image

VS vereist e-mailadres en socialmedianaam bij visumaanvraag

maandag 3 juni 2019, 14:04 door Redactie, 27 reacties

Bijna alle reizigers die een visum voor de Verenigde Staten aanvragen moeten nu hun socialmedianaam en eerdere e-mailadressen en telefoonnummers opgeven. In het verleden werden deze gegevens alleen gevraagd van reizigers die voor een uitgebreidere controle in aanmerking kwamen, bijvoorbeeld omdat ze in gebieden waren geweest die in handen van terroristische organisaties waren.

Het kwam neer op zo'n 65.000 mensen per jaar. Nu is deze controle uitgebreid naar nagenoeg alle reizigers die een visum aanvragen. Naar schatting treft de maatregel zo'n 15 miljoen reizigers, waaronder die voor onderwijs of zaken naar het land afreizen. Op het nieuwe visumaanvraagformulier staan verschillende socialmediaplatformen vermeld en is de aanvrager verplicht om gebruikersnamen te vermelden die ze de afgelopen 5 jaar hebben gehad.

Daarnaast kunnen er vrijwillig aanvullende gebruikersnamen van andere platformen worden vermeld. Naast de socialmediageschiedenis wordt ook gevraagd om telefoonnummers, e-mailadressen en internationale reisverleden van de afgelopen 5 jaar, alsmede of familieleden ooit bij terroristische activiteiten zijn betrokken, zo meldt de Associated Press. Volgens het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken moet de maatregel de veiligheid van Amerikanen vergroten en zorgt het voor een betere screening.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU heeft felle kritiek op het voorstel, omdat het kan worden gebruikt om immigranten en reizigers uit bepaalde landen te discrimineren. Daarnaast kan de maatregel ervoor zorgen dat mensen zichzelf gaan censureren. Verder stelt de ACLU dat het onduidelijk is hoe de door reizigers verstrekte informatie zal worden gebruikt en gedeeld tussen verschillende overheidsdiensten.

Reizigers hebben wel de mogelijkheid om aan te geven dat ze geen social media gebruiken. Wanneer echter blijkt dat iemand hierover liegt kan dit "ernstige immigratiegevolgen" hebben, aldus een Amerikaanse overheidsfunctionaris tegenover The Hill.

Reacties (27)
03-06-2019, 14:09 door [Account Verwijderd]
Alvast effe een hele rits nepprofielen aanmaken voor een toekomstige evt. reis naar de US?
03-06-2019, 14:21 door Anoniem
VS vereist e-mailadres en socialmedianaam bij visumaanvraag

Geen social media (of afgeschermd) = geen toegang ?

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU heeft felle kritiek op het voorstel, omdat het kan worden gebruikt om immigranten en reizigers uit bepaalde landen te discrimineren.

Uit welk land je komt is zonder je social media profiel ook geheel duidelijk.
03-06-2019, 14:29 door Bitje-scheef
Ik heb niets te vrezen aangezien ik altijd de waarheid vertel.
03-06-2019, 14:53 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Ik heb niets te vrezen aangezien ik altijd de waarheid vertel.
Klinkt hetzelfde als "Ik heb geen privacy nodig want ik heb niets te verbergen".
03-06-2019, 14:53 door Anoniem
Ik heb geen social media, zouden ze dat geloven of gaan ze me eerst waterboarden zoals ze wel met meer onschuldige mensen doen?
03-06-2019, 15:07 door Anoniem
En als je uit een achterlijk land komt waar de meeste sociale media worden geblokkeerd ?
03-06-2019, 15:09 door Bladie
De wereld is groot genoeg; als er geen dwingende reden is om de VS te bezoeken (zoals voor je werk) dan gewoon een andere plek opzoeken. Europa, Azië, Zuid-Amerika, etc....
03-06-2019, 15:31 door Anoniem
Ook hier weer een voorbeeld van 'lazy intelligence'. Ze willen alles op een presenteerblaadje, je hebt geen idee welke algoritmes er mee worden getraind, en de kans dat ze het alsnog verkloten is best groot. Misschien heeft de VS geen interesse meer in toeristen? Dat zou het nog kunnen verklaren. Hoe dan ook vind ik het dubbel: ja het is niet goed dat ze zulke privé gegevens vragen, anderzijds is social media per definitie openbaar. Alleen vragen ze rare dingen: ál je oude gebruikersnamen en e-mailadressen? Ik zou dat oprecht niet eens meer weten. En wat gebeurt er als mijn oude gebruikersnaam nu weer actief is, maar door een ander in gebruik is genomen? Wordt die dan aan mijn persoon gekoppeld? Waar gaan ze deze gegevens voor gebruiken? Waarom willen ze het überhaupt hebben? Attributie/koppeling van usernames met échte personen lijkt me? En dan te bedenken dat je ook je vingerafdrukken af moet geven, een foto én je dieetwensen. Geen reden meer om die kant op te gaan (ik stem met mijn portemonee).
03-06-2019, 15:51 door Anoniem
Vorige week was nog niets vereist. "Optional" stond er.
03-06-2019, 15:55 door Anoniem
Door Bladie: De wereld is groot genoeg; als er geen dwingende reden is om de VS te bezoeken (zoals voor je werk) dan gewoon een andere plek opzoeken. Europa, Azië, Zuid-Amerika, etc....

Om in Midden/Zuid-Amerika te komen moet je vaak via de USA vliegen. Zelfs om een transfer te maken heb je een ESTA nodig. Daar is op dit moment echter nog het invullen "optioneel", echter als je bijvoorbeeld na 2011 in Iran op vakantie bent geweest, kun je ook al geen ESTA standaard meer krijgen. Dat maakt het vliegen naar dat deel van de wereld een stuk lastiger...
03-06-2019, 16:22 door Anoniem
Door Bladie: De wereld is groot genoeg; als er geen dwingende reden is om de VS te bezoeken (zoals voor je werk) dan gewoon een andere plek opzoeken. Europa, Azië, Zuid-Amerika, etc....

Ik moet helaas voor mijn werk in september naar de US toe. Ik kan helaas niet weigeren i.v.m. werkzaamheden voor de klant, maar het liefst zou ik niets te maken hebben met dat land. Het feit dat je aan de grens ook de toegang geweigerd kan worden als je jouw laptop/telefoon niet wilt ontgrendelen (als ze er om vragen) .. Ik bedoel, mijn laptop is encrypted en bevat maar minimaal klantinformatie (wat bezoekverslagen), maar uit privacy en zakelijke overwegingen kan ik die niet delen met derden.

Maar goed, aan de andere kant lijkt het me wel heel tof om eens met mijn eigen ogen een Wallmart te bezoeken en eens even goed te kunnen lachen! Dikke mensen op een scootmobiel & de wapenstallingen eens bekijken :D

- Dennis
03-06-2019, 17:54 door Anoniem
Ik heb GEEN Social Media naam (logies!!!!), en ik heb 42 domeinen waar ik sites onder host. Daar kan ik weer onbeperkt email adressen op aanmaken natuurlijk, ook op mijn mobieltje. Desnoods bij de douane nog.

Niet dat ik er nog maar van droom om nog naar de USA te willen vliegen hoor. Ik ben er al es geweest. Er zijn spannender bestemmingen. China lijkt me meer en meer voor herhaling vatbaar, de laatste tijd.

Weet je wie mij heldin van de dag is? Koningin Elisabeth van Engeland. Want die Trump staat toch bekend om dat hij alle dames zomaar, "out of the blue", bij de poessie kan pakken. Je moet zo een man dan nog maar durven uitnodigen! En dat nog op die leeftijd! Dat is nog eens lef hebben en een rotsvast zelfvertrouwen dat je hoedje en je kroon recht blijven zitten bij die ontvangst! Ik heb zelfs haar hondjes niet horen blaffen. Hulde, en een biertje op de goeie afloop!
03-06-2019, 18:07 door Anoniem
Veel mensen die wat bewuster omgaan met hun gegevens hebben meerdere dummy-accounts of gebruiken wegwerp-mail. Het vergeten van een van die accounts kan nu dus gevolgen hebben, daar dat als het verzwijgen van gegevens kan worden gezien. De bewijslast verschuift zo steeds meer van onschuldig tot het tegendeel bewezen is, naar hopen dat je genoeg hebt aangetoond onschuldig te zijn.
03-06-2019, 18:22 door Anoniem
Ik moet helaas voor mijn werk in september naar de US toe. Ik kan helaas niet weigeren i.v.m. werkzaamheden voor de klant
Waarom niet? Als de klant zo nodig daar wil zitten, dan zoekt hij maar iemand die wel z'n hele hebben en houden wil openbaren. Of de klant komt maar naar Europa.

Juist door jouw mentaliteit krijgen ze ook dit er weer door!
03-06-2019, 18:27 door Anoniem
@Dennis,
Laat het device thuis. Koop daar een lege en laat je data versleuteld oversturen. Voor de thuisreis gaat deze laptop de shredder in. Dan zonder problem het vliegtuig op.
#sockpuppet
03-06-2019, 20:51 door Ignitem
Van de volgende platformen willen ze gegevens:
1: ASKfm
2: Facebook
3: Flickr
4: GitHub
5: Google+
6: Instagram
7: JustPaste.it
8: LinkedIn
9: Tumblr
10: Twitter
11: Vine
12: VKontakte (VK)
13: YouTube

Persoonlijk vind ik Github wel een opmerkelijke.
03-06-2019, 21:17 door Anoniem
Door Ignitem: Van de volgende platformen willen ze gegevens:
1: ASKfm
2: Facebook
3: Flickr
4: GitHub
5: Google+
6: Instagram
7: JustPaste.it
8: LinkedIn
9: Tumblr
10: Twitter
11: Vine
12: VKontakte (VK)
13: YouTube

Persoonlijk vind ik Github wel een opmerkelijke.

Anders Google+ wel!
Vreemd dat Hives er niet bij staat...
03-06-2019, 21:58 door Anoniem
Opvallend niet van Quora.
03-06-2019, 22:22 door Password1234
Door Ignitem: Van de volgende platformen willen ze gegevens:
...
11: Vine
...
Persoonlijk zit ik alleen op Vine.
04-06-2019, 06:46 door spatieman
Door Bitje-scheef: Ik heb niets te vrezen aangezien ik altijd de waarheid vertel.
boh, wat ben jij een liegebeest !!!
04-06-2019, 07:23 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:Voor de thuisreis gaat deze laptop de shredder in. Dan zonder problem het vliegtuig op.
#sockpuppet

Op naar de ondergang van de planeet. Wat een achterlijk gedrag zeg. Zoiets mocht van mij strafbaar gesteld worden. En dat mag zelfs doorgetrokken worden op alle misbruik van grondstoffen op deze manier. Enige manier om sommige te laten denken. Opsluiten of laten betalen tot het pijn doet.
04-06-2019, 08:45 door Anoniem
Door Ignitem:
Persoonlijk vind ik Github wel een opmerkelijke.

Dat is nou net de enige die ik wel heb.
04-06-2019, 09:01 door Anoniem
@Rexodus,
Jij kan dat wel achterlijk vinden, maar alle grote zakenlui doen dit op trips naar mainland China.
Raar dat de elite wel de leer preekt over global warming, maar zich er zelf op geen enkele manier aan houdt. Weet hoe je belazerd wordt door het internationale grootkapitaal. :-()
#sockpuppet
04-06-2019, 12:34 door Anoniem
Degene die braaf emailadressen en accounts van sociale media opgeeft zal wel zorg ern dat er niks op te zien is en diegene die een foute achtergrond heeft geeft nep-accounts op waar zeker niets op te zien is.

Wat denkt Amerika hier nu mee te bereiken?
Hooguit wat false positives waar ze de gewone man heel veel problemen mee gaan bezorgen een zelf veel tijd me gaan verdoen.
04-06-2019, 17:01 door spatieman
Door Anoniem: Degene die braaf emailadressen en accounts van sociale media opgeeft zal wel zorg ern dat er niks op te zien is en diegene die een foute achtergrond heeft geeft nep-accounts op waar zeker niets op te zien is.

Wat denkt Amerika hier nu mee te bereiken?
Hooguit wat false positives waar ze de gewone man heel veel problemen mee gaan bezorgen een zelf veel tijd me gaan verdoen.

foute achtergrond of niet, je geeft gewoon nep accounts op, fertig...
05-06-2019, 10:26 door Anoniem
Door Bitje-scheef: Ik heb niets te vrezen aangezien ik altijd de waarheid vertel.

"Geef me zes regels geschreven door de eerlijkste mannen en ik zal in hun woorden een reden weten te vinden om ze op te hangen.", Richelieu.
05-06-2019, 12:03 door Anoniem
Nooit dat ik mijn accountnaam op het kippenforum ga vertellen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.