image

Tilburg opnieuw in de fout met wifi-tracking in binnenstad

maandag 6 mei 2019, 14:53 door Redactie, 6 reacties

De gemeente Tilburg is opnieuw in de fout gegaan met wifi-tracking in de binnenstad. Via het gratis wifi-netwerk dat in de binnenstad wordt aangeboden werden nog steeds mac-adressen verzameld van mensen die niet met de gebruikersvoorwaarden instemden.

Dat heeft burgemeester Theo Weterings op vragen van de D66-fractie in de gemeenteraad laten weten (pdf). In de periode van 1 december 2015 tot 26 april 2017 werden locatiegegevens van wifi-gebruikers verzameld. Na 26 april 2017 besloot de gemeente tijd- en locatiegegevens niet langer te verzamelen en vast te leggen. Gegevens van wifi-gebruikers werden voor 17.000 euro per jaar aan ondernemers van het Ondernemersfonds Tilburg Binnenstad verkocht (pdf). De burgemeester laat weten dat de gemeente voor de periode 2015-2017 niet aan de toen geldende privacywetgeving voldeed.

"Zodra wij de onrechtmatigheid vast stelden, is op 26 april 2017 direct actie ondernomen om deze situatie een halt toe te roepen", aldus Weterings. Onlangs bleek uit nader onderzoek dat er in de periode na 26 april 2017 nog steeds gegevens werden verzameld zonder toestemming. Het ging om de mac-adressen van personen die niet instemden met de gebruikersvoorwaarden en slechts deze voorwaarden bekeken en bezoekers die eerder hadden ingestemd met gebruiksvoorwaarden bij een herhaalbezoek aan het gebied.

"Wij waren onvoldoende op de hoogte van het feit dat deze gegevens alsnog werden verzameld. Wij doen nu onderzoek naar deze situatie", aldus de burgemeester, die na tussenkomst van de Functionaris Gegevensbescherming in februari van dit jaar hierachter kwam. Weterings laat aan Trouw weten dat mac-adressen nu standaard na 24 uur worden verwijderd.

Reacties (6)
06-05-2019, 16:03 door Anoniem
17000 euro? Hoeveel en denkt het ondernemersfonds Tilburg dan wel niet met die gegevens te kunnen verdienen, en hoe?
06-05-2019, 16:48 door Anoniem
En al die personen die het betreft, net als alle lekker die hier gemeld worden; het is altijd excuus, onderzoek, beloftes... Als de AP boetes uitdeelt dan gaan die naar de staatskas. Geen slachtoffer die ooit schadeloos wordt gesteld of zal worden gecompenseerd voor de onnodige allertheid. De AVG is een excuustruus over de burgers heen, want bepaal maar eens van een gemeente wat de wereldwijde omzet is.
06-05-2019, 22:14 door Anoniem
Ach, dat is nog niets bij wat Amazon doet.... lees en huiver

https://www.washingtonpost.com/technology/2019/05/06/alexa-has-been-eavesdropping-you-this-whole-time/?utm_term=.79c7633fbc3b
07-05-2019, 09:32 door Ron625
En nu?
Krijgt de gemeente nu minder van het rijk?
Worden de verantwoordelijken gekort in hun salaris?
Krijgen de eigenaars van het MAC adres na het aantonen nu ieder ook €17.000?

Of worden er weer geen straffen uitgedeeld aan de schuldigen en gaan ze gewoon stiekem door..........
07-05-2019, 12:57 door Anoniem
Door Anoniem: En al die personen die het betreft, net als alle lekker die hier gemeld worden; het is altijd excuus, onderzoek, beloftes... Als de AP boetes uitdeelt dan gaan die naar de staatskas. Geen slachtoffer die ooit schadeloos wordt gesteld of zal worden gecompenseerd voor de onnodige allertheid. De AVG is een excuustruus over de burgers heen, want bepaal maar eens van een gemeente wat de wereldwijde omzet is.

Als jij denkt schade te leiden hierdoor, kan je altijd een rechtzaak aanspannen.
Je schade en gerechtskosten worden volledig vergoed als je deze voldoende kan aantonen.
10-05-2019, 19:02 door Anoniem
Worden de verantwoordelijken gekort in hun salaris?
Tuurlijk niet, die krijgen juist een bonus voor het vakkundig sluw gebruikmaken van al die technische mogelijkheden en het negeren van privacy regels (ok, wel een iets lagere bonus omdat ze gesnapt zijn).
Alleen de klokkenluider wordt gekort, zo gaat dat in de politiek.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.