image

Consumentenbond wil dat AP klacht over Google sneller afhandelt

donderdag 6 juni 2019, 09:37 door Redactie, 6 reacties

De Consumentenbond wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht over Google die vorig jaar november werd ingediend sneller afhandelt. Acht Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond, klaagden bij hun nationale privacytoezichthouders over hoe Google probeert om gebruikers van nieuwe Androidtelefoons de locatiegeschiedenis in te laten schakelen.

Daarnaast klaagden de consumentenorganisaties over het standaard ingeschakeld staan van de functie 'Web & App Activiteit'. Via deze optie verzamelt Google ook locatiegegevens. Volgens de consumentenorganisaties verbergt Google cruciale informatie en maakt het gebruik van sturende knoppen. Gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens. Daarmee zou Google de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) overtreden.

Ruim zes maanden na het indienen van de klacht is er nog geen enkel resultaat zichtbaar, zo stelt de Consumentenbond. Zo is het zelfs nog onduidelijk wie het onderzoek leidt. Aangezien Google Ierland de gegevens verwerkt, zou de Ierse toezichthouder het onderzoek moeten leiden. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft alleen niet aan de Consumentenbond laten weten of dit het geval is.

De privacytoezichthouder zou de Consumentenbond ook nadere informatie verstrekken over de voortgang en het resultaat van het handhavingsverzoek, maar daar is niets van gekomen, aldus de consumentenorganisatie. De Consumentenbond spreekt de Autoriteit Persoonsgegevens nu aan op het gebrek aan snelheid en dringt nogmaals aan op duidelijke informatie over het proces.

"Het is belangrijk dat het onderzoek zorgvuldig plaatsvindt, maar het gebrek aan transparantie en het uitblijven van resultaat baren me zorgen. Vooral omdat we van de AP geen argumenten krijgen die het gebrek aan voortgang verklaren. Zelfs over het verloop van de procedure horen we niets. De traagheid werkt bovendien in het voordeel van Google, dat ongestoord de vruchten van zijn overtreding plukt en consumenten blijft benadelen. Dit kan zo niet langer. Laat consumenten weten wat ze kunnen verwachten en handhaaf de wet", zegt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

Reacties (6)
06-06-2019, 09:57 door bollie - Bijgewerkt: 06-06-2019, 10:01

Gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens.
PLus dit:
https://tweakers.net/nieuws/153462/google-houdt-grotendeels-vast-aan-chrome-wijzigingen-die-adblockers-uitschakelen.html

Het was natuurlijk al erg lang bekend dat Google (bijna) net zo erg is als FaceBook v.w.b. privacy, maar dit waren voor mij de druppels die de emmer deden overlopen. Google Chrome plus uBlock-Origin gaven me het idee dat ik alle privacy schendende partijen (behalve Google zelf, uiteraard) nog een beetje buiten de deur kon houden...

Ben nu overgestapt op mijn desktop op FireFox + uBlock-Origin (waarin ik nagenoeg alle filterlijsten heb geactiveerd). Alle
Google software eraf gehaald.

Op mijn smartphone ook FireFox en BLOKADA geïnstalleerd (deze laatste buiten de Play-Store om, uiteraard). Toegegeven, het blijft een Android (lees: Google) telefoon, maar het blokkeer-vermogen van BLOKADA is enorm, dat is ook de reden dat Google hem niet in de Play-Store wil opnemen.

Over Blokada: Open Source, community erachter en veel lovende berichten op de fora....
https://blokada.org/

Ben redelijk tevreden momenteel...perfectie bestaat niet, maar deze stappen waren hard nodig....
06-06-2019, 12:27 door Anoniem
Het wordt tijd deze organisatie een andere naam te geven. Het is niet de eerste keer dat men zaken laat liggen/op het beloop laat. De Autoriteit Persoonsgegevens straalt kortom geen enkele autoriteit uit.
06-06-2019, 13:14 door Anoniem
Iemand zei laatst dat er een correlatie bestaat tussen Google en 'gangstalking'; ik verwees hem toen naar de aluminiumhoedjesclub op Youtube omdat er alleen idioten zijn die daar over spreken. Inmiddels snap ik die correlatie en ja ik ben geen idioot dus ik upload niet elke dag filmpjes naar Youtube. Ik heb een familie en (nog) een baan maar daar knagen ze had aan. Ik moet er niet aan denken dat ik mijn baan kwijtraak en dan mijn huis en vervolgens mijn vriendin en haar kind.
06-06-2019, 16:12 door Anoniem
Die Russische Googel eigenaar, oprichter naast van Larry Page, is een van de rijkste heren van deze wereld.
07-06-2019, 08:42 door Anoniem
Door bollie: Ben nu overgestapt op mijn desktop op FireFox + uBlock-Origin (waarin ik nagenoeg alle filterlijsten heb geactiveerd). Alle Google software eraf gehaald.

Op mijn smartphone ook FireFox en BLOKADA geïnstalleerd...
Tip: uMatrix, werkt naast de PC ook op je mobiel erg goed. En qua browser voor je telefoon Tor is nu stabiel. Let in de play store goed op, Google heeft blijkbaar nog graag dat je de beta installeert.
Daarnaast gebruik een firewall op je telefoon, helaas kan dat niet in combinatie met Blokada. Zo heel vooruitstrevend is dat Android dus ook weer niet.
07-06-2019, 22:23 door Anoniem
Door Anoniem: Het wordt tijd deze organisatie een andere naam te geven.
Doofpotten Authoriteit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.