image

Buitenlandse Zaken lekt opnieuw informatie in Wob-publicatie

maandag 24 juni 2019, 11:41 door Redactie, 6 reacties

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opnieuw informatie gelekt in een Wob-publicatie die eerder wegens een zelfde reden offline werd gehaald. Nieuwsuur en Trouw vroegen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om informatie over het Non Lethal Assistance (NLA)-programma, waarmee Nederland logistiek materiaal aan Syrische strijdgroepen leverde.

De vrijgegeven documenten bleken onbedoeld allerlei staatsgeheime informatie te bevatten. Vervolgens liet de regering het datalek door de Commissie van Onderzoek onderzoeken. Volgens de Commissie kon de staatsgeheime informatie lekken door een menselijke fout, veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden. Na ontdekking werd de betreffende Wob-publicatie offline gehaald.

Onlangs werden de documenten opnieuw gepubliceerd. Ondanks dat alle stukken meerdere keren handmatig zijn gecontroleerd en er 300 extra lakhandelingen zijn uitgevoerd op een totaal van ongeveer 25.000 tot 30.000 eerder uitgevoerde lakhandelingen, bleek er nog steeds informatie vermeld te staan die op basis van de uitzonderingsgronden van de Wob gelakt had moeten worden.

"Als er meldingen worden gedaan dat er staatsgeheimen zijn geopenbaard, zijn wij het aan onszelf en onze partners verplicht dit na te gaan. De stukken zijn daarom offline gehaald", laat minister Blok van Buitenlandse Zaken weten. Hij betreurt de gang van zaken en stelt dat deze specifieke Wob-publicatie nog niet volledig heeft kunnen profiteren van het actieplan dat uit het onderzoeksrapport is voortgekomen.

"Ik constateer dat bij de nu volgende controle van de stukken externe technische expertise gewenst is. Over hoe dit precies moet worden vormgegeven, zal de Kamer spoedig geïnformeerd worden", aldus Blok in een brief aan de Tweede Kamer.

Reacties (6)
24-06-2019, 12:02 door Anoniem
Zo zie je maar dat de politiek soms nalatig is. Dat komt duur te staan met de eerst volgende parlementsverkiezingen hier.
24-06-2019, 12:58 door Bitje-scheef
Politiek...het is allemaal te complex met dat vliegen afvangen, gelieg, bedrieg en lobbyisme. Geen tijd meer voor behoorlijk bestuur en controle op de "speciale" afdelingen van de ambtenaren.
24-06-2019, 13:06 door Briolet - Bijgewerkt: 24-06-2019, 13:08
Door Anoniem: Zo zie je maar dat de politiek soms nalatig is. …

Volgens mij heeft dat niets met nalatigheid te maken. Als er niet binnen een bepaalde tijd aan zo'n Wob verzoek voldaan wordt, dan moet de overheid een boete betalen. Het is gewoon een kostbare zaak om alles binnen bepaalde tijd bij elkaar gezocht te hebben en ook doorgelezen te hebben.

Om het goed te doen moet je dit ook door de hogere functionarissen laten doen, want die hebben meer overzicht van wat wel en niet zwart gelakt moet worden in zo'n Wob verzoek. Dit is mensenwerk onder tijdsdruk. Dan is het normaal dat er fouten optreden. Dat zal bij jou ook gebeuren als jij vaak dit soort data moet samenstellen.
24-06-2019, 13:27 door Anoniem
de overheid die een boete moet betalen aan "de overheid"/
lekker spannend.

wanneer gaan er nou eens koppen rollen bij de ministeries.
En dan niet zo zeer de minister. maar dat werk volk eronder dat bij herverkiezingen gewoon blijft zitten en blijft falen.
24-06-2019, 18:12 door Briolet
Door Anoniem: de overheid die een boete moet betalen aan "de overheid"/
lekker spannend.

Niet aan de overheid maar aan de Wob aanvrager.

In het begin van die boete waren er mensen die er hun boterham mee verdienden door zeer veel Wob verzoeken te doen waardoor er altijd wel een paar niet op tijd klaar waren. Nu zijn de regels iets aangescherpt om misbruik te voorkomen.
24-06-2019, 20:20 door Anoniem
Door Anoniem: de overheid die een boete moet betalen aan "de overheid"/
lekker spannend.

wanneer gaan er nou eens koppen rollen bij de ministeries.
En dan niet zo zeer de minister. maar dat werk volk eronder dat bij herverkiezingen gewoon blijft zitten en blijft falen.
Het is ook geen boete maar een schadevergoeding.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.