image

Taakstraf voor politieagent die vertrouwelijke informatie deelde

woensdag 20 maart 2019, 15:27 door Redactie, 10 reacties

Een politieagent die honderden keren onterecht informatie in politiesystemen opzocht en die met derden deelde is veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag bekendgemaakt.

Het misbruik van de politiesystemen vond plaats van halverwege 2014 tot augustus 2017. De verdachte zocht in deze periode 6.000 keer iets in de politiesystemen op. 2500 van deze bevragingen vonden plaats buiten diensttijd. Van 466 zoekopdrachten staat vast dat die 100 procent niets met zijn werkzaamheden te maken hadden. Zo zocht de verdachte naar informatie over familieleden, buurtbewoners, maar ook naar een voertuig, dat hij vervolgens heeft gekocht.

"Door zijn inloggegevens te gebruiken voor doeleinden die ver buiten de grenzen van zijn autorisatie vallen, heeft verdachte onbevoegd gebruik gemaakt van de servers van de politie. Naar het oordeel van de rechtbank is verdachte daarmee opzettelijk en wederrechtelijk binnengedrongen in een geautomatiseerd werk", aldus de rechter. Die stelde dat de man zich dan ook had schuldig gemaakt aan computervredebreuk.

Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden geëist, met een proeftijd van twee jaar. De maximale strafmaat voor computervredebreuk is in 2015 verhoogd van één naar twee jaar. De rechter hield bij het bepalen van de strafmaat rekening met het oude strafmaximum. Daarnaast waren er volgens de rechter straf-verminderende omstandigheden, waardoor uiteindelijk een taakstraf van 120 uur werd opgelegd, waarvan 40 voorwaardelijk.

Reacties (10)
20-03-2019, 15:49 door Anoniem
Iemand in een voorbeeldfunctie die minstens 466 keer op de schreef gaat op een manier waarvan hij vanuit zijn training weet dat het niet geoorloofd is. Dan is het toch de vraag of een minimale straf de juiste boodschap uitstuurt, even los van of de straf effectief is.
20-03-2019, 16:05 door Anoniem
Waarom was de hij ook niet aangekaagt voor corruptie, schending dienst geheim, etc.?
20-03-2019, 16:46 door Reinder
120 uur voor 466 keren misbruik. Dat is een koopje, daarvoor kan je elders amper een half uurtje een touringcar vol boe-roepers tegenhouden op een snelweg.
20-03-2019, 22:25 door [Account Verwijderd]
Ik ga een stap verder: Dit is een politiefunctionaris die heeft bewezen niet meer te vertrouwen te zijn.
Mag de burger er dan wel op vertrouwen dat de man naast zijn feitelijke bestraffing ook ontslagen wordt? Glashard, ja zeker. En dank u wel namens het uitstervend fatsoen in de samenleving.
Tuig van de richel ziet in deze magere bestraffing de 'rechtvaardiging' (uche uche) om extra sch..t te hebben aan wetgeving

Het is te mal voor woorden als oneervol ontslag niet volgt, ja zelfs voor het minste vergrijp tegen de Nederlandse wetgeving voor- en door èlke politiefunctionaris. Het politieapparaat is zonder uitzondering de voorbeeldfunctie in de maatschappij. Elke misstap die anders is dan een overtreding behoort een fractie ernstiger te worden bestraft m.b.t. het gepleegde misdrijf. dus herkansing in functie? Nooit.

Omdat het totaal van zo'n sanctie wel heel zwaar is - zwaarder dan voor de burger - vind ik dan weer wel dat de betreffende persoon extra hulp en begeleiding mag hebben bij het vinden van ander werk, omdat weinig werkgevers wellicht van zins zijn om betreffende personen in dienst te nemen.

Terzijde:

M.b.t. overtredingen binnen kaders van de WVW en RVV (wegverkeer) moet een sanctie ook zwaarder worden bestraft dan voor de burger het geval is.

Schendingen van de voorbeeldfunctie: onder alle omstandigheden rechtschapenheid, zijn onacceptabel!
21-03-2019, 01:12 door Anoniem
Nou ik hoop dat forum van democratie hier ook verandering in brengt,
de toenemende corruptie en drugs hard aanpakken in nederland.

Begin eerst maar eens in de drugs aanvoer in onze rotterdamse haven
en de corruptie aldaar.
21-03-2019, 09:41 door Anoniem
Door Anoniem: Iemand in een voorbeeldfunctie die minstens 466 keer op de schreef gaat op een manier waarvan hij vanuit zijn training weet dat het niet geoorloofd is. Dan is het toch de vraag of een minimale straf de juiste boodschap uitstuurt, even los van of de straf effectief is.

Het is inderdaad zo dat het feit dat de man een voorbeeldfunctie had en dat vertrouwen geschonden heeft een strafverzwarende omstandigheid zou moeten zijn, evenals dat zijn positie betekent dat dergelijke misdragingen meer schade kunnen veroorzaken.

Wat betreft de vragen over oneervol ontslag, daar ga ik van uit. De man heeft nu een relevant strafblad, die is niet te handhaven in deze functie.
21-03-2019, 10:29 door Anoniem
Door Anoniem: Nou ik hoop dat forum van democratie hier ook verandering in brengt,
de toenemende corruptie en drugs hard aanpakken in nederland.

Begin eerst maar eens in de drugs aanvoer in onze rotterdamse haven
en de corruptie aldaar.
Natuurlijk gaan die er niets aan doen. Ze kunnen er namelijk niets aan doen. Stevige beloftes maken kan iedereen, ze waarmaken blijkt toch altijd lastig. Het pluche plakt.
21-03-2019, 14:30 door Anoniem
Waarom was de hij ook niet aangekaagt voor corruptie, schending dienst geheim, etc.?

Feit 2:
(meermalen) zijn ambtsgeheim heeft geschonden op 11 mei 2016 in [woonplaats] .

Lees eens, voor je reageert.
21-03-2019, 14:30 door Anoniem
Ik ga een stap verder: Dit is een politiefunctionaris die heeft bewezen niet meer te vertrouwen te zijn.
Mag de burger er dan wel op vertrouwen dat de man naast zijn feitelijke bestraffing ook ontslagen wordt?

Mooi hoor, die vette letters. Wat denk je nou zelf, dat deze man nog bij de politie werkt ? Verder hoef je geen vette letters te gebruiken, heeft geen enkele meerwaarde.
26-03-2019, 00:12 door Anoniem
Door Anoniem: Nou ik hoop dat forum van democratie hier ook verandering in brengt,
de toenemende corruptie en drugs hard aanpakken in nederland.

Begin eerst maar eens in de drugs aanvoer in onze rotterdamse haven
en de corruptie aldaar.
er valt meer te verdienen met flitsen langs de wegen en burger auto's over de wegen.
De politie laten werken in de haven op zoek naar drugs kost geld!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.