image

Britse politie onderzoekt ransomware-infectie Eurofins Scientific

zondag 23 juni 2019, 09:49 door Redactie, 0 reacties

De Britse politie leidt het onderzoek naar de ransomware-infectie bij het beursgenoteerde laboratoriumbedrijf Eurofins Scientific. Het bedrijf voert op allerlei vlakken tests uit en had vorig jaar een omzet van 3,78 miljard euro. Begin deze maand liet Eurofins weten dat het door ransomware was getroffen.

Na ontdekking van de ransomware werd als onderdeel van het incidentproces besloten om "veel systemen en servers" offline te halen om zo de activiteiten van de niet nader genoemde malware in te perken. De infectie verstoorde de operaties in verschillende landen waar Eurofins vestigingen heeft. Het bedrijf liet onlangs weten dat de ransomware niet door de gebruikte antivirussoftware werd herkend.

Pas een aantal uur nadat de aanval bezig was verscheen er een update waarmee de ransomware werd gedetecteerd. "Het patroon van deze aanval alsmede informatie van opsporingsdiensten en onafhankelijke beveiligingsexperts doet ons geloven dat deze aanval door zeer geraffineerde en goed toegeruste aanvallers is uitgevoerd", zo laat Eurofins weten. Volgens het bedrijf zijn er geen aanwijzingen dat er vertrouwelijke klantgegevens zijn gestolen.

Eurofins biedt forensische en wetenschappelijke diensten voor een aantal Britse opsporingsdiensten. "We werken met partners en andere belanghebbenden, nationaal en internationaal, om de omvang van het incident vast te stellen en te garanderen dat de belangen van Britse burgers zijn beschermd", meldt de Britse privacytoezichthouder ICO in een reactie.

Het Britse National Crime Agency (NCA) leidt het strafrechtelijk onderzoek naar de aanval. "We zijn bezig met het veiligstellen van bewijs en het forensisch onderzoeken van besmette computers, maar vanwege de grote hoeveelheid data waar het om gaat en de complexiteit van dit soort onderzoeken, is dit een onderzoek dat de nodige tijd in beslag zal nemen. Daarom kunnen we op dit moment geen verdere reactie geven", aldus het NCA.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.