image

BSI: veel Duitsers doen niets aan internetveiligheid

donderdag 12 september 2019, 12:13 door Redactie, 3 reacties

Veel Duitsers nemen geen maatregelen om zich op internet te beschermen, zo stelt het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, op basis van onderzoek onder meer dan 1700 mensen (pdf).

Deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd welke digitale beveiligingsmaatregelen ze hebben genomen. Zo heeft 61 procent een virusscanner die up-to-date is en zegt 58 procent veilige wachtwoorden te gebruiken. Het snel installeren van beveiligingsupdates wordt door slechts 36 procent gedaan, terwijl maar 5 procent op openbare wifi-netwerken een vpn gebruikt.

Volgens BSI-directeur Arne Schönbohm zijn Duitsers zich wel bewust van de gevaren op het web, maar handelen ze hier niet naar. "Te weinig mensen veranderen hun wifi-wachtwoord of versleutelen hun e-mails", aldus Schönbohm. Zo verstuurt nog geen één op de vijf deelnemers versleutelde e-mails. De overheidsinstantie wil Duitse burgers daarom via deze website meer informatie geven. "Digitale beveiliging is niet moeilijk, het moet gewoon worden toegepast", merkt de BSI-directeur op.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de meeste Nederlanders (89 procent) op hun computer een virusscanner draaien. Ook het aantal mensen dat slachtoffer van cybercrime zou zijn geworden ligt hier lager. Volgens het CBS gaat het om 8,5 procent van de Nederlandse internetgebruikers, terwijl dat in Duitsland 24 procent zou zijn.

Image

Reacties (3)
12-09-2019, 12:58 door Anoniem
Dan ben ik 'n soort van Duitser met m`n Eset SS 6.0.

In de toekomst ga ik hem netjes kopen; aangezien deze versie nog dagelijks van (virus)updates wordt voorzien. Daar zouden heel veel bedrijven een voorbeeld aan kunnen nemen.
12-09-2019, 19:43 door Anoniem
Gewoon afgestompt. Wanneer je mensen teveel regels oplegt en ze zich er ook naar gaan gedragen dan vind er gewoon afstomping v.d. bovenkamer vast.


Ik ga ff een kuil graven.
14-09-2019, 10:34 door Anoniem
De doorsnee gebruiker denkt dat hij veel meer kan - dan in werkelijkheid is. Men is zwaar nalatig als het om IT-middelen gaat. Of men nu al dan niet een opleiding heeft gehad doet eigenlijk weinig ter zake.
Ook altijd alles moeten doen op de laatste nipper - dragen bij tot de algemene onveiligheid.
Iedereen administrator - leer dat maar 's af - pak dat maar 's af. Het kost veel moeite.
Ook binnen de IT is 't zo rot als wat - ik heb een producent geweten die in een testfase de aanbeveling gaf firewall en allerlei onveilige protocollen gewoon te openen. We hebben daar zelfs ruzie om gemaakt.
Het is een algemene mentaliteitswijziging die nodig is - nu men via de GDPR al enige aansprakelijkheid heeft - kunnen we dat "gebruiken" - en ik ga dat ook effectief doen.
Alles wat niet open moet staan, moet dicht of uit staan. Dat is het beginsel van beveiliging. Microsoft, Google, Apple en consoorten zouden het voorbeeld moeten geven - maar doen allesbehalve dat. Want dat brengt niets op, integendeel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.