image

Juridische vraag: Kunnen algemene voorwaarden bepalen of een handeling een strafbaar feit is?

maandag 13 mei 2019, 13:48 door Arnoud Engelfriet, 24 reacties

Ict-jurist Arnoud Engelfriet geeft elke week antwoord op een interessante vraag over beveiliging, recht en privacy. Heb jij een vraag? Stuur hem naar juridischevraag@security.nl.

Vraag: Ik ben bij de Albert Heijn aangehouden voor winkeldiefstal. Na het afrekenen ging ik naar buiten, en daar werd ik achternagelopen door een beveiliger die mijn tas wilde zien. Daarin bleek een limoen te zitten die ik vergeten was af te rekenen met mijn handscanner, stom inderdaad. Maar desondanks werd ik aangehouden en door de politie meegenomen. De beveiliger gaf aan dat de algemene voorwaarden van de AH helder zijn en dat ieder meenemen van spullen geldt als diefstal. Heb ik nu een probleem?

Antwoord: Het klopt dat in de voorwaarden van Albert Heijn iets staat als:

Blijkt bij controle dat niet alle producten zijn gescand nadat u uw (mobiele) Bonuskaart bij de betaalpaal hebt gescand, dan beschouwen wij dit als diefstal en kunnen wij aangifte doen.

Dat klinkt nogal streng, want er wordt inderdaad geen ruimte gelaten voor de situatie dat er wél is gescand maar dat niet is geregistreerd. Ook niet voor situaties waarin je oprecht vergeten was iets te scannen, hoewel dat natuurlijk geen sterk argument is als je eenmaal voorbij de uitgang van een supermarkt bent. Iedere dief zal dat zeggen.

Echter, het is niet zo dat je een strafbaar feit begaat enkel omdat iemands algemene voorwaarden zeggen dat dat zo is. Natuurlijk mag men aangifte doen als men meent dat je iets strafbaars hebt gedaan, maar de inhoud van je contract met het bedrijf is daarbij niet relevant. Die voorwaarde betekent juridisch dus niets.

Je steelt als je iets wegneemt met de bedoeling je dat toe te eigenen zonder te betalen. En die bedoeling moet bewezen worden. Enkel dat je met een product in je handen buiten staat, is daarvoor niet genoeg. Je kunt iets vergeten zijn te scannen, of de software werkte niet goed. Die opties moeten worden uitgesloten voordat men kan bewijzen dat je het product stiekem wilde meenemen.

Bij producten als limoenen geldt dat je ze handmatig moet verwerken, omdat die geen streepjescode hebben. Sommige producten moet je ook wegen. Beiden zijn handelingen die je zomaar over het hoofd kunt zien. Daarmee zou "hij stond buiten en had een niet-afgerekende limoen bij zich" te mager zijn om van diefstal te spreken.

Daar staat tegenover dat er aangifte is gedaan én de politie het de moeite waard vond mevrouw mee te nemen. Met name dat laatste doet me dan vermoeden dat er toch meer speelt, maar een te bot doorgevoerd zero tolerance beleid is natuurlijk nooit uit te sluiten. Dus ja, de vraagsteller heeft een probleem totdat het OM besluit tot seponeren.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (24)
13-05-2019, 14:18 door Anoniem
Het begint al met dat een beveiliger achterna loopt en in een tas wil kijken. Dat mag die beveiliger helemaal niet. Ook in de winkel niet.

Verder kan ik mij inmiddels goed voorstellen dat politie die iemand meeneemt, tegenwoordig ook het verschil tussen straf- en civielrecht niet meer goed weet.

In geen enkele civiele overeenkomst kan worden vastgelegd wat strafbaar is.

Wat wel, en zeker ook, strafbaar is, is je uitgeven voor iemand die opsporingsbevoegdheid heeft, maar dat dat feitelijk niet heeft. En daarnaar te handelen. De bekendste is een politie uniform aantrekken en bijvoorbeeld boetes te gaan incasseren.

Wat ook strafbaar is, is het doen van valse aangifte.

Is er eenmaal aangifte gedaan, dan ligt het inderdaad helemaal bij het OM om te besluiten dat er voldoende aanleiding is om tot vervolging over te gaan. Waarna overigens pas een rechter kan vonnissen dat er daadwerkelijk sprake is van strafrecht. Daar kan geen overeenkomst wat aan veranderen. Het OM moet daarin wel ook meenemen, dat als beveiligers verder zijn gegaan dan het recht dat elke burger heeft bij misdrijven, het "staande houden", maar ook geen millimeter meer dan dat, dat dat ook meegewogen wordt. Na het staande houden dient de politie gebeld. En zelfs die mogen slechts in een tas kijken als er een gefundeerde verdenking bestaat. Over een mogelijk bewust ontvreemde limoen.

