image

Onderzoek: tweedehands harde schijven nog altijd vol privédata

maandag 30 september 2019, 10:01 door Redactie, 19 reacties

Al jarenlang blijkt uit onderzoeken dat tweedehands harde schijven die op online marktplaatsen en veilingsites worden aangeboden allerlei privédata bevatten en de situatie is nog altijd niet veranderd, zo stellen onderzoekers van de Universiteit van Hertfordshire op basis van eigen onderzoek.

Voor het onderzoek kochten de onderzoekers tweehonderd tweedehands harde schijven in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. 59 procent van deze schijven was niet goed gewist en bevatte nog persoonlijke data van de vorige eigenaar. Het ging onder andere om salarisgegevens, privéfoto's, bedrijfsdocumenten, visumaanvragen, cv's en sollicitatiebrieven, lijsten met wachtwoorden, scans van paspoorten en rijbewijzen, belastingdocumenten, bankafschriften en andere data. De gegevens zijn volgens de onderzoekers voor identiteitsfraude en afpersing te gebruiken.

Van de tweehonderd harde schijven was 26 procent adequaat gewist en was er geen enkele data te achterhalen. Een zelfde percentage was geformatteerd. Bij deze schijven was het relatief eenvoudig om gegevens terug te halen. Zeventien procent bevatte verwijderde gegevens die ook eenvoudig waren te herstellen. Bij zestien procent van de schijven was geen enkele moeite gedaan om gegevens te verwijderen. De resterende harde schijven waren defect.

Volgens de onderzoekers laat het onderzoek zien dat ondanks berichtgeving over tweedehands harde schijven met privédata en advies van allerlei partijen verkopers hier niet mee bekend zijn of hier niet naar handelen. Om data permanent te verwijderen wordt onder andere het gebruik van Darik’s Boot and Nuke (DBAN) aangeraden of het boren van gaten in de harde schijf met een boor.

Reacties (19)
30-09-2019, 10:31 door [Account Verwijderd]
Versleutel je harde schijf met volledige schijf versleuteling. Dan hoef je 'm nooit te wissen.
30-09-2019, 10:46 door Anoniem
Door Superuser: Versleutel je harde schijf met volledige schijf versleuteling. Dan hoef je 'm nooit te wissen.
Maar dan heeft een koper er niets meer aan.
30-09-2019, 11:05 door Anoniem
"Om data permanent te verwijderen wordt onder andere het gebruik van Darik’s Boot and Nuke (DBAN) aangeraden of het boren van gaten in de harde schijf met een boor."

Dat laatste maakt het verkopen van een dergelijke schijf wel wat lastiger..
30-09-2019, 11:31 door Briolet
Door Anoniem:
Door Superuser: Versleutel je harde schijf met volledige schijf versleuteling. Dan hoef je 'm nooit te wissen.
Maar dan heeft een koper er niets meer aan.

Die kan hem opnieuw formatteren. Het gaat erom dat als je hem wist, een herstelprogramma nooit meer kan dan versleutelde data herstellen en niet de data zelf.
30-09-2019, 11:48 door Anoniem
Als ik harde schijven weggooit, sla ik eerst met een hamer en bijtel de dekplaat eraf, en daarnaar sla ik met een hamer de schijven aan gort, daarna zijn ze zeker onleesbaar.
30-09-2019, 11:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Superuser: Versleutel je harde schijf met volledige schijf versleuteling. Dan hoef je 'm nooit te wissen.
Maar dan heeft een koper er niets meer aan.

De koper heeft jouw data niet nodig, alleen de fysieke, functionerende harde schijf. Dat heeft hij nu.
30-09-2019, 12:08 door Anoniem
Het is handig om een oude pc met een IDE aansluiting plus een bootable CD rom achter de hand te houden. Om oude IDE harddisks te kunnen wipen.

Zelf gebruik ik een oude versie van Ultimate Boot CD hiervoor.
Harddisk fabrikanten hebben ook vaak tooltjes hiervoor, maar deze staan ook op bovenstaande UBCD.

Denk ook aan de master-slave jumpertjes op de harddisk. Anders wordt deze niet gedetecteerd door de oude BIOS. En aan een oud VGA scherm en eventueel een PS/2 toetsenbord.
30-09-2019, 12:34 door Briolet
Door Anoniem: Als ik harde schijven weggooit, sla ik eerst met een hamer en bijtel de dekplaat eraf, en daarnaar sla ik met een hamer de schijven aan gort, daarna zijn ze zeker onleesbaar.

Dan kun je hem nooit meer 2e hands verkopen.

Jammer genoeg geeft dit onderzoek geen uitsluitsel of de oude eigenaar de schijf zelf ook voor hergebruik weggedaan geeft, of dat de schijf eigenlijk voor de sloop bedoeld was.
30-09-2019, 12:37 door Anoniem
Van een meisje uit Amsterdam, dat in een achterhuis woonde, en plotseling op enkel reis gedwongen werd, is op dezelfde manier ook eens een dagboek gevonden.

Ze heette Anne.

En haar hele prive leven is daarna de wereld in gepubliceerd, er zijn films van gemaakt en elke dag komen hele rondvaartboten vol zich nog dagelijks in haar prive leven storten.

Daarna bezoeken ze de wallen en iets met molens. En ze proberen een frikandelletje speciaal.

Niks nieuws onder de zon. Met die tweedehandse harde schijven. Alleen wie een schijf laat slingeren, tegenwoordig, die was gewoon zelf stom en slordig. Over Anne durft niemand dat te zeggen. Want die heeft een eigen prive museum.
30-09-2019, 12:56 door Anoniem
En 2e hands kopieer apparaten waar in op de opslag harddisk, onder andere de kopietje paspoort en rijbewijzen uitgelezen kunnen worden. Zonder dat bijvoorbeeld het burger service nummer is afgeschermd. In kleur beide kanten in hoge dpi.
30-09-2019, 12:57 door Anoniem
Door Superuser: Versleutel je harde schijf met volledige schijf versleuteling. Dan hoef je 'm nooit te wissen.
Dit is volgens mij het makkelijkst. Direct na aanschaf en bij het eerste gebruik de schijf versleutelen. de schijf versleuteld gebruiken. En dan wanneer je de schijf weg doet. (verkopen of bij het afval) één maal de schijf formateren zodat hij leeg lijkt. -Noway- dat men nog bij de data komt :)
30-09-2019, 13:07 door Anoniem
Door Superuser: Versleutel je harde schijf met volledige schijf versleuteling. Dan hoef je 'm nooit te wissen.

Totdat morgen blijkt dat de versleuteling toch niet zo goed was als gedacht en deze gemakkelijk te kraken is. Dan ligt mogelijk al je data wel op straat. Volledig versleutelen is goed maar ik zou heb daarna alsnog wipen met b.v. DBAN of Blancco als het gecertificeerd gewiped moet worden.
30-09-2019, 13:26 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik harde schijven weggooit, sla ik eerst met een hamer en bijtel de dekplaat eraf, en daarnaar sla ik met een hamer de schijven aan gort, daarna zijn ze zeker onleesbaar.
Het gaat niet over weggooien, maar om 2e hands. Begrijpend lezen is en blijft moeilijk!
30-09-2019, 13:36 door Anoniem
DBAN of een ouderwetse hamer. Persoonlijk kies ik altijd voor de hamer vooral als het een oude schijf is die sowieso niet meer betrouwbaar is. Hamer is ook sneller he, DBAN loopt wel een uur of 10 minimaal.. Maar men heeft totaal geen verstand van zaken. Heb een tijd geleden een dure Seagate 2e hands gekocht via Marktplaats (30 piek voor 2TB). Schijf was van 2013, stond ook nog van alles op en was helemaal niet zoals beschreven op MarktPlaats of beter gezegd OnzinPlaats. Schijf was niet "weinig gebruikt" en "zo goed als nieuw" of "ZGAN" klopte dus totaal niet ! De schijf had namelijk 3 jaar power on time en 2k start stops. Schijf was dus al bijna aan het einde van zijn levensduur... Heel dom want je verkoop al je data aan de verkeerde en dan heb je kans dat die je ook nog gaat blackmailen omdat die zich bedonderd voelde omdat de schijf eigenlijk al bijna naar de knoppen is. Sorry maar dan is het eigen schuld dikke bult zou ik zeggen..
30-09-2019, 13:43 door Anoniem
De meeste gebruikers hebben geleerd (of ondervonden): "met een format is alles weg".
Ook hebben mensen altijd haast, en een format is veel sneller klaar dan een complete diskwipe.
Ze hebben nog vaak genoeg niet door dat formatteren van je harde schijf ongeveer net zoiets is als de inhoudsopgave uit een boek scheuren, en er dan vanuit gaan dat het hele boek hierdoor onleesbaar is geworden.

Er is ook nog een categorie van wie de hdd defect is en onder garantie naar de fabrikant wordt gestuurd om een nieuwe te krijgen. Data staat er dan nog op, maar hij doet het niet, dus klant kan hem niet wissen.
Bij fabrikant of refurbishketen kijken ze hem na, en als het slechts gaat over een afgebroken pieleke hier of een verbogen flupske daar dan fixen ze dat even, en gaat ie de verkoop weer in.
Zo heb ik ook al eens een refurbished HDD gekocht met gratis data erop.
30-09-2019, 16:18 door Calamor
Door Anoniem: "Om data permanent te verwijderen wordt onder andere het gebruik van Darik’s Boot and Nuke (DBAN) aangeraden of het boren van gaten in de harde schijf met een boor."

Dat laatste maakt het verkopen van een dergelijke schijf wel wat lastiger..
Voor opslag wel maar voor kunst misschien niet. Misschien is die nog meer waard geworden dan de kostprijs.
30-09-2019, 23:11 door Anoniem
Door Anoniem:Zo heb ik ook al eens een refurbished HDD gekocht met gratis data erop.
Die beste verkoper heeft alleen maar met de poetsdoek de buitenkant van de schijf schoongemaakt. Met een beetje "mazzel" had hij misschien nog ergens een ESD zakje liggen en daar je harde schijf in gestopt. Veel geluk met je schijf.
01-10-2019, 07:03 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Er is ook nog een categorie van wie de hdd defect is en onder garantie naar de fabrikant wordt gestuurd om een nieuwe te krijgen. Data staat er dan nog op, maar hij doet het niet, dus klant kan hem niet wissen.

Ook daarbij voorkomt volledige schijf versleuteling dat men bij je data kan. Volledige schijf versleuteling, als je data je lief zijn!
01-10-2019, 22:04 door Anoniem
Versleutelen is ook de snelste manier om je data voor altijd te verliezen. Als de pc stukgaat en de schijf niet, waar staat die sleutel dan weer.

De meeste mensen weten amper nog wat de pincode van hun vorige telefoon is die in de la ligt te verstoffen.
Niet versleutelen kan een risico zijn, versleutelen ook.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.