image

VS legt sancties op aan groep achter WannaCry en Sony-hack

maandag 16 september 2019, 13:39 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 16-09-2019, 14:58

De Amerikaanse autoriteiten hebben sancties opgelegd aan een groep aanvallers die verantwoordelijk worden gehouden voor de verspreiding van de WannaCry-ransomware, de hack van Sony Pictures Entertainment in 2014 en de diefstal van 81 miljoen dollar van een bank in Bangladesh in 2016.

Naast de "Lazarus Group" die voor deze aanvallen verantwoordelijk zou zijn, zijn ook twee subgroepen met de naam "Bluenoroff" en "Andariel" op de sanctielijst geplaatst. Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën gaat het hier om "Noord-Koreaans hackinggroepen" die in opdracht van de Noord-Koreaanse overheid opereren. De groepen zouden achter tal van aanvallen zitten, waaronder meerdere aanvallen op banken in Bangladesh, India, Mexico, Pakistan, Filipijnen, Zuid-Korea, Taiwan, Turkije, Chili en Vietnam. Ook had de groepen het op cryptobeurzen voorzien.

De Andariel-groep zou zich hebben bezig hebben gehouden met het stelen van creditcardgegevens om die vervolgens aan cybercriminelen door te verkopen. De groep wordt ook beschuldigd van het aanvallen van online poker- en goksites om geld te stelen. Daarnaast zou Anadariel betrokken zijn geweest bij aanvallen tegen de Zuid-Koreaanse overheid en leger om vertrouwelijke informatie buit te maken.

Als onderdeel van de sancties zijn alle tegoeden en eigendommen van de groepen die zich in de Verenigde Staten bevinden of onder Amerikaanse controle staan bevroren. Banken en personen die bewust bepaalde transacties voor de groepen uitvoeren kunnen ook met Amerikaanse sancties te maken krijgen.

Reacties (2)
16-09-2019, 14:53 door Anoniem
Als dit staatshackers zijn dan is het leuk als je als werkgever je werknemers 81 miljoen kunt laten stelen. Dan hoef je ze alvast nooit meer te betalen.
18-09-2019, 11:30 door sabofx
Blijkbaar zijn de individuen die van het ontwikkelen van deze wanstaltige software verdacht worden reeds bekend bij Amerikaanse autoriteiten. Dat feit an sich is al nieuwswaardig. Ik ben heel geïnteresseerd naar de personen en organisaties die hier achter zouden moeten zitten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.