In civiele zaken wordt wel vaker misbruik gemaakt van strafrecht clausules. Op papier betekenen ze niks. Maar ga je je als contractpartij ook gedragen en handelen alsof je eigenhandig strafrecht kunt bepalen of opleggen, dan maak je jezelf ook strafbaar. Al zeker als je nog verder gaat dan de bevoegdheden van de politie zelf!
13-05-2019, 14:56 door Anoniem
Ik ben bij de Albert Heijn aangehouden voor winkeldiefstal. Na het afrekenen ging ik naar buiten, en daar werd ik achternagelopen door een beveiliger die mijn tas wilde zien. Daarin bleek een limoen te zitten die ik vergeten was af te rekenen met mijn handscanner, stom inderdaad. Maar desondanks werd ik aangehouden en door de politie meegenomen. De beveiliger gaf aan dat de algemene voorwaarden van de AH helder zijn en dat ieder meenemen van spullen geldt als diefstal. Heb ik nu een probleem?

Zonder die algemene voorwaarden is de situatie niet anders; jij staat buiten de winkel met zaken waar je niet voor betaalt hebt. De wet is duidelijk, en als jij de winkelier er niet van kan overtuigen dat het per ongeluk was, en dat je niet te kwader trouw was, dan kan men gewoon aangifte doen.

Het feit dat jij het was 'vergeten' (ook al zijn je bedoelingen ongetwijfeld goed) zegt juridisch niets. Anders zou iedere winkeldief, die te kwader trouw is, ook wegkomen met het 'vergeten' van het afrekenen van de spullen.

Overigens ben ik wel benieuwd voor hoeveel geld je spullen gekocht had, tegenover 1 limoen. Indien je aardig wat kocht vind ik het redelijk lachwekkend om naar de politie te stappen. Al staat mijn mening los van de juridische kant van de zaak.
13-05-2019, 15:59 door Anoniem
Het begint al met dat een beveiliger achterna loopt en in een tas wil kijken. Dat mag die beveiliger helemaal niet. Ook in de winkel niet.

Hij mag dat willen; hij mag het aan je vragen. Dat jij niet verplicht bent om vervolgens toestemming te geven, staat los van dat hij de vraag mag stellen.

En zelfs die mogen slechts in een tas kijken als er een gefundeerde verdenking bestaat.

Ga er maar vanuit dat het feit dat ze gebeld zijn met de melding, omdat je bent staande gehouden, als een gefundeerde reden wordt gezien om je tas te controleren. Bij een staande houding zal men ook de reden tot verdenking delen met de agenten.
13-05-2019, 16:01 door Anoniem
Ze wisten dus dat jij een limoen niet had gescand waarom dan niet direct vragen om die alsnog af te rekenen.
Toch maar voortaan aan de kassa betalen heb dit niet.
13-05-2019, 16:47 door Anoniem
Door Anoniem:
En zelfs die mogen slechts in een tas kijken als er een gefundeerde verdenking bestaat.

Ga er maar vanuit dat het feit dat ze gebeld zijn met de melding, omdat je bent staande gehouden, als een gefundeerde reden wordt gezien om je tas te controleren. Bij een staande houding zal men ook de reden tot verdenking delen met de agenten.

Als sprake was van een "steekproef" dan was er geen verdenking. Het enkele feit dat ze gebeld zijn is nietszeggend.
13-05-2019, 17:11 door Anoniem
Ik herinner me nog een casus waarin vader+zoon de volle helft van de kar boodschappen "vergeten waren" te scannen. Volgde vrijspraak wegens geen bewijs van intent, als ik het me goed herinner. Maar dat is dus pas op de uitspraak, voor die tijd zit je in de mallemolen.

Persoonlijk weiger ik zulke zelfscan-meuk. Ik neem hun werk over en ik ben strafbaar als ik even iets vergeet te doen? Laat ze lekker zelf het werk doen en de verantwoordelijkheid nemen. Ook dat je in de AH alleen met pin kan betalen bij die zelfscankassas is al reden genoeg ze niet te gebruiken.

