image

OM eist celstraffen voor stelen van 200.000 euro via phishing

woensdag 13 november 2019, 16:05 door Redactie, 1 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen uit Amsterdam die worden verdacht van het oplichten van achttien mensen via phishing celstraffen geëist van vier jaar en dertig maanden waarvan tien voorwaardelijk. De verdachten zouden in totaal zo'n 200.000 euro hebben buitgemaakt.

Eén van de verdachten, een 22-jarige man, zou van oktober 2017 tot december 2018 phishingmails hebben verstuurd die van Rabobank of International Card Services afkomstig leken. In de e-mails werd gevraagd om op een phishingsite in te loggen of de bankpas met pincode op te sturen, al dan niet in combinatie met het aanvragen van een nieuwe bankpas. Met deze gegevens en bankpassen werden vervolgens nieuwe passen aangevraagd en afgevangen, of er werd contant geld gepind of dure elektronica gekocht.

De andere verdachte, een 18-jarige man, is volgens het OM medeplichtig aan oplichting. Hij zou grote bedragen geld hebben gepind, haalde pakketjes op die met de valse gegevens waren besteld, hengelde een valselijk aangevraagde creditcard uit de brievenbus en kocht telefoons met een valselijk aangevraagde bankpas.

"Naast de schade leverden de oplichtingen ook grote stress en onzekerheid op bij de gedupeerden. Klanten durven de berichten van hun bank niet meer te vertrouwen terwijl banken veel investeren in voorlichting en maatregelen om phishing terug te dringen", aldus het Openbaar Ministerie. Tegen de 22-jarige verdachte werd een gevangenisstraf van vier jaar geëist. Tegen de 18-jarige medeplichtige eiste de officier van justitie een celstraf van dertig maanden waarvan tien voorwaardelijk. De rechtbank doet over vier weken uitspraak.

Reacties (1)
13-11-2019, 16:47 door botbot
Moeten ze dit bedrag ook terug betalen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.