image

Facebook bewaarde miljoenen Instagram-wachtwoorden in plaintext

donderdag 18 april 2019, 21:54 door Redactie, 6 reacties

Facebook heeft ook de wachtwoorden van miljoenen Instagram-gebruikers in plaintext opgeslagen, zo heeft de sociale netwerksite vandaag bekendgemaakt. Vorige maand liet Facebook weten dat het de wachtwoorden van "honderden miljoenen" gebruikers van Facebook Lite, tientallen miljoenen andere Facebookgebruikers en tienduizenden gebruikers van Instagram in plaintext had opgeslagen.

Het aantal getroffen Instagram-gebruikers is vele malen groter, zo blijkt nu. "We hebben andere logs gevonden waar Instagram-wachtwoorden in een leesbaar formaat waren opgeslagen. We schatten dat dit miljoenen Instagram-gebruikers raakt. We zullen deze gebruikers waarschuwen, net zoals we de andere gebruikers hebben gewaarschuwd. Ons onderzoek heeft vastgesteld dat deze opgeslagen wachtwoorden niet intern zijn misbruikt of op onjuiste wijze zijn benaderd", aldus de verklaring van Facebook.

Het in plaintext opslaan van wachtwoorden zou volgens bronnen teruggaan tot in ieder geval 2012, hoewel Facebook nooit een datum heeft genoemd. Het probleem werd begin dit jaar tijdens een "routine beveiligingscontrole" door de website ontdekt. Hoeveel gebruikers exact zijn getroffen heeft Facebook ook niet laten weten, alsmede wat nu precies de oorzaak was. Daarnaast besloot de sociale netwerksite de wachtwoorden van gebruikers niet uit voorzorg te resetten. Naar aanleiding van de beveiligingsfout gaf de Duitse minister van Justitie Katarina Barley het advies aan Facebookgebruikers om wel een nieuw wachtwoord in te stellen.

Reacties (6)
18-04-2019, 22:49 door Anoniem
Wanneer is het eens genoeg met al die data breaches
en wordt Facebook eens op een zeer duidelijke manier flink tot de orde geroepen?

Of u maakt uw dienstverlening op termijn veilig
of we zorgen dat u niet verder gebruikersdata in gevaar kunt brengen.

Of is het zo, dat ze letterlijk overal mee weg komen en zich onoverwinnelijk wanen
en boven de wet gesteld zien?

Raar, iedere andere dienst, die dit zou doen, was al lang neergehaald of gesinkholed.

De autoriteiten kunnen kennelijk niet zonder Facebook of om Facebook heen.

Het lijkt inmiddels steeds meer en meer een voor sommigen noodzakelijk kwaad
en voor anderen een soort van plaag.

J.O.
19-04-2019, 09:34 door Anoniem
WHO CARES???
19-04-2019, 11:02 door [Account Verwijderd]
Security.nl hanteert voor Facebook de term sociale netwerksite. Maar het dekt de lading niet helemaal. Facebook is vooral een ordinaire mondiaal opererende datagraaimachine. Dataslurper vind ik persoonlijk beter van toepassing, hoewel ik snap vanuit de redactie dat je beter niet minachtend uit de hoek kan komen.
De kwalificatie gaat mank. Net als de NOS voor IS (islamitische staat), die het ergerlijk genoeg had over 'strijders' van IS i.p.v. misdadigers van IS.
19-04-2019, 17:26 door Anoniem
Ik snap het niet, gok sites, torrent sites worden geblokkeerd, waarom niet iets als google of facebook blokkeren????
20-04-2019, 01:36 door Anoniem
Als het mijn site was geweest dan had ik eerst even een miljard gecasht. En daarna de heilige geest gespeeld. Lukt dat niet, dan heb je altijd nog je miljard.
20-04-2019, 11:41 door Anoniem
Instagram werd oorspronkelijk door Kevin Systrom en Mike Krieger van Burbn, Inc. ontwikkeld, en eind 2010 eerst voor iOS uitgebracht. Anderhalf jaar later, april 2012, kwam het voor Android uit. Facebook, Inc. heeft Instagram nog in datzelfde jaar voor 1 miljard dollar opgekocht.

Nu men mag van alles over Facebook vies en voos vinden, maar in dit geval kan men ook de twee oorspronkelijke ontwikkelaars van Instagram, die er steenrijk door werden, op zijn minst mede-verantwoordelijk zien voor het opslaan van honderden miljoenen leesbare wachtwoorden.

Instagram, dat met name op kwetsbare jongeren een verslavende en deprimerende uitwerking heeft, had bij de verkoop aan Facebook slechts dertien (13) werknemers. De stichters van Burbn werkten beide tot eind 2018 nog bij Facebook. Ze namen / kregen daarna hun beider ontslag. Ze schijnen nu bij wijze van hobby ook aan "filantropie" te doen.

Dit soort malafide praktijken is hemeltergend. Waarschijnlijk konden ze tot voor kort ook goede zaken doen met de handel in de hergebruikte wachtwoorden. Voor de politie en geheime diensten zijn deze praktijken een ware goudmijn, want zo is het wel heel makkelijk om ook privé accounts binnen te komen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Instagram#Criticism
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.