image

Adware-apps in Google Play Store 440 miljoen keer gedownload

woensdag 5 juni 2019, 10:56 door Redactie, 7 reacties

Onderzoekers hebben in de Google Play Store 238 Android-apps ontdekt die met adware besmet zijn en op allerlei manieren advertenties op het toestel tonen. De apps zijn bij elkaar meer dan 440 miljoen keer gedownload. Eenmaal geïnstalleerd laat de adware advertenties op het vergrendelde scherm zien, start audio- en video-advertenties wanneer het toestel in slaapstand is en toont buiten de app advertenties.

Volgens securitybedrijf Lookout maakt de adware toestellen bijna onbruikbaar. "Hoewel advertenties buiten apps niet nieuw zijn, maakten de advertenties die de adware liet zien het toestel bijna onbruikbaar", zegt onderzoeker Kristina Balaam. Gebruikers konden vanwege de opdringerige aard van de advertenties hun telefoon niet opnemen als er werd gebeld of andere apps gebruiken.

De advertenties werden niet meteen getoond. De adware wachtte minstens 24 uur en in sommige gevallen zelfs 2 weken voordat gebruikers werden belaagd. App-ontwikkelaars hadden de adware aan hun apps toegevoegd om inkomsten te genereren. Na de ontdekking werd Google door onderzoekers van Lookout gewaarschuwd. De apps in kwestie werden vervolgens uit de Play Store verwijderd of de app-ontwikkelaars kwamen met nieuwe versies zonder adware.

Reacties (7)
05-06-2019, 10:58 door Killjoy
Misschien een gekke vraag, maar als Google dit kan zien, kunnen ze dan niet automagisch die personen op de gsm/tablet een bericht sturen dat deze apps malafide waren en dat ze het beste hun toestel kunnen scannen e.d.?
05-06-2019, 11:41 door [Account Verwijderd]
Door Killjoy: Misschien een gekke vraag, maar als Google dit kan zien, kunnen ze dan niet automagisch die personen op de gsm/tablet een bericht sturen dat deze apps malafide waren en dat ze het beste hun toestel kunnen scannen e.d.?

Sterker nog, Google kan op afstand apps installeren en verwijderen van je telefoon.

https://www.tomsguide.com/us/Android-Google-Applications-Android-Apps,news-7216.html

Maar dat gaan ze natuurlijk niet zomaar doen.
05-06-2019, 12:28 door Anoniem
Door Killjoy: Misschien een gekke vraag, maar als Google dit kan zien, kunnen ze dan niet automagisch die personen op de gsm/tablet een bericht sturen dat deze apps malafide waren en dat ze het beste hun toestel kunnen scannen e.d.?
Zeker kan dat. Doen ze alleen niet, in verband met privacy, aangezien ze dat hoog in het vaandel hebben bij Google. Althans volgens Google.
05-06-2019, 12:58 door spatieman
mja, dat ze meuk kunnen verwijderen ben ik al tegengekomen.
opeens 3 apps die ik dagelijks gebruikte, waren opeens, poef verdwenen.
05-06-2019, 15:49 door Anoniem
Er zijn ook apps in de google store, vooral de closed source apps, die geinfecteerd zijn met data stelers. Het gaat niet om een letter of een woord, maar echt locatie gegevens, contacten, etc.. Het gaat om het script die om de x aantal seconden contact maakt naar graph.facebook.com wanneer je actief bezig bent met de app. De devs verdienen hier geld mee door data van zijn gebruikers te versturen richting facebook.

Voor alle respect aan de facebook fans, ik heb liever adware op mijn phone dan apps met connecties naar graph.facebook.com die steeds actief is zonder je het merkt. Zodat ik weet wanneer ik een app zelf kan verwijderen wanneer dit mij niet aanstaat.
05-06-2019, 16:16 door Anoniem
Ik snap werkelijk niet waarom mensen op de duvel-en-zijn-ouwe-moer klikken. Gebruik dan ook apps waarvan je zeker weet dat ze legitiem zijn, en niet één of andere vage (bijvoorbeeld) antivirusprogramma waar nog nooit iemand van gehoord heeft.

Ik ben hard in mijn mening, maar ik vind dat mensen dit zelf over zich afroepen. Het gros leeft als een kip zonder kop, doet alles impulsief en neemt nimmer de moeite om eerst van tevoren te checken of iets legitiem is (of niet).
11-06-2019, 10:59 door Anoniem
De apps in kwestie werden vervolgens uit de Play Store verwijderd of de app-ontwikkelaars kwamen met nieuwe versies zonder adware.

Uhmmm ok? Eff een virus maken en ow sorry jongens jullie hebben mij door, zal hem wel even snel verwijderen. Nooit gebeurt he? Hier is de "schone" versie dan.

Bannen moeten ze deze ontwikkelaars, weg ermee. Eenmaal zo'n actie is altijd zo'n actie. Niet meer te vertrouwen..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.