(Overigens, iedere winkel die "hier alleen pinnen"-kassas neerzet komt op de zwarte lijst. Daar gaan we gewoon helemaal niet meer heen. En dat is zelfs inclusief een zekere kringloopwinkel ondertussen. Een beetje respect voor mijn privacy graag.)
13-05-2019, 18:05 door Anoniem
Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort vergeet af te rekenen, zonder dat daarbij opzet in het spel is, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.
13-05-2019, 20:13 door Remmilou
Door Anoniem: Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort vergeet af te rekenen, zonder dat daarbij opzet in het spel is, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.
Art. 310 Sr luidt:
“Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort wegneemt, met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.”
13-05-2019, 20:23 door Remmilou
Door Anoniem:
Het begint al met dat een beveiliger achterna loopt en in een tas wil kijken. Dat mag die beveiliger helemaal niet. Ook in de winkel niet.

Hij mag dat willen; hij mag het aan je vragen. Dat jij niet verplicht bent om vervolgens toestemming te geven, staat los van dat hij de vraag mag stellen.

En zelfs die mogen slechts in een tas kijken als er een gefundeerde verdenking bestaat.

Ga er maar vanuit dat het feit dat ze gebeld zijn met de melding, omdat je bent staande gehouden, als een gefundeerde reden wordt gezien om je tas te controleren. Bij een staande houding zal men ook de reden tot verdenking delen met de agenten.

Een burger (dus ook de beveiliger) kan niet staande houden. Alleen aanhouden in geval van heterdaad.
Staande houden is een bevoegdheid van opsporingsambtenaren:

Handhaving, Opsporingsbevoegdheden Wetboek van strafvordering

Op grond van het Wetboek van strafvordering (WvSv) hebben opsporingsambtenaren onder andere de hieronder genoemde bevoegdheden.

Staande houden
Een opsporingsambtenaar is bevoegd de verdachte te vragen naar zijn naam, voornamen, geboortedatum, geboorteplaats, adres waarop hij als ingezetene in de basisadministratie persoonsgegevens staat ingeschreven en woon- of verblijfplaats. Daartoe mag hij de verdachte ook staande houden.

Een opsporingsambtenaar is daarnaast bevoegd om iemand in zijn vrijheid te beperken door hem op te houden (bijvoorbeeld aan de arm te pakken) en hem op de plaats te laten staan om hem naar zijn identiteit te vragen.

Aanhouden
Ingeval van ontdekking (van een strafbaar feit) op heterdaad, is iedereen (dus ook een burger) bevoegd de verdachte aan te houden. Vindt de aanhouding door een ander dan een opsporingsambtenaar plaats, dan levert deze de aangehoudene onverwijld over aan een opsporingsambtenaar, samen met de afgifte van mogelijk in beslag genomen voorwerpen.

Aanhouden buiten het geval van ontdekking op heterdaad kan alleen de officier van justitie. Daarbij moet het bovendien gaan om een verdenking van een strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten. Voorlopige hechtenis is toegelaten bij misdrijven waarop een gevangenisstraf staat van vier jaar of meer. Wanneer het optreden van de officier van justitie niet kan worden afgewacht dan kan de opsporingsambtenaar de verdachte aanhouden. De opsporingsambtenaar is dan wel verplicht om de verdachte onverwijld voor de (hulp) officier van justitie te leiden.
13-05-2019, 22:20 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik ben bij de Albert Heijn aangehouden voor winkeldiefstal. Na het afrekenen ging ik naar buiten, en daar werd ik achternagelopen door een beveiliger die mijn tas wilde zien. Daarin bleek een limoen te zitten die ik vergeten was af te rekenen met mijn handscanner, stom inderdaad. Maar desondanks werd ik aangehouden en door de politie meegenomen. De beveiliger gaf aan dat de algemene voorwaarden van de AH helder zijn en dat ieder meenemen van spullen geldt als diefstal. Heb ik nu een probleem?

Zonder die algemene voorwaarden is de situatie niet anders; jij staat buiten de winkel met zaken waar je niet voor betaalt hebt. De wet is duidelijk, en als jij de winkelier er niet van kan overtuigen dat het per ongeluk was, en dat je niet te kwader trouw was, dan kan men gewoon aangifte doen.

Het feit dat jij het was 'vergeten' (ook al zijn je bedoelingen ongetwijfeld goed) zegt juridisch niets. Anders zou iedere winkeldief, die te kwader trouw is, ook wegkomen met het 'vergeten' van het afrekenen van de spullen.

