image

DuckDuckGo getuigt voor Senaatscommisie over online privacy

donderdag 14 maart 2019, 13:48 door Redactie, 6 reacties

De oprichter van zoekmachine DuckDuckGo heeft afgelopen dinsdag een getuigenis gegeven voor een commissie van de Amerikaanse Senaat. Daarin liet Gabriel Weinberg weten dat online privacy net zo eenvoudig hoort te zijn als het dicht doen van een luxaflex en dat het mogelijk is om geld met contextuele advertenties te verdienen in plaats van gepersonaliseerde advertenties.

Weinberg was uitgenodigd voor een hoorzitting over de Europese privacywetgeving GDPR, de Californische privacywetgeving CCPA en de gevolgen voor concurrentie en innovatie. DuckDuckGo is een zoekmachine die gebruikers niet volgt, geen gebruikersprofielen aanmaakt, geen ip-adressen opslaat en geen gebruikersgegevens logt. Inkomsten genereert DuckDuckGo via contextuele advertenties.

Wanneer iemand op "auto's" zoekt krijgt hij advertenties over auto's te zien. Sinds 2014 is DuckDuckGo via dergelijke advertenties winstgevend, aldus Weinberg. Privacywetgeving is volgens hem dan ook niet tegen advertenties op zich gericht. Het gaat alleen om de manier van adverteren, waarbij sommige partijen gebruikers over het gehele web volgen om gerichte advertenties te tonen.

Volgens Weinberg is privacy daarnaast goed voor bedrijven en kan privacywetgeving voor meer concurrentie en innovatie zorgen. Om innovatie en concurrentie mogelijk te maken moeten de huidige datamonopolies eerst worden doorbroken, ging de DuckDuckGo-oprichter verder. Hiervoor deed hij verschillende suggesties, zoals het bieden van een opt-out-mechanisme voor online tracking, niet toestaan dat monopolieplatforms data van verschillende onderdelen combineren en het blokkeren van overnames die bestaande datamonopolies versterken.

Afsluitend vertelde Weinberg dat DuckDuckGo in sterke privacywetgeving gelooft. "Het internet zou niet zo eng moeten aanvoelen. En het krijgen van de privacy die je verdient zou net zo eenvoudig moeten zijn als het dicht doen van een luxaflex." Gisteren werd bekend dat Google DuckDuckGo aan Chrome heeft toegevoegd, zodat gebruikers nu ook deze zoekmachine als standaard kunnen instellen.

Image

Reacties (6)
14-03-2019, 15:11 door Anoniem
Het is namelijk ook al jaren zo dat je dankzij het internet niet meer uit de kast hoeft te komen, vanwege te weinig privacy op het internet kan jouw seksuele geaardheid verraden worden. Dit is erg slecht voor jonge mensen die liever zelf willen beslissen wanneer ze uit de kast willen komen en kan traumatiserend zijn als een familielid of iemand anders via jouw netwerk het al heeft ondekt, vanwege bepaalde advertenties die ze te zien krijgen.
14-03-2019, 20:19 door Remmilou
Door Anoniem: Het is namelijk ook al jaren zo dat je dankzij het internet niet meer uit de kast hoeft te komen, vanwege te weinig privacy op het internet kan jouw seksuele geaardheid verraden worden. Dit is erg slecht voor jonge mensen die liever zelf willen beslissen wanneer ze uit de kast willen komen en kan traumatiserend zijn als een familielid of iemand anders via jouw netwerk het al heeft ondekt, vanwege bepaalde advertenties die ze te zien krijgen.
+1
15-03-2019, 03:34 door Eric-Jan H te D
Ben ik nu zo paranoide? DDG aan Chrome toevoegen en dan verwachten dat de zoekopdrachten niet worden afgetapt.
15-03-2019, 09:19 door Anoniem
Eric-Jan, je bent niet paranoïde door gebruik te maken van digitale communicatie ben je altijd te achterhalen immers de communicatie verloopt via minimaal een middelman. Als de middelman niet te vertrouwen is ben je het haasje. Dat geldt voor alle communicatie, daarom moet alle communicatie encrypted zijn voor de middelman. Dan nog zijn er gegeven die je kunnen linken aan het bericht via het afzender IP en het ontvanger IP dat de middelman altijd moet hebben om de communicatie tot stand te brengen.
15-03-2019, 10:31 door Anoniem
Dus als je iets te.verbergen hebt, niet delen met internet a.k.a. the whole world wide web.
#soclpuppet
16-03-2019, 13:19 door Anoniem
Wie geloofd, niet gevolgd te kunnen worden, is mijns inziens uiterst naïef; wat technisch mogelijk is, zal ook worden toegepast ! Dat wil niet zeggen je dan daarom maar "alle deuren en ramen moet openzetten" en alle gegevens vrijelijk met iedereen moet delen. (Hoe onnozel mag je eigenlijk zijn, beste Whatsapp-gebruikers ?) Maar je kunt wel degelijk voorkomen dat "alles voor het grijpen ligt" en persoonlijk denk ik dat initiatieven als DuckduckGo en IXquick/startpage in die zin een stap in de goede richting zijn. Wie zich niet scheert om enige mate van privacy - voor wat dat heden ten dage nog te betekenen heeft - is zelf schuld en moet zich achteraf niet beklagen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.