image

Dos-aanval op firewall energieleverancier VS zorgde voor storing

vrijdag 1 november 2019, 12:27 door Redactie, 3 reacties

De groene Amerikaanse leverancier sPower is in maart van dit jaar getroffen door een denial of service (dos)-aanval waardoor er een storing in de communicatie tussen het controlecentrum en opwekkingslocaties van het bedrijf plaatsvond. Dat blijkt uit een document van het Amerikaanse ministerie van Energie dat de website E&E News via de Amerikaanse tegenhanger van het Wob-verzoek in handen kreeg.

SPower is naar eigen zeggen de grootste private leverancier van zonne-energie in de Verenigde Staten. Op 5 maart ontdekte het bedrijf dat er gedurende een periode van twaalf uur steeds korte communicatieverstoringen van vijf minuten voordeden. Daardoor hadden de beheerders in het controlecentrum gedurende deze vijf minuten tijdelijk geen zicht op locaties waar het bedrijf wind- en zonne-energie opwekt.

Onderzoek wees uit dat de storingen werden veroorzaakt door het herstarten van de Cisco-firewall. Na overleg met Cisco bleek dat het om een dos-aanval ging waarbij de aanvallers misbruik maakten van een bekende kwetsbaarheid in de firewall. De aanval zorgde ervoor dat de firewall steeds werd herstart. Op advies van Cisco werd er een firmware-update geïnstalleerd dat het probleem verhielp.

Het bedrijf verklaart in een e-mail die door E&E News werd ingezien dat er geen inbraak heeft plaatsgevonden en de aanval alleen beperkt is gebleven tot de denial of service. Ook zou de aanval geen gevolgen voor de operaties van de energieleverancier hebben gehad of voor andere storingen hebben gezorgd.

Image

Reacties (3)
01-11-2019, 13:07 door Anoniem
Toch typisch, dat het probleem werd opgelost door het installeren van een update. Dit klinkt als een vaker voorkomend probleem, dat organisaties niet tijdig de beschikbare (en noodzakelijke) updates installeren.
01-11-2019, 15:29 door Anoniem
Elders in de VS (noord California) draait het energiebedrijf gewoon de knop om omdat er bovengrondse leidingen zijn
die bij wind zodanig heen en weer wapperen dat er vonken ontstaan en daardoor bosbranden.
Je moet dan niet gek kijken als je gewoon een week zonder stroom zit (2 miljoen huishoudens!!)

Daarbij vergeleken vallen IT problemen nog mee...
01-11-2019, 18:42 door Anoniem
Door Anoniem: Elders in de VS (noord California) draait het energiebedrijf gewoon de knop om omdat er bovengrondse leidingen zijn
die bij wind zodanig heen en weer wapperen dat er vonken ontstaan en daardoor bosbranden.
Je moet dan niet gek kijken als je gewoon een week zonder stroom zit (2 miljoen huishoudens!!)
Het is niet zo zeer het probleem dat de kabbels wapperen, dat moet gewoon kunnen met de wind.
Gehele probleem is dat ze, de bebossing niet onder controle hebben, dus bomen die dicht bij de de kabels en palen staan snoeien, of wegkappen. Want als ze gaan wapperen, raken ze de bomen. Dus dit is nalatigheid van onderhoud. Ik gok in 2017 heeft de rechter dat ook bevestig, en toen moest het electrabedrijf bijna 11miljard aan vergoedingen betalen, waardoor deze nu zo goed als failliet is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.