Overigens ben ik wel benieuwd voor hoeveel geld je spullen gekocht had, tegenover 1 limoen. Indien je aardig wat kocht vind ik het redelijk lachwekkend om naar de politie te stappen. Al staat mijn mening los van de juridische kant van de zaak.

Een hoop onzin. De beveiliger mag in je tas kijken, omdat je stilzwijgend die toestemming geeft door de winkel binnen te gaan. Staat in de huisregels van alle supermarkten.

Staande houden is iets dat alleen een politie agent mag. Of beter: een opsporingsambtenaar. Een burger mag dat niet. Een burger mag wel aanhouden bij ondekking van een strafbaar feit op heterdaad.

Een product uit een winkel buiten de macht van de winkel brengen zonder daarvoor te betalen is diefstal. Dus ook als je het product in de winkel in je tas of zak stopt kan dat als diefstal aangemerkt worden.

Los daarvan zal de politie (als het goed is) niet snel iemand meenemen op basis van één getuige. Zeker niet bij een zelfservice kassa. Bij diefstal moet er opzet zijn en dat moet bewezen worden. Als er slechts één getuige is een de verdachte ontkent de opzet komt het nooit voor de rechter.

PS ook de politie mag niet in je tas kijken zonder toestemming bij een staande houding
13-05-2019, 23:27 door [Account Verwijderd]
Ik heb mijn twijfels bij de volledigheid van dit verhaal want Ik vind het nogal vreemd dat tot nu voorbij wordt gegaan aan een heel belangrijke voorwaarde tot aanhouding buiten een locatie/winkel waartoe de algemene voorwaarden (huisregels) bevoegdheid geven aan personeel, beveiligers of opsporingsambtenaren/politie-stadswachters.

De persoon in kwestie, de vermoedelijke winkeldief moet dan vrijwillig medewerking verlenen, ja zelfs aan een agent van politie indien hij/zij erop aangesproken wordt verdacht te zijn van winkeldiefstal, om de inhoud van zijn tas te laten zien. Feitelijk kan die meloen, indien ontdekt buiten de winkel, voor mijn part zijn opgeraapt in het Willy Dobbe plantsoen 5 straten verwijderd van de winkel.

Hoe kom ik hierop?
In de tijd dat ik werkzaam was in het winkelbedrijf was een van de eerste regels die wij leerden dat betrappen op winkeldiefstal dient te gebeuren na het afrekenen, maar voor het verlaten van de winkel.
Daarna - werd gesteld - moest volledig worden gesteund op vrijwillige medewerking van de verdachte, ja zelfs als er toevallig politie in de nabijheid surveilleerde en daarvan ondersteuning werd gevraagd.

Ik kan het mis hebben maar ik denk niet dat er iets is veranderd in 40 jaar tijd in dit heel belangrijke criterium tot 100 % zekerheidstelling van gepleegde winkeldiefstal.
14-05-2019, 11:53 door Anoniem
"Als sprake was van een steekproef dan was er geen verdenking. Het enkele feit dat ze gebeld zijn is nietszeggend."

Maar er is geen enkele aanwijzing dat er sprake was van een steekproef....
14-05-2019, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem: "Als sprake was van een steekproef dan was er geen verdenking. Het enkele feit dat ze gebeld zijn is nietszeggend."

Maar er is geen enkele aanwijzing dat er sprake was van een steekproef....

Maar een steekproef kan ook niet worden uitgesloten. Het is volkomen onduidelijk op welke grond de actie werd ondernomen. En dat moet wel vast komen te staan.
14-05-2019, 12:33 door Anoniem
Door Anoniem:Een hoop onzin. De beveiliger mag in je tas kijken, omdat je stilzwijgend die toestemming geeft door de winkel binnen te gaan. Staat in de huisregels van alle supermarkten.

En die gelden alleen in het "huis" van de supermarkt. Die gelden niet meer als jij al buiten bent, zoals de OP.

Peter
14-05-2019, 12:48 door Anoniem
Hij die enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort vergeet af te rekenen, zonder dat daarbij opzet in het spel is, wordt, als schuldig aan diefstal, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

Iedere winkeldief zal beweren dat er geen opzet in het spel was. Hebben mensen trouwens ook nog een eigen verantwoordelijkheid. Immers is het je eigen fout indien je iets vergeet af te rekenen; niet de fout van de beveiliger of de winkelier. Al nemen sommigen hier altijd een slachtoffer rol aan.

Vreselijk, winkeliers, beveiligers, of politie die denken dat je wellicht wat probeert te stelen, wanneer je goederen meeneemt, zonder af te rekenen. Volstrekt belachelijk. Of toch niet ?

