image

Melkert wil nieuw landelijk elektronisch patiëntendossier

zaterdag 30 november 2019, 10:02 door Redactie, 44 reacties

Voormalig minister van Sociale Zaken en oud PvdA-politicus Ad Melkert vindt dat er een nieuw landelijk elektronisch patiëntendossier moet komen. Dat liet Melkert, tegenwoordig voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, tijdens een debat op de High Tech Campus in Eindhoven weten.

Begin 2011 werd een landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD) door de Eerste Kamer weggestemd, maar Melkert vindt dat het nu tijd is voor een nieuwe poging, zo meldt het ED. "Het is vastgelopen in oneigenlijke informatie. Daar betalen patiënten nu de prijs voor", aldus Melkert. Bij een nieuw systeem moet de veiligheid van gegevens zijn gewaarborgd. "Maar privacy mag de inrichting van een goed, op solidariteit gebaseerd zorgstelsel niet in de weg staan."

Het debat waar Melkert aan deelnam ging over datadilemma's in de zorg. "De stroom aan data wordt steeds groter en complexer. Artsen, wetenschappers en patiënten kijken reikhalzend uit naar de mogelijkheden van digitale data om de zorg nog slimmer, zuiniger en persoonlijker te maken. Ondanks de nieuwe mogelijkheden die al deze data ons brengen, ontstaan er ook ethische dilemma's rondom eigenaarschap en gebruiksrecht. Van wie zijn de zorg gerelateerde data? Wie mag ze gebruiken en waarvoor? Wie is verantwoordelijk?", zo stelt de organisatie.

Volgens Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit Nijmegen, kleven er serieuze risico's aan het gebruik van zorgdata. "Vroeger was het: follow the money. Nu is het 'follow the data'. Je gaat straks misschien diensten betalen met medische gegevens, zoals je nu voor de diensten van Facebook en Google betaalt met je persoonlijke gegevens."

Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, liet weten dat er iets met zorgdata moet gebeuren. "Als je niets doet met data gaan we de afgrond in. Niets doen is geen optie. Dan gebeurt het toch, maar dan zonder toezicht en onder regie van grote bedrijven." Het debat diende als startpunt om uiteindelijk in 2020 een convenant te overhandigen aan het ministerie van Volksgezondheid.

Reacties (44)
30-11-2019, 10:23 door Anoniem
Nee, Ad, het is niet vastgelopen in oneigenlijke informatie.
Ik wil gewoon niet dat een dergelijke hoeveelheid informatie over mij op 1 plaats ligt opgeslagen en toegankelijk is zonder dat ik kan bepalen wie er toegang toe heeft,

Moeilijker is het niet.
30-11-2019, 10:32 door Anoniem

Van wie zijn de zorg gerelateerde data? Wie mag ze gebruiken en waarvoor? Wie is verantwoordelijk?
Zo lang ik zelf de antwoorden op die vragen mag bepalen en dat kan controleren mogen ze van mij hun gang gaan.
30-11-2019, 10:32 door karma4
Die was te verwachten. Eerst het draagvlka zien te kweken via afgeven op bestaande externe leveranciers waar ze van afhankelijk zouden zijn. Intussen iets als medmij wat opgetuigd wordt.
Toch weer opvallend dat Bart Jacobs er bij gehaald wordt met het idee dat alle details nu niet centraal gedeeld zouden worden. Die man zit er weer eens echt naast. De werkelijkheid is dat gegevens en alle data al lang tot in de details gedeeld en vewerkt worden. Het hele zorgdeclaratie gebeuren met alle verantwoording en statistiek (CBS) is met een koppeling naar het BSN is er al aan opgehangen.
30-11-2019, 10:34 door Remmilou
Gaan we weer:
"Maar privacy mag de inrichting van een goed, op solidariteit gebaseerd zorgstelsel niet in de weg staan."
[persoonlijke mening]Ik vind dat "een goed, op solidariteit gebaseerd zorgstelsel" het recht op privacy niet in de weg mag staan.[/persoonliojke mening]
Als je niets doet met data gaan we de afgrond in. Niets doen is geen optie.
Als je echt niets anders doet dan zorgverlenen met die data, lijkt mij niets doen juist een heel goede optie.
Dan gebeurt het toch, maar dan zonder toezicht en onder regie van grote bedrijven.
Dat is dus niet niets doen. Ergo hier gebruikt Melkert een drogreden.
30-11-2019, 11:13 door Anoniem
Nou, meneer melkert, dat vind ik dus niet. En we weten al, uw beloftes zijn niet houdbaar dus doe maar niet.

Waarom toch dat stokpaardjesberijden zonder inhoud? Dat is precies waar dit land kapot aan gaande is.
30-11-2019, 12:10 door Anoniem
Gezien de vele aanvallen met gijzelsoftware en dan met name op ziekenhuizen lijkt het me onverstandig om patiëntgegevens van alle inwoners van NL op één enkele plek te concentreren. Een mooier doelwit voor boeven kan ik me nauwelijks voorstellen. Hetzelfde geldt voor geheime diensten op zoek naar "dirt" waarmee sleutelfiguren kunnen worden beïnvloed.
30-11-2019, 12:17 door Anoniem
Door Remmilou:
Als je niets doet met data gaan we de afgrond in. Niets doen is geen optie.
Als je echt niets anders doet dan zorgverlenen met die data, lijkt mij niets doen juist een heel goede optie.
Dan gebeurt het toch, maar dan zonder toezicht en onder regie van grote bedrijven.
Dat is dus niet niets doen. Ergo hier gebruikt Melkert een drogreden.
De uitspraak waar je op reageert is niet van Ad Melkert maar van Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid. Zijn niets doen zal gaan over actie van het ministerie, hij bedoelt denk ik dat de overheid niet niets moet doen maar actief moet voorkomen dat met zorgdata verkeerde dingen gebeuren.
30-11-2019, 12:27 door Anoniem
Is "Adje van de Kapper", de "tassendrager van Kok", ineens weer salonfähig.html geworden/gemaakt na het gebeurenl rond Fortuyn met zetelhalvering? Ken deze rupsjes nooit genoeg. Weet wie het zijn. Daar moet je vooral naar luisteren. Beter als de stiekeme graaiers als Google en facebook? Ik denk dat het lood om oud ijzer zal worden. Nu nog de mening van Zalm, waar Melkert altijd mee in de clinch lag. Voelt zich ook vreemd in de supermarkt zeker. Ivoren toren jongen, toch?

Type kapitalistische graai-managers van rode signatuur, net als zovele Eurocraten en Euro-banksters, zich arrogant mijlen boven de massa verheven voelen. Eerloze ondergedoken senatoren. Politici, waarbij er alles mee door kan. Moeten we ons daar door laten imponeren?

Maar consequenties uit hun daden trekkende politici kennen we al niet meer sins Hindenburg. