image

Grapperhaus: AIVD screent leveranciers van "hacksoftware"

donderdag 25 juli 2019, 10:46 door Redactie, 5 reacties

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) screent de leveranciers die "hacksoftware" aan de Nederlandse overheid leveren, zo heeft minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid op Kamervragen laten weten. De aanschaf van dergelijke software komt echter zelden voor, aldus de bewindsman.

Grapperhaus reageerde op vragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven over een beveiligingslek in WhatsApp dat actief was gebruikt om gebruikers van de chatapp aan te vallen. De exploit die van het beveiligingslek misbruik maakte werd ontwikkeld door de NSO Group, zo beweerde de Financial Times. De minister merkt op dat de Nederlandse regering als uitgangspunt heeft dat onbekende kwetsbaarheden aan de leverancier of fabrikant worden gemeld.

Grapperhaus noemt de verkoop van "binnendringsoftware" aan bepaalde partijen, waaronder regimes die zich schuldig maken aan ernstige schendingen van mensenrechten of internationaal humanitair recht, onwenselijk. "De regering wil bovendien de markt voor onbekende kwetsbaarheden niet bevorderen, dat zou negatieve gevolgen voor de veiligheid van het internet kunnen hebben", laat de minister verder in zijn antwoord weten.

Verhoeven vroeg ook of de minister het ermee eens is dat de Nederlandse overheid geen hacksoftware zou moeten kopen die tevens gebruikt wordt door dubieuze regimes of voor het afluisteren van journalisten, dissidenten of mensenrechtenactivisten. Daarop stelt Grapperhaus dat hacksoftware alleen in specifieke zaken door opsporingsdiensten wordt ingekocht en er een screening van de leverancier plaatsvindt.

"Leveranciers van dergelijke software worden gescreend door de AIVD en leveren niet aan dubieuze regimes. Het gaat dan om landen die zich schuldig maken aan ernstige schendingen van mensenrechten of internationaal humanitair recht. Om deze reden voert de politie een toets uit voordat over wordt gegaan tot de aanschaf van binnendringsoftware", voegt de minister toe. In de toets worden leveranciers onder andere gevraagd om niet te hebben geleverd aan landen waartegen vanuit de EU of de VN restrictieve sancties bestaan.

Reacties (5)
25-07-2019, 11:09 door Anoniem
Noem het product anders zet wat nieuwe labels op. Het is allemaal niet zo moeilijk.
25-07-2019, 13:38 door Anoniem
"Leveranciers van dergelijke software worden gescreend door de AIVD en leveren niet aan dubieuze regimes. Het gaat dan om landen die zich schuldig maken aan ernstige schendingen van mensenrechten of internationaal humanitair recht. Om deze reden voert de politie een toets uit voordat over wordt gegaan tot de aanschaf van binnendringsoftware",

Dus men levert niet aan de VS/VK?

https://www.theguardian.com/media/2019/may/03/un-calls-for-julian-assanges-release-from-high-security-uk-jail
https://www.nytimes.com/2018/06/05/world/americas/us-un-migrant-children-families.html
25-07-2019, 19:46 door Anoniem
In de toets worden leveranciers onder andere gevraagd om niet te hebben geleverd aan landen waartegen vanuit de EU of de VN restrictieve sancties bestaan


[0 Ja dat doen we]
[X] Nee dat doen wij niet

klaar

Je gaat mij niet wijsmaken dat ze dat uitvoerig controleren
26-07-2019, 13:53 door Anoniem
"De regering wil bovendien de markt voor onbekende kwetsbaarheden niet bevorderen, dat zou negatieve gevolgen voor de veiligheid van het internet kunnen hebben"

Hou dan maar meteen op met het zoeken van leveranciers.
26-07-2019, 13:54 door Anoniem
Verhoeven vroeg ook of de minister het ermee eens is dat de Nederlandse overheid geen hacksoftware zou moeten kopen die tevens gebruikt wordt door dubieuze regimes of voor het afluisteren van journalisten, dissidenten of mensenrechtenactivisten.

Andere regimes zijn dubieus als ze dat doen. Ons regime maakt gebruik van de WIV, wanneer ze 'rechtmatig' hetzelfde doet in naam van de staatsveiligheid ? ;)))
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.