Het is je eigen verantwoordelijkheid om aannemelijk te maken, na je eigen fout, dat het niet opzettelijk was.
14-05-2019, 13:14 door Arnoud Engelfriet
Door Anoniem: Maar een steekproef kan ook niet worden uitgesloten. Het is volkomen onduidelijk op welke grond de actie werd ondernomen. En dat moet wel vast komen te staan.
Ik kan niet alles zeggen in verband met anonimiteit van de vraagsteller, maar het was een concrete actie gericht op deze persoon. Een mogelijke aanleiding kan zijn dat de bewaker zag hoe de limoen van blauw mandje naar eigen tas ging en vervolgens zag dat er geen limoen werd aangeslagen op de zelfkassa.
14-05-2019, 14:59 door Anoniem
Hmmmm, toen dit verhaal op tweakers.net stond, ging het om een pak gamba's en niet een limoen:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1921916
15-05-2019, 01:16 door Anoniem
In een overeenkomst bepalen of iets een strafbaar feit is, is een strafbaar feit. En zo hoort het ook te zijn.

Ook per overeenkomst kan nu eenmaal niet eigenrigting gespeeld worden. Want anders kun je ook de buren gaan stenigen omdat ze de vullesbak een half uur te laat buiten hebben gezet. Daarom is dat.
15-05-2019, 14:04 door Anoniem
Ik mag hopen dat de AH en andere winkels hier niet te veel tijd aan besteden daar er veel grotere vormen van fraude binnen dit soort bedrijven rond gaan (door het personeel zelf), uiteraard moet je een alcoholist die halve liters steelt gewoon weren maar iemand die voor alles betaald heeft maar 1 limoen niet zou ik de limoen terug leggen en klaar.
Kosten/baten verhaal..
15-05-2019, 16:30 door Anoniem
Door Anoniem: (Overigens, iedere winkel die "hier alleen pinnen"-kassas neerzet komt op de zwarte lijst. Daar gaan we gewoon helemaal niet meer heen. En dat is zelfs inclusief een zekere kringloopwinkel ondertussen. Een beetje respect voor mijn privacy graag.)

Hoop zwart geld weg te werken dan :-) ?
15-05-2019, 18:26 door Remmilou
Door Anoniem:
Door Anoniem: (Overigens, iedere winkel die "hier alleen pinnen"-kassas neerzet komt op de zwarte lijst. Daar gaan we gewoon helemaal niet meer heen. En dat is zelfs inclusief een zekere kringloopwinkel ondertussen. Een beetje respect voor mijn privacy graag.)

Hoop zwart geld weg te werken dan :-) ?
Je maakt met deze opmerking precies duidelijk waar het mis gaat: mensen die zich op hun privacy beroepen worden meteen (negatief) geprofileerd. Terwijl privacy nou nèt gaat om het niet geprofileerd (willen) worden.
15-05-2019, 23:04 door Briolet
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Als sprake was van een steekproef dan was er geen verdenking. Het enkele feit dat ze gebeld zijn is nietszeggend."

Maar er is geen enkele aanwijzing dat er sprake was van een steekproef....

Maar een steekproef kan ook niet worden uitgesloten. Het is volkomen onduidelijk op welke grond de actie werd ondernomen. En dat moet wel vast komen te staan.

Ik kan me niet voorstellen dat een controleur iemand achterna rent en dan pas buiten de winkel een random steekproef gaat doen. Er moet een trigger geweest zijn die deze persoon verdacht maakte waardoor de bewaker perse een verlate steekproef deed. b.v. een tip van een andere medewerker dat er waarschijnlijk toch iets mis is met deze persoon.
16-05-2019, 16:36 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:Een hoop onzin. De beveiliger mag in je tas kijken, omdat je stilzwijgend die toestemming geeft door de winkel binnen te gaan. Staat in de huisregels van alle supermarkten.

En die gelden alleen in het "huis" van de supermarkt. Die gelden niet meer als jij al buiten bent, zoals de OP.

Peter

Nope. Wanneer dit plaatsvond op de parkeerplaats van AH, dan gelden die huisregels nog altijd.
16-05-2019, 19:36 door Anoniem
Het is een onwaarschijnlijk verhaal, voor een limoen gaan ze niet moeilijk doen en de politie zal je er zeker niet voor meenemen. 't Lijkt wat op een trollbait, want hier vinden we wel wat van. Volgens mij is het verzonnen of verdraaid.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.