image

Google waarschuwt 316.000 keer voor gelekte wachtwoorden

vrijdag 16 augustus 2019, 09:02 door Redactie, 9 reacties

Begin dit jaar lanceerde Google een Chrome-extensie die gebruikers voor gelekte wachtwoorden waarschuwt, wat in een periode van een maand 316.000 keer gebeurde. De waarschuwing leidt echter niet altijd tot het aanpassen van het wachtwoord. Dat blijkt uit onderzoek van Google.

De Password Checkup-extensie is te vergelijken met de dienst Have I Been Pwned en waarschuwt gebruikers als hun gebruikersnaam en wachtwoord in een verzameling van meer dan 4 miljard gelekte inloggegevens voorkomen. Bijna 670.000 Chrome-gebruikers hebben de extensie geïnstalleerd. Deze gebruikers hebben over een periode van een maand 21 miljoen keer op websites en diensten ingelogd. In 316.000 gevallen gaf de extensie een waarschuwing omdat het wachtwoord was gelekt, wat neerkomt op 1,5 procent van de logins.

Bij 26 procent van de onveilige wachtwoorden waarvoor de extensie waarschuwde besloot de gebruiker het wachtwoord vervolgens te wijzigen. Veertig procent van deze nieuwe wachtwoorden is echter te raden, aldus Google. Volgens de internetgigant kan het verschillende redenen hebben waarom gebruikers de waarschuwingen negeren. Bijvoorbeeld omdat ze het de moeite niet waard vinden om een nieuw wachtwoord in te stellen, omdat het om een gedeeld account gaat of omdat ze niet voldoende informatie over het instellen van een nieuw wachtwoord krijgen.

"We ontdekten dat gebruikers gelekte, onveilige wachtwoorden voor sommige van de meest gevoelige financiële, overheids- en e-mailaccounts gebruiken. Het risico was nog groter bij webwinkels, nieuws- en entertainmentsites", zegt Elie Bursztein van Google. Er is nu een nieuwe versie van Password Checkup uitgebracht die gebruikers de mogelijkheid geeft om geen telemetrie met Google te delen.

Reacties (9)
16-08-2019, 10:19 door Whacko
Veertig procent van deze nieuwe wachtwoorden is echter te raden, aldus Google.
huh!! WAT excuse me?! ben ik de enige die deze zin erg opvallend en eng vind? Analyseren ze de wachtwoorden ook nog eens? blijf daar eens lekker met je handen van af Google :(
16-08-2019, 15:07 door Anoniem
Door Whacko:
Veertig procent van deze nieuwe wachtwoorden is echter te raden, aldus Google.
huh!! WAT excuse me?! ben ik de enige die deze zin erg opvallend en eng vind? Analyseren ze de wachtwoorden ook nog eens? blijf daar eens lekker met je handen van af Google :(
Nee, je bent zeker niet de enige. En maar adverteren dat hun online google password manager veilig is.

Telkens als ik dit soort berichten zie, begin ik meer en meer te twijfelen aan die grote bedrijven;
Zouden ze wachtwoorden van google accounts wel veilig opslaan? Zouden ze een facebook doen en alles in plaintext bewaren? Zouden ze een lijst van gebruikte wachtwoorden bewaren? Wat voor analyses doen ze allemaal? Hoeveel mensen slaan hun wifi wachtwoorden online op bij google? Wat doen ze daar allemaal mee?
16-08-2019, 16:34 door Anoniem
Facebook, google, microsoft, apple, ze denken allemaal dat ZIJ het internet zijn en dus doen ze maar wat dat ze willen doen.
16-08-2019, 18:38 door Anoniem
"Veertig procent van deze nieuwe wachtwoorden is echter te raden"

Hmmm dus Google heeft volledie toegang tot al je wachtwoorden? Tijd voor een andere browser, nu ze ook aankondigen het in een nieuwe Chrome standaard te intgreren?
16-08-2019, 22:36 door Anoniem
verdiep je eens wat verder in hoe een pw wordt encrypt en daarna in een DB wordt opgeslagen bij google. Tuurlijk kan Google dan een compare uitvoeren met alle bekende hashes die reeds op darkweb te kopen zijn en dan de mensen waarschuwen dat hun PW hash reeds bekend is. En dus ook hun wachtwoord te makkelijk te raden is.
16-08-2019, 22:41 door Anoniem
just for info: https://www.maketecheasier.com/password-hashing-encryption/
17-08-2019, 14:42 door Anoniem
Als je de Password Checkup extensie van Google Chrome installeert, dan geef je Chrome toestemming alle wachtwoorden die je in Chrome intikt te lezen, te hashen en gehasht over het net naar een Google server te zenden. Google houdt een database bij van bekende platte-tekst-wachtwoorden tezamen met hun hashes. De hash van het door jou in Chrome ingetikte wachtwoord wordt vergeleken met de in de database aanwezige hashes en als er een match is dan heeft Google je wachtwoord gekraakt. Simple comme bonjour.
18-08-2019, 16:52 door Anoniem
Ik laat de nieuwste apps altijd het eerst even testen door de kinderen en de familehond (Alexa) voordat ik me er zelf aan begeef, want ik vind mijn eigen data toch het belangrijkst.
18-08-2019, 20:42 door Anoniem
Door Anoniem: Ik laat de nieuwste apps altijd het eerst even testen door de kinderen en de familehond (Alexa) voordat ik me er zelf aan begeef, want ik vind mijn eigen data toch het belangrijkst.

We leven in vreemde tijden dat mensen digitale huisdieren moeten nemen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.