image

Nationaal Cyber Security Centrum lanceert Cyberkompas

woensdag 27 november 2019, 15:16 door Redactie, 4 reacties

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie heeft vandaag het Cyberkompas gelanceerd, een tool die organisaties inzicht moet geven in de uitdagingen en ontwikkelingen waar ze de komende jaren mee te maken kunnen krijgen als het om cybersecurity gaat.

Het Cyberkompas geeft organisaties op basis van acht thema’s, zoals digitalisering, toename van wet- en regelgeving, afnemende rol van de mens en monopolisering in het digitale domein, inzicht over welke maatregelen er genomen kunnen worden om in de toekomst weerbaar te blijven.

"Een beperkt aantal grote marktpartijen domineert vrijwel de gehele digitale markt. Een kleine groep leveranciers levert diensten die in vrijwel alle ketens terugkomen", zo laat het NCSC in het Cyberkompas weten. Deze afhankelijkheid zet de weerbaarheid van organisaties onder druk, bijvoorbeeld als één van deze leveranciers met een cybersecurity-incident te maken krijgt.

Het NCSC verwacht ook dat incident response in de toekomst complexer zal worden, omdat niet alle informatie uit de keten real-time beschikbaar is. Daarnaast verschijnen er in de keten meer black boxes waarvan niet transparant is hoe ze werken, wat detectie van dreigingen lastiger maakt.

Een andere ontwikkeling waar organisaties bij stil moeten staan is de afnemende rol van de mens. "Er worden steeds meer geautomatiseerde beslissingen genomen in processen. Waar vroeger de mens een afweging maakte op basis van beschikbare informatie en eigen inzicht, wordt dat nu overgelaten aan kunstmatige intelligentie", stelt het NCSC.

De overheidsdienst verwacht dat automatisering het aantal door mensen veroorzaakte beveiligingsincidenten zal doen afnemen. Aan de andere kant zal het menselijk improvisatievermogen om besluiten van computers te betwisten mogelijk verminderen en kunnen mensen de beslissingen van kunstmatige intelligentie wantrouwen, wat uiteindelijk weerstand zal oproepen.

"Het kompas helpt om zwaartepunten te bepalen en na te denken over maatregelen die uw organisatie heeft genomen of in de toekomst zou moeten nemen om weerbaar te blijven", aldus het NCSC.

Image

Reacties (4)
27-11-2019, 19:11 door Anoniem
Improvisatie vermogen om besluiten van computers te betwisten???
Wat voor n quatsch is dat in vredesnaam!!
Noem het vakkennis en kunde.
Noem het geen besluiten.
Noem het keuzes van kopers en gebruikers om vooraf ingestelde criteria te gebruiken.
Computers beslissen helemaal niets.

Wat zijn de zogenaamde black boxes anders dan in de praktijk gewoon stelsels van ingeregeld en op elkaar inwerkende processen?
Het gaat primair om bedachte en uitgewerkte instellingen die tussen raak en koppelvlakken en gezichten in worden geplaatst.

Is de werking ervan vrij specifiek uitleggen nou echt heel lastig?
Vast wel.
Er zijn toch aardig wat mensen dat begrip en enig inzicht bij anderen kunnen overbrengen.
En een kompas dat zou zijn ingeregeld op acht factoren?
Het geheel is een vage sluier van zogenaamd belangwekkende woorden.
Met geldverspilling als bestaansrecht voor continuïteit van dergelijke initiatieven.
Deze ontspruiten aan de wieg van in stand gehouden sprookjes en fouten.
Het zijn met name stellingen en pseudo-oplossingen als een deken van vermeende waarheden en daaraan ontleende effecten als gevaar.
27-11-2019, 19:18 door Anoniem
Afschaffen dat Nationaal Cyber Security Centrum.
En van grond af aan opnieuw iets opbouwen.
Wat is het een kansloos plaatje dat ze lanceren.
Ongetwijfeld hebben ze zich er vooraf uitgebreid op georiënteerd en op gedokterd met tal van aangewende noodzaaklijkheden.
Waarschijnlijk is het richting op plaatjes basserende adviseurs en bestuurders fijn om ernaar te kunnen verwijzen.
Zoiets dankt haar bestaansrecht ook nauwelijks aan in nuchterheid of schraal-bestuur gegroeide instrumenten maar aan in standhouding van onmacht gedachten.
Onmacht gedachten die niet met de werkelijke wereld zijn geverifieerd.
27-11-2019, 22:10 door Anoniem
Het Cyber Security Centrum gaat jouw NIET uitleggen hoe jij anoniem kunt browsen zonder dat jij gevolgd wordt online
28-11-2019, 22:03 door Anoniem
Afschaffen die handel
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.