image

FTC verdeelt 800.000 dollar onder slachtoffers helpdeskfraude

vrijdag 2 augustus 2019, 10:05 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse toezichthouder FTC zal ruim 800.000 dollar verdelen onder meer dan 12.000 mensen die slachtoffer van helpdeskfraude werden. De slachtoffers betaalden voor producten en diensten van het bedrijf Global Access Technical Support, dat zichzelf ook Yubdata Tech en Technolive noemde.

Het bedrijf maakte gebruik van pop-ups die ten onrechte claimden dat de computer van gebruikers met malware was besmet. In de pop-ups werden gebruikers vervolgens opgeroepen om direct het opgegeven telefoonnummer te bellen. Het nummer leidde naar telemarketeers die zich voordeden als medewerkers van Apple en Microsoft. De marketeers stelden dat ze toegang tot de computer nodig hadden om het probleem vast te stellen.

Zodra de marketeers toegang hadden verkregen lieten ze slachtoffers geloven dat er allerlei malware op het systeem aanwezig was. Voor het verhelpen van de zogenaamde problemen moest er tussen de 200 en 400 dollar worden betaald. In 2017 trof de FTC een schikking met het bedrijf, dat meer dan 1 miljoen dollar aan middelen zou afstaan. Dit geld zou onder slachtoffers worden verdeeld. De FTC meldt nu dat er 802.000 dollar beschikbaar is voor 12.140 slachtoffers, wat neerkomt om 66 dollar per slachtoffer.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.