/dev/null - Overig

Waarom is een smartphone zo anders als een PC?

15-08-2019, 13:33 door Anoniem, 11 reacties
Dag,

Op een PC kun je van alles installeren: Windows, welke Linux-distro dan ook, meerdere OS-en (met bv. GRUB).
Een oude PC uit 1995? Er is vast wel een Linux distro voor.
Je kunt zelfs met USB, CD of DVD diverse live Liux distros draaien zonder ooit je harde schrijf te hoeven gebruiken.

Hoe anders is dit bij een smartphone. Als je een custom ROM wilt installeren moet je op zoek naar die ene ROM die
net toevallig ook jouw versie van de phone ondersteunt. En dan is de installatie vaak ook een uitdaging: bootloader
unlocken, phone rooten (ook weer device specific). Tot slot is de ondersteuning van zo'n ROM vanwege de specifieke
hardware vaak beperkt in tijd, dit itt. Windows of Linux op een PC (Debian, Redhat etc. supporten als 20+ jaar).
Als leek Linux installeren op een PC? Lukt wel. Op een smartphone? Dacht het niet.

Is dit verschil van fundamenteel technische aard of zijn er specifieke keuzes gemaakt die ons hier hebben gebracht?
Ziu het anders kunnen? En zo ja, hoe dan?
Reacties (11)
15-08-2019, 17:17 door Whacko
In principe is het er wel. Android was bedoeld om een allround systeem te zijn. Echter er zijn een aantal factoren waar het misgaat.

1. Je opmerking dat je een specifieke ROM nodig hebt voor elk type toestel. Ja dat klopt, komt voornamelijk door het feit dat opslag vaak beperkt is. Je wilt niet onnodig support voor alle mogelijke telefoons op jouw apparaat hebben. Wat op een PC vaak niet zo'n probleem is door het volgende punt:

2. Hardware drivers. Drivers zijn vaak specifiek voor elke telefoon. Dit omdat het vaak een sellingpoint is van de fabrikant om een specifiek stukje hardware te gebruiken. Daardoor worden er weinig standaarden ontwikkeld waar hardware aan voldoet, zodat je generieke drivers kunt maken. Denk aan een pc, dat voor grafische kaarten er DirectX en OpenGL is dat met de meeste grafische kaarten kan werken (dat zit boven de drivers weet ik). Maar zonder driver heb je in windows en linux wel gewoon een beeld op je monitor, omdat er standaarden zijn afgesproken.

3. Het systeem is omgedraaid. Je koopt of download een OS en kiest daar een PC bij. Terwijl je een mobieltje koopt, en daar een OS bij krijgt. Er is niet een OS dat ECHT bedoeld is om voor elke telefoon te werken. (ja er zijn enkele linux distributies geweest die dit wilden worden, maar die komen nooit echt van de grond).

Afgezien daarvan, KAN er vaak op de meeste telefoons wel iets van linux werken, maar met beperkte functionaliteit, omdat de hardware altijd anders is.
15-08-2019, 18:15 door Anoniem
Dank voor je uitleg.

Dus als er standaarden zouden worden geformuleerd waaraan hardware (video, wifi, bluetooth etc)
zouden moeten voldoen dan zouden er generiekere ROMS ontwikkeld kunnen worden?

Begrijp ik dat goed?

TS
15-08-2019, 20:29 door Ron625
Die zijn er, dat zijn de versies zonder fabrieks aanpassingen, deze worden ook door Google direct van updates voorzien.
Door de fabrieksaanpassingen is het probleem, dat je afhankelijk bent van de fabrikant, die bij de release van de volgende telefoon gewoon de updates stopt.
15-08-2019, 23:47 door Anoniem
1 vendor lock (provider probeert jou aan hun te binden voor de duur van contract en is liable voor het normaal functioneren van je telefoon bij een lease-aanschaf)

2 Roms zijn custom want providers hebben vaak een eigen Radio partitie. Waarom hebben providers een custom radio partitie? T-Mobile is een voorbeeld. Zijn niet alle 4G radio roms hetzelfde? Doen sommige protocollen wat speciaals of zijn ze niet compatible op andere netwerken (lijkt me sterk)?

Dit is het vreemdste ooit.

Als je een telefoon flashed met een foute radio rom dan heb je een volledig werkzame smartphone die niet meer te traceren is want die maakt geen contact meer met zendmasten. Je kunt dan secure VOIP over WiFi opzetten.
16-08-2019, 11:30 door beatnix
Bij PC krijgt men meer standaarden toe te passen, en krijgen ontwikkelaars al VEEL langer aan software te ontwikkelen.

Dus bij PC;

1. krijgt men al tientallen jaren richting standaarden te ontwikkelen
2. krijgt men al tientallen jaren uberhaupt te ontwikkelen.

Bij smartphone is het nog meer een soort 'wilde westen' en krijgen fabrikanten nog met regelmaat DRASTISCH te veranderen qua interne techniek, ook al lijkt het dezelfde USB aan de buitenkant bij een nieuwe versie, wat betekend dat alternatieve ROM producenten zich spreekwoordelijkerwijs met MINDER standaarden MEER scheel krijgen te programmeren om de 'ontwikkeling te volgen' en 'meer universele hardware ondersteuning' na te streven.

En dat proces is ook nog versneld door dat men de consument steeds weer opnieuw wil laten kopen, waardoor fabrikanten ook nog op grond van verschillen uitspelen tegen elkaar concurreren.

Bijvoorbeeld.
16-08-2019, 13:34 door Anoniem
Waarom is een smartphone zo anders als een PC?
Omdat jouw data en patenten tegenwoordig het nieuwe goud zijn.

