image

Brit die celstraf kreeg voor datadiefstal moet 28.000 euro betalen

woensdag 17 juli 2019, 17:17 door Redactie, 0 reacties

Een Britse man die eind vorig jaar tot een gevangenisstraf van 6 maanden werd veroordeeld voor het opvragen van duizenden klantgegevens met de inloggegevens van collega's moet ook 28.000 euro betalen die hij met zijn misdrijf zou hebben verkregen.

Tevens draait de man op voor de proceskosten van 8900 euro. Dat meldt de Britse privacytoezichthouder ICO. Het was voor het eerst dat de Britse privacytoezichthouder iemand onder de Wet op computermisbruik liet vervolgen. De verdachte was werkzaam voor het autoherstelbedrijf Nationwide Accident Repair Services (NARS). Hij gebruikte inloggegevens van collega's om zonder toestemming in te loggen op een systeem dat de reparatiekosten van auto's berekent.

De verdachte bleef dit toen, ook al was hij bij een ander autoherstelbedrijf aan de slag gegaan. Op deze manier heeft de man zonder toestemming toegang tot gegevens van duizenden NARS-klanten gekregen, zoals naam, telefoonnummers, soort voertuig en informatie over het ongeluk. NARS benaderde de ICO nadat het een toename zag van klanten die telefonisch waren lastiggevallen.

Volgens de ICO heeft de man duizenden euro's met zijn activiteiten verdiend. Daarop spande de toezichthouder een nieuwe zaak aan om dit bedrag te ontnemen. De rechter heeft de verdachte een zogeheten "confiscation order" opgelegd. De Brit heeft drie maanden de tijd gekregen om een bedrag van omgerekend 28.000 euro te betalen, anders hangt hem een gevangenisstraf van 12 maanden boven het hoofd.

"Persoonlijke data die op deze manier is verkregen kan een waardevol product zijn en het verkopen ervan lijkt een eenvoudige manier om geld te verdienen, maar de straffen kunnen hoog zijn. De uitkomst van deze zaak zou als afschrikking voor anderen moeten dienen", aldus Mike Shaw van de ICO.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.