image

Amerikaans district verliest 1,7 miljoen dollar door ceo-fraude

woensdag 31 juli 2019, 14:37 door Redactie, 2 reacties

Een Amerikaans district is ruim 1,7 miljoen dollar verloren nadat het slachtoffer van een variant van ceo-fraude werd. Oplichters deden zich voor als de opdrachtnemer die voor het schooldistrict van Cabarrus County een nieuwe school aan het bouwen is.

In hun communicatie met het district vroegen de oplichters om het rekeningnummer van de opdrachtnemer te wijzigen en gaven een ander rekeningnummer door. Volgens Cabarrus County is het vrij normaal om rekeninggegevens te wijzigen. In dit geval was het verzoek van de oplichters afkomstig, die districtsmedewerkers legitiem lijkende documentatie en gesigneerde goedkeuringen gaven.

De volgende betaling van het district aan de opdrachtnemer kwam zodoende op de rekening van de oplichters terecht, die het snel naar andere rekeningen overmaakten. In totaal werd er 2,5 miljoen dollar naar de oplichters overgemaakt, waarvan 776.000 dollar kon worden teruggehaald. De resterende 1,72 miljoen dollar ontbreekt nog altijd. Naar aanleiding van het incident heeft het district een nieuw authenticatieproces doorgevoerd en heeft het personeel verschillende trainingen gekregen.

Reacties (2)
31-07-2019, 15:35 door DLans
We krijgen wel bizar veel van dit soort nieuws uit Amerika. Gebeurd het daar nou zoveel vaker, of komt het uit andere landen minder snel in het nieuws?
31-07-2019, 18:18 door MathFox
Door DLans: We krijgen wel bizar veel van dit soort nieuws uit Amerika. Gebeurd het daar nou zoveel vaker, of komt het uit andere landen minder snel in het nieuws?
De USA is groter dan Nederland, dus daarom alleen al zal het daar vaker voorkomen. De vrije pers en de openheid van veel lagere overheden zal zeker van invloed zijn. (Vergeleken met bijvoorbeeld China, waar dit soort zaken het liefste onder de pet gehouden worden.) Een taalissue zou ik ook niet uitsluiten, ik verwacht dat de security.nl redactie het Engelstalige nieuws volgt, maar geen personen heeft die Russisch of Chinees lezen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.