Smartphone-fabrikanten willen zoveel mogelijk verdienen aan jouw data die je argeloos invoert en doorseint
en ook overheden willen iedereen zo nauwkeurig mogelijk in de gaten kunnen houden.
Daarom wordt het installeren van een ander (veiliger) OS dat minder lekt geboycot.
17-08-2019, 17:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Waarom is een smartphone zo anders als een PC?
Omdat jouw data en patenten tegenwoordig het nieuwe goud zijn.

Doxxers liggen op de loer om je exploits en je uitvinden te stelen met DPI, mind tech. Heb je je al eens afgevraagd waarom wij nog niet overal IPv6 hebben, waarom IoT zo lek is, waarom iedereen "hetzelfde" doet en innovatie alleen komt van een handje vol tech bedrijven en als er innovatie is dan gaat het over een buigbaar smartphone scherm en de andere innovatie is militair en dus geheim.

Hele volkeren worden stilgehouden met een App development kit compatible met twee grote platformen die elk succesvol bedrijf overkopen/overnemen en alle jonge talent in de vroege jaren recruiteren. En wie geen talent heeft kan zich ook zorgen maken om zijn data want alles kan tegen je gebruikt worden en dan moet je voor ze "gaan lopen".


Smartphone-fabrikanten willen zoveel mogelijk verdienen aan jouw data die je argeloos invoert en doorseint
en ook overheden willen iedereen zo nauwkeurig mogelijk in de gaten kunnen houden.
Daarom wordt het installeren van een ander (veiliger) OS dat minder lekt geboycot.

Google en Android profiteert van opensource mensen, dat is volgens mij de hele opzet geweest om niet proprietary te gaan. Github werkt als een Curriculum Vitae. Programmas en algoritmes vinden tussen die duizenden accounts coders die worden gerankt (wie schrijft de beste code, wie is een hobbyist)

Het is verbazend dat Nederlanders elk jaar een smartphone willen met groter scherm maar met een tablet of laptop rondlopen dat zien ze niet meer zitten en het scherm is "altijd te klein".

Kinderen leren programmeren via computerspellen in een virtuele wereld, met consoles in plaats van PCs en met al hun creativiteit bouwen ze de virtuele wereld van de fabrikant uit maar hebben zelf geen profijt van wat ze hebben gebouwd want ze zien het als een spelletje. Werelden bouwen in Minecraft is geen hacken en een Raspberry Pi met een startersset aan sensors koppelen met van Stackoverflow gekopieerde scripts is geen hacken.

Stackoverflow is net zoals Github een verkapte miningsite. Aan de logs kan men zien wat je niveau is en je progressie en zelfs wat je wil gaan coden. De tijd van boeken en offline manuals is voorbij. Het leuke is er vanaf en coden is meer copy en paste geworden want je hoeft maar wat te Googlen en de antwoorden komen je tegemoet. De AI is al slimmer dan de beste programmeur en misschien is daarom een smartphone zo anders dn een PC want de PC is bijna overbodig?

Het credo "laat het maar over aan google". We are the borg. You will assimilate. Over 5 tot 10 jaar is het internet een 1 stop shop bij waarschijnlijk deze techreus waar de internet ervaring een soort teletekst wordt. Voor de smartphones zijn de HTML protocollen al aangepast en elke webdeveloper weet dat er een smartphone versie moet zijn voor de klant, nu nog met PC versie maar die zullen langzaam verdwijnen.
17-08-2019, 19:10 door Anoniem
een Mac werkt al eeuwen op dezelfde manier, en dat is ook een Personal Computer, dus het bestond al. (software gekoppeld aan hardware)
Telefoonfabrikanten hebben dus vooral goed naar Apple gekeken :-)
18-08-2019, 02:52 door Anoniem
Er zijn gratis Linux OS voor je mobiel hoor.
https://www.makeuseof.com/tag/linux-smartphone-operating-systems/
18-08-2019, 15:32 door Anoniem
Door Anoniem: Er zijn gratis Linux OS voor je mobiel hoor.
https://www.makeuseof.com/tag/linux-smartphone-operating-systems/

Bedankt, het is een mooie lijst. Maar met uitzondering van Halium wellicht moet je
weer *heel specifieke hardware* (lees smartphones) hebben. Niet dat ik dat niet zou willen
overwegen, maar ik starte dit topic net met het punt dat je niet een generiek OS hebt dat
functioneel is op vrijwel alle devices (dit itt. PCs).

Daarnaast zijn veel van deze projecten community based en vorderen ze m.i. traag. Wat is
dan het verschil met bv. LineagfeOS (behalve mogelijk andere devices die ondersteund worden)?
En welke garantie is er voor lange termijn ondersteuning van oudere smartphones?

Maar nogmaal: interessante lijst en een mooi overzicht waarmee ik tzt aan de slag kan.

TS
18-08-2019, 15:47 door Anoniem
Smartphone is data voor doxxers die naar mijn eigen ervaring letterlijk alles wat je doet tegen je gebruiken. Als je links stemt dan is het niet goed, als je rechts stemt is het niet goed. Ben je moslim dan dit ben je christen dan dat. Dan komen de dreigementen met psychiatrie enzovoort. Deze mensen hebben schijnbaar toegang tot jouw data en zelfs IP verbinding met de provider. Wie zijn het (in ieder geval niet de AIVD) en wat willen ze? En belangijker: hoe hou je ze buiten en weg?

Met bigdata en smartphones lijkt het wel geautomatiseerd, allemaal van die scriptkiddies die denken dat ze wat zijn en complete levens overhoop gooien, leugens verspreiden etc Wat kun je er aan doen? Zijn er meer die last ondervinden? Organiseren en informeren lijkt nu de beste optie.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.