image

Rechter VS laat politie commerciële dna-database doorzoeken

donderdag 7 november 2019, 17:14 door Redactie, 8 reacties

Een Amerikaanse rechter heeft een politierechercheur een zoekbevel gegeven om een commerciële dna-database te doorzoeken. Voor zover bekend is het de eerste keer dat een Amerikaanse rechter een dergelijke bevel afgeeft en juridische experts noemen het een "game-changer" voor genetische privacy.

Het gaat om GEDmatch, een database met genetische data afkomstig van verschillende dna-testdiensten zoals 23andMe, FTDNA en AncestryDNA. In database staan 1,2 miljoen mensen. Eerder dit jaar besloot de dienst de toegang tot de database voor politie te beperken. Opsporingsdiensten krijgen voortaan alleen nog toegang tot dna-profielen waarvan de eigenaren zelf toestemming hebben gegeven. Standaard moeten gebruikers dit nu zelf inschakelen en voor alle bestaande profielen werd het delen van data met politiediensten uitgeschakeld.

Eind oktober werd bekend dat een rechercheur van het politiekorps in Orlando in juli een gerechtelijk bevel had gekregen om de volledige dna-database van GEDmatch te doorzoeken. Het ging daarbij ook om de profielen van gebruikers die hadden aangegeven dat ze hun data niet voor opsporingsdiensten toegankelijk willen maken. GEDmatch gaf binnen 24 uur gehoor aan het verzoek. "Dit is een gigantische game-changer", zegt Erin Murphy, rechtenprofessor aan de New York University, tegenover The New York Times. "Het bedrijf besloot om politie buiten de deur te houden, en dat wordt nu terzijde geschoven door de rechter. Het is een teken dat geen enkele genetische informatie veilig is."

Murphy en andere experts stellen dat de ontwikkeling andere opsporingsdiensten zal aanmoedigen om soortgelijke zoekbevelen voor andere dna-testdiensten aan te vragen, waardoor alle dna-databases in politiedatabases veranderen. Wanneer dat het geval is, heeft de recente beslissing van de rechter in Florida gevolgen voor veel meer mensen. Zo heeft dna-testdienst 23andMe tien miljoen gebruikers, terwijl Ancestry.com vijftien miljoen gebruikers heeft. Via de dna-profielen van deze gebruikers is het mogelijk om veel verder in de bevolking te zoeken.

Wanneer slechts 2 procent van de Nederlandse bevolking zijn of haar dna-profiel naar een database zou uploaden, is het inmiddels mogelijk om altijd tot een dna-match met een verwant te komen, zo stelde dna-expert Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) eerder dit jaar. "In theorie is het zo dat als 350.000 Nederlanders zeggen: mijn dna mag in een databank om misdrijven op te lossen, we bijna elk dna-spoor kunnen identificeren via stamboomonderzoek."

Reacties (8)
07-11-2019, 17:35 door Anoniem
Goh. En niemand zag dit zeker aankomen?

De geschiedenis leert: ALS ergens informatie is, DAN wordt het na verloop van tijd voor andere doelen gebruikt dan waarvoor het verzameld is. Lukt altijd!
07-11-2019, 17:57 door Anoniem
Ik had het al geopperd, maar kun je jezelf wel als eigenaar van je DNA beschouwen? Ik ken geen onderzoek dat zelfs maar aannemelijk maakt dat je cellen zelf nieuw DNA maken of bijschrijven.

Het is gekopieerde data van je ouders, wat ook privacy consequenties heeft voor je verdere familie. Met een meer determineerbare waarde, op privacy gebied, dan een IP adres, een mobiel nummer of zelfs een vingerafdruk.

Als je geen eigenaar bent van je DNA, maar slechts datadrager, is je eigen toestemming dan wel voldoende voor bijvoorbeeld politie om daar inzage in te geven? De AVR is toch duidelijk over data, datadragers enzovoorts?

Als een ouder, of familielid, in de problemen komt, zou die dan niet ook bij jou een claim kunnen indienen wegens het zonder hun toestemming afgeven van hun belastende data?

Wat rechtvaardigt de gedachte dat je eigenaar bent van je DNA en dat je dat zomaar aan iedereen beschikbaar kunt stellen? Ik weet in elk geval heel zeker dat ik het mijne niet geschreven heb. Nog niet één T-G-C-A genoompje. Terwijl het wel data is. Van wie, dat is te zien. Maar zeker niet van mij.
07-11-2019, 18:57 door Anoniem
Dan is het oppotten van dergelijke databases dus hetzelfde als iedereen in de database vrijwillig plus de wijde familie onvrijwillig (2%: een op vijftig) in een opsporingsdatabase (voor-opsporing-toegangkelijk-en-gebruikt) te stoppen.

Echt iets om uit ijdelheid te doen. Of omdat je je familie haat. Leuk toch, die moderne techniek.
07-11-2019, 20:09 door Anoniem
Door Redactie: "In theorie is het zo dat als 350.000 Nederlanders zeggen: mijn dna mag in een databank om misdrijven op te lossen, we bijna elk dna-spoor kunnen identificeren via stamboomonderzoek."

bronvermelding:

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/05/politie-kan-bijna-iedereen-vinden-met-particuliere-dna-databank-a3653045
07-11-2019, 20:23 door Anoniem
Ik hoor in de verte Grapperhaus al .... wil ik ook, wil ik ook.
07-11-2019, 20:58 door Anoniem
Door Anoniem: Dan is het oppotten van dergelijke databases dus hetzelfde als iedereen in de database vrijwillig plus de wijde familie onvrijwillig (2%: een op vijftig) in een opsporingsdatabase (voor-opsporing-toegangkelijk-en-gebruikt) te stoppen.

Millions of DNA-profiles
------------------------
GEDmatch.com 1,2
23andMe.com 10
Ancestry.com 15
------------------------
total 26,2

(26,2 / 327,2) x 100% = 8,0%

Stel: het zijn 26,2 miljoen mensen, die vrijwillig voor genealogie of verwantschap studies hun eigen DNA afstonden. Anno 2018 leefden naar schatting 327,2 miljoen mensen in de Verenigde Staten. Ruw geschat heeft dan inmiddels zo'n acht procent van de bevolking daar zijn of haar eigen DNA vrijwillig laten profileren. Ruimschoots de nodige dekkingsgraad.
08-11-2019, 08:49 door Anoniem
Door Anoniem: Ik had het al geopperd, maar kun je jezelf wel als eigenaar van je DNA beschouwen? Ik ken geen onderzoek dat zelfs maar aannemelijk maakt dat je cellen zelf nieuw DNA maken of bijschrijven.

Het is gekopieerde data van je ouders, wat ook privacy consequenties heeft voor je verdere familie. Met een meer determineerbare waarde, op privacy gebied, dan een IP adres, een mobiel nummer of zelfs een vingerafdruk.

<verdere onzin verwijderd>

Dit dwaalt wel heel erg rap af van de kern. Maar - goed nieuws! Als het DNA in jouw lichaam inderdaad niet van jou is maar van je voorouders (wat vreemd is, want die waren ook geen eigenaar van hun DNA gaf je zelf net aan), dan kan je hen natuurlijk aansprakelijk stellen voor alle problemen in dat DNA: gebrek aan intelligentie, etc...
11-11-2019, 07:15 door spatieman
Door Anoniem: Ik hoor in de verte Grapperhaus al .... wil ik ook, wil ik ook.

wie zegt ons niet dat hij al toegang heeft ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.