image

Onderzoek: 61 procent wijzigt wachtwoord beveiligingscamera

maandag 24 juni 2019, 10:34 door Redactie, 5 reacties

Van de Nederlanders met een beveiligingscamera wijzigt 61 procent het standaardwachtwoord, waarmee dit het Internet of Things-apparaat is waarbij dit het vaakst gebeurt. Dat stelt onderzoeksbureau KANTAR op basis van onderzoek onder meer dan duizend mensen, dat op verzoek van het ministerie van Economische Zaken werd uitgevoerd (pdf).

Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd of ze IoT-apparaten thuis hebben staan, of ze die beveiligen en op welke manier dit is gedaan. Voor het merendeel van de apparaten geldt dat van de mensen die deze in huis hebben, meer dan de helft deze niet heeft beveiligd. Het gaat dan met name om digitale deurbellen, slimme wasmachines, slimme meters en slim speelgoed. Een meerderheid zegt wel de computers, smartphones, beveiligingscamera's en slimme sloten in huis te hebben beveiligd.

Op de vraag hoe men de IoT-apparaten beveiligt wordt voornamelijk het installeren van updates genoemd. Eén vijfde van de deelnemers aan het onderzoek geeft echter aan dat ze niet weten hoe ze de software van apparaten moeten updaten en een derde weet niet dat de software op het apparaat kan worden geüpdatet. Zeventien procent geeft aan dat ze niet weten of software-updates hun apparaten beschermen.

Een andere beveiligingsmaatregel is het instellen van een nieuw wachtwoord. Dit wordt minder vaak gedaan. 61 procent zegt het wachtwoord van zijn of haar beveiligingscamera te hebben gewijzigd, gevolgd door zonnepanelen met 58 procent. De overige apparaten scoren onder de vijftig procent. Het ministerie van Economische Zaken start mede op basis van de onderzoeksresultaten en de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software eind dit jaar een overheidscampagne hoe mensen de de digitale veiligheid van hun IoT-apparaten kunnen verbeteren.

Image

Reacties (5)
24-06-2019, 12:32 door Briolet
Dan doet HikVision het goed. Daar kun je standaard niet eens op inloggen. Pas als je via de installer een sterk wachtwoord kiest, wordt die camera ook via een browser toegankelijk.
24-06-2019, 14:30 door [Account Verwijderd]
Door Briolet: Dan doet HikVision het goed. Daar kun je standaard niet eens op inloggen. Pas als je via de installer een sterk wachtwoord kiest, wordt die camera ook via een browser toegankelijk.

Maar dat is dan ook het enige. De firmware en hardware is zo brak en de RTP package losses vliegen je om de oren. Maar hey, ze zijn wel goedkoop.

Hikvision is lvt (leuk voor thuis) achter de LAN of evt. een VPN, maar voor een serieuze oplossing kies ik wel wat anders.

Doe mij maar Axis of Hanwha, hoef ik ook geen potentieel risicovolle plugins te installeren en IE te bruiken, omdat geen enkele andere browser met zijn gezonde verstand nog ActiveX gebruikt, maar gewoon html5.

Maar Hikvision is al wel weer een stuk beter dan de Foscam, Reolink, D-Link, etc. meuk, dat dan weer wel.
24-06-2019, 18:18 door Briolet
Door EnGeeX:…hoef ik ook geen potentieel risicovolle plugins te installeren en IE te bruiken, omdat geen enkele andere browser met zijn gezonde verstand nog ActiveX gebruikt, maar gewoon html5.…

Sinds deze maand komen er firmware updates die html5 gebruiken. ActiveX heb ik nooit gebruikt, want dat werkt niet op de mac.
24-06-2019, 18:51 door Anoniem
Onderzoek: 61 procent wijzigt wachtwoord beveiligingscamera

en de overblijvende 39% vervangt de camera......
25-06-2019, 14:19 door [Account Verwijderd]
Door Briolet:
Door EnGeeX:…hoef ik ook geen potentieel risicovolle plugins te installeren en IE te bruiken, omdat geen enkele andere browser met zijn gezonde verstand nog ActiveX gebruikt, maar gewoon html5.…

Sinds deze maand komen er firmware updates die html5 gebruiken. ActiveX heb ik nooit gebruikt, want dat werkt niet op de mac.

Dat hoor ik inmiddels al weer ruin 3 jaar. De laatste geruchten zijn dat sommige modellen html5 krijgen, maar nog lang niet alle.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.