image

CBS: antivirus meestgebruikte beveiligingsmaatregel bedrijven

woensdag 11 september 2019, 09:54 door Redactie, 7 reacties

Het gebruik van antivirussoftware is de voornaamste beveiligingsmaatregel die bedrijven treffen, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder zo'n twaalfduizend aselect gekozen Nederlandse bedrijven van verschillende omvang en bedrijfscategorieën.

Van de bedrijven met 500 of meer medewerkers maakte 99 procent in 2018 gebruik van antivirussoftware. Bij bedrijven met twee personen is dit 82 procent. Op de tweede plek van genomen beveiligingsmaatregelen staat het wachtwoordbeleid. Dit wordt door 95 procent van de grote ondernemingen gedaan. Tweemansbedrijven zijn minder streng als het om wachtwoorden gaat. 56 procent heeft namelijk een wachtwoordbeleid opgesteld.

De derde maatregel waarmee bedrijven zich beschermen is het op een andere fysieke locatie opslaan van gegevens. 95 procent van de ondervraagde grote bedrijven zegt dit te doen. Bij de ondernemingen met twee medewerkers is dit 57 procent. Een andere maatregel die vaker wordt toegepast is tweefactorauthenticatie. In 2017 maakte 34 procent van de bedrijven met 20 tot 50 medewerkers hier gebruik van. Vorig jaar steeg dat naar 43 procent.

Beveiligingsupdates

Bedrijven die aan het onderzoek deelnamen werd ook gevraagd hoe ze beveiligingsupdates uitrollen. In de meeste gevallen gebeurt dit automatisch. Ondernemingen met 20 tot 50 medewerkers maken het vaakst gebruik van automatische updates (bijna 60 procent), terwijl dit bij tweemansbedrijven zo'n 45 procent is. De helft van de grote bedrijven laat updates automatisch installeren. Het handmatig uitrollen van updates is iets dat voornamelijk grote ondernemingen doen (45 procent). Verder stelt 30 procent van de tweemansbedrijven dat het installeren van beveiligingsupdates niet van toepassing is.

Cybersecurityincidenten

Het CBS-onderzoek laat tevens zien dat bedrijven vorig jaar met minder cybersecurityincidenten te maken kregen. De meeste incidenten hebben een interne oorzaak, bijvoorbeeld een storing of onbedoeld handelen van eigen personeel. Incidenten komen vaker voor bij grote bedrijven, maar het aantal neemt wel af. Had in 2017 nog 73 procent van deze ondernemingen met één of meer incidenten te maken, vorig jaar was dat naar 66 procent gedaald. Ook het percentage bedrijven dat het doelwit van externe aanvallen was nam af, van 40 procent in 2017 naar 30 procent in 2018.

Image

Reacties (7)
11-09-2019, 09:59 door Anoniem
AV zit tegenwoordig standaard in Windows. Hebben we het bij bedrijven die geen AV hebben dan over bedrijven die geen Windows gebruiken of oudere versies van dit OS?
11-09-2019, 10:59 door Anoniem
Nou, dan moeten alle andere maatregelen ook maar door de antivirus gedaan worden, ja toch niet dan.

In plaats van, weetikveel, serieus nadenken en 'hoe makkelijk laat de software z'n broek zakken voor elke malware die langskomt' laten meewegen in je besluitvorming. Die acceptatie van 'we lappen maar op want beter wordt het toch niet' is waar her misgaat. Een beetje kritisch zijn op hoe de bij je peeceetjes standaard meegeleverde software presteert mag best. Zeker omdat software van andere fabrikanten vaak ineens wel op de kleinste pietluttigheden afgekeurd en afgerekend wordt.
11-09-2019, 12:36 door Anoniem
Vergeet niet dat CBS deze gegevens bij elkaar harkt door enquetes bij bedrijven, die je verplicht moet invullen.
Regelmatig komen weer die brieven binnen (kort erna gevolgd door een herrinnering als je niet snel genoeg reageert)
en moet je weer zo'n saaie lijst met vragen beantwoorden. En het is al zo druk.
Snel even doorheen klikken en klaar is het weer.
Plus dat je het ook moet doen met de voorgekookte vragen en hun antwoorden daarop, de rest valt hooguit onder "anders".
Dus je moet niet verwachten dat je hier een keurig plaatje krijgt van toegepaste geavanceerde technologieen.
11-09-2019, 13:11 door Anoniem
Het gebruik van antivirussoftware zegt ook niets, ik ben wel eens een exclude-regel tegengekomen met C:\ en alle subdirectories.
11-09-2019, 13:21 door Anoniem
Ik vermoed dat de eerste beveiligingsmaatregel is: NAT op de Internet router, ik denk niet dat iemand zjin Windows systeem zomaar aan Internet hangt.
11-09-2019, 15:41 door Anoniem
Er is altijd nog een traject te onderzoeken voor de AV definitie of
F.P. opduikt. Maar de dozenschuivende graai-CEO laat geen tijd aan de developer voor linten, fuzzen e.d.

Security als een last resort issue en dan hen je geen andere weg als kwetsbare code afvoeren en/of patchen en updaten van de Zwitserse gatenkaas. Iemand profiteert hier grand scale aan. Daarom verandert er niks.
luntrus
11-09-2019, 19:54 door karma4
Door Anoniem: Vergeet niet dat CBS deze gegevens bij elkaar harkt door enquetes bij bedrijven, die je verplicht moet invullen.
Regelmatig komen weer die brieven binnen (kort erna gevolgd door een herrinnering als je niet snel genoeg reageert)
en moet je weer zo'n saaie lijst met vragen beantwoorden. En het is al zo druk.
Snel even doorheen klikken en klaar is het weer.
Plus dat je het ook moet doen met de voorgekookte vragen en hun antwoorden daarop, de rest valt hooguit onder "anders".
Dus je moet niet verwachten dat je hier een keurig plaatje krijgt van toegepaste geavanceerde technologieen.

Je bent scherp, De verzamelde informatie is op die manier niet echt waardevol.
Dat is een probleem dat het CBS aan te rekenen is. Ze zijn te gek op cijfertjes krijgen en niet naar de waarde onderbouwing van het cijfertje kijken. ER zal wel een kpi bij het CBS zijn om rapporten op te leveren (aantallen).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.