image

Evaluatie van inlichtingenwet Wiv begint uiterlijk mei 2020

donderdag 14 november 2019, 10:14 door Redactie, 4 reacties

De evaluatie van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv) zal uiterlijk 1 mei 2020 beginnen en maximaal zes maanden in beslag nemen. Het onderzoeksrapport wordt openbaar zonder geheime bijlage. Dat heeft minister Bijleveld van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

De wet, die vorig jaar mei van kracht werd, geeft de AIVD en MIVD nieuwe bevoegdheden voor het onderscheppen en opslaan van internetverkeer van de kabel, alsmede een uitgebreidere hackbevoegdheid. In het regeerakkoord is overeengekomen dat de Wiv na de inwerkingtreding binnen twee jaar zal worden geëvalueerd door een onafhankelijke commissie. Bijleveld heeft nu de hoofdlijnen van de voorgenomen evaluatie gepresenteerd.

Zo zal er onder andere worden gekeken naar de noodzakelijkheid van de bewaartermijn voor data, alsmede de lengte van de bewaartermijn, effecten van de wet op het vestigingsklimaat in Nederland, geautomatiseerde data-analyse, of de waarborgen in de wet niet contraproductief voor de inlichtingendiensten zijn, bevoegdheden en waarborgen met betrekking tot internationale samenwerking van de diensten en de vraag of de verhouding tussen de waarborgen en de verantwoordelijkheden van de diensten in balans is.

De minister stelt dat een doorlooptijd van maximaal zes maanden voldoende is, aangezien de evaluatie een periode van twee jaar bestrijkt. "Indien mogelijk, zou een eerdere start van de evaluatie (en dus ook eerdere rapportage) te prefereren zijn, omdat een eventueel wetswijzigingstraject dan ook eerder kan worden aangevangen. Het onderzoek dient afgerond te worden met een openbaar rapport zonder geheime bijlage", schrijft Bijleveld. Op dit moment worden kandidaat-leden voor de evaluatiecommissie geselecteerd.

Reacties (4)
14-11-2019, 11:42 door Anoniem
Wedden dat ik niet verbaasd zal zijn over de uitkomst....
14-11-2019, 11:57 door Anoniem
Tja,ik denk dat er veel mis nog mee is met deze wet,er zal vast nog een hoop naar buiten komen over vergaarde buitenproportionele data wat te lang bewaard is e.t.c
14-11-2019, 12:21 door Anoniem
Door Anoniem: Tja,ik denk dat er veel mis nog mee is met deze wet,er zal vast nog een hoop naar buiten komen over vergaarde buitenproportionele data wat te lang bewaard is e.t.c

Ja OK, dat ook.... maar dat de wet gewoon eigenlijk erg goed is, lijkt me Trumpiaans juist te zijn :-)
09-04-2020, 23:21 door Anoniem
gewoon stevige vpn gebruiken op het intenet,en andere tools erbij zodat je eigen data veilig blijft tegen pottenkijkers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.