enige uitkomst is een door de overheid gefinancierd iets. De opstap dat alle dossiers uiteindelijk bij de overheid terecht komen. Via de verzekeringsinstanties declaraties en het beleid dat op die verzamelde gegevens gebaseerd wordt is er al van alles bekend. https://www.nictiz.nl/wp-content/uploads/2018/04/Big_data_in_de_gezondheidszorg.pdf

Dat de PVV is iets op heeft met democratie en privacy is net zo geloofwaardig als dat facebook alles over heeft voor de privacy van zijn gebruikers. Er moeten stemmen gewonnen worden e dan mag je toch best wat anders zeggen dan DENK.


Dossiers van te voren autoriseren wie hoe wat wanneer etc.
Dan komt er vast een voorstel wanneer je ziek mag worden wat je mag krijgen en wanneer een ongeluk mag gebeuren alles van te voren in drievoud bij meerdere instanties aan te vragen. Zonder toestemming wordt je niet geholpen.
14-03-2019, 15:00 door Anoniem
Geef mij nou gewoon de mogelijkheid om mijn eigen dossier op een USB-stick oid te bewaren. En ik accepteer alle eigen verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat.

Voor iedereen die wil dat zijn/haar gegevens wel centraal beschikbaar moeten zijn: prima, zet een mooi systeem op. Zolang mijn gegevens er maar niet in hoeven.
14-03-2019, 20:08 door karma4
Door Anoniem: Geef mij nou gewoon de mogelijkheid om mijn eigen dossier op een USB-stick oid te bewaren. En ik accepteer alle eigen verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat.

Voor iedereen die wil dat zijn/haar gegevens wel centraal beschikbaar moeten zijn: prima, zet een mooi systeem op. Zolang mijn gegevens er maar niet in hoeven.

Nope, jou patiëntgegevens over jou kunnen van belang zijn voor anderen. Bijvoorbeeld als blijkt dat jij een potentiele ziekteverspreider bent. Dan ben jij een gevaar voor anderen.
Als je aan iets het loodje legt of juist overleeft dan is dat ook iets wat voor anderen van belang kan zijn.
Gewoon zorgen dat je niets overkomt en nooit met anderen in contact komt, dan is er ook geen dossier voor je.
14-03-2019, 23:20 door Anoniem
Door Anoniem: En 21 maart denkt hij daar opeens weer heel anders over...
Ja, dit is een item voor de provinciale staten verkiezing.
15-03-2019, 13:25 door Anoniem
Door karma4: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/rijksoverheid-betaalt-voor-bewaren-dossiers-slotervaart.htm Failliet en de enige uitkomst is een door de overheid gefinancierd iets. De opstap dat alle dossiers uiteindelijk bij de overheid terecht komen.
Betalen voor het bewaren van dossiers is iets anders dan toegang hebben tot die dossiers.
15-03-2019, 14:19 door Anoniem
Door Anoniem: Geef mij nou gewoon de mogelijkheid om mijn eigen dossier op een USB-stick oid te bewaren. En ik accepteer alle eigen verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat.

Voor iedereen die wil dat zijn/haar gegevens wel centraal beschikbaar moeten zijn: prima, zet een mooi systeem op. Zolang mijn gegevens er maar niet in hoeven.
+1
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.