image

Zestal verdacht van stelen 2,4 miljoen dollar via sim-swapping

vrijdag 10 mei 2019, 15:56 door Redactie, 2 reacties

In de Verenigde Staten zijn zes mensen aangeklaagd voor het stelen van 2,4 miljoen dollar via sim-swapping. Volgens het Amerikaanse openbaar ministerie kregen de zes hulp van drie medewerkers van telecombedrijven die ook zijn aangeklaagd.

Bij sim-swapping belt een oplichter de telecomprovider van het slachtoffer op en overtuigt een medewerker om het mobiele nummer over te zetten naar een andere simkaart, die reeds in het bezit is van de oplichter. Het Amerikaanse openbaar ministerie stelt dat dit vaak werd gedaan door medewerkers van de telecomprovider om te kopen. In andere gevallen deden de verdachten zich voor als het slachtoffer.

Zodra er toegang tot het telefoonnummer was verkregen werd er geprobeerd om op e-mail-, cloudopslag- en cryptobeursaccounts in te loggen. Zo werden bijvoorbeeld wachtwoorden gereset en/of tweefactorauthenticatiecodes aangevraagd. Vervolgens kregen de zes zo toegang tot de cryptowallets van hun slachtoffers. De aanklacht stelt dat de verdachten zeven aanvallen uitvoerden waarbij 2,4 miljoen dollar aan cryptovaluta werd buitgemaakt.

"Mobiele telefoons zijn tegenwoordig niet alleen een communicatiemiddel, maar ook een identificatiemiddel", aldus de openbare aanklager. "Deze zaak laat zien dat we onze persoonlijke en financiële informatie moeten beschermen tegen degenen die het willen stelen."

Reacties (2)
11-05-2019, 09:22 door Anoniem
Sta je dan met je 2fa via telefoon
13-05-2019, 10:58 door Anoniem
Door Anoniem: Sta je dan met je 2fa via telefoon
Beter: Sta je dan met je 2fa via simkaart.

Een 2FA OTP app op je telefoon werkt prima en is ook niet vatbaar voor simjacking/simswapping.
Is ook nog eens gebruiksvriendelijker doordat je (indien ondersteund/gewemst) enkel hoeft goed te keuren op je smartphone en geen codes hoeft over te tikken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.