image

CBS: 23 procent slachtoffers internetoplichting doet aangifte

maandag 7 oktober 2019, 09:31 door Redactie, 2 reacties

23 procent van de mensen die vorig jaar slachtoffer van internetoplichting werd deed aangifte bij de politie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van onderzoek onder ruim 38.000 Nederlanders. De meeste slachtoffers doen geen aangifte omdat ze vinden dat het incident daar niet belangrijk genoeg voor is of dat ze denken dat ze hun geld niet terugkrijgen.

De grootste groep slachtoffers van aankoopfraude (42 procent) werd slachtoffer via een website voor tweedehandsspullen. 24 procent had de niet geleverde bestelling bij een "webwinkel" gedaan. In de meest gevallen ging het om een nepwebshop. Bijna alle slachtoffers van aankoopfraude waren hun geld kwijt. Tien procent kreeg de financiële schade vergoed, als ze bijvoorbeeld met een creditcard hadden betaald.

Een derde van de slachtoffers had na het incident minder vertrouwen in digitale veiligheid en vier op de tien slachtoffers had ook emotionele gevolgen na het delict. Zo was 39 procent erg boos, bleef 12 procent eraan denken en sliep 5 procent er slechter door.

De politie liet eind september nog weten dat er jaarlijks 42.000 aangiftes van aan- en verkoopfraude worden gedaan. In zo'n tienduizend gevallen blijkt na bestudering door een politiemedewerker dat er geen sprake is van een strafbaar feit. Om deze onterechte aangiftes te filteren heeft de politie een "keuzehulp" geïntroduceerd die slachtoffers eerder moet laten weten of ze slachtoffer van online oplichting zijn geworden.

Reacties (2)
07-10-2019, 09:41 door Anoniem
Het wordt gebracht alsof dat laag is, maar het zal vast niet veel verschillen van aangiftes van andere vaak voorkomende
en nauwelijks opgeloste criminaliteit. De enige reden om aangifte te doen is vaak dat een verzekering dat vereist, dus
als er geen verzekering bij betrokken is dan wordt er nog minder aangifte gedaan.
07-10-2019, 16:25 door Anoniem
Maar gelukkig investeert Nederland 1 miljoen euro in de beveiliging op het internet zodat de cyberspace een veilige plek wordt waar wetten en normalen gevolgd en gerespecteerd worden.
Binnenkort zijn deze statistieken dus niet meer nodig :-)

Bron:
https://www.security.nl/posting/625323/Nederland+investeert+één+miljoen+in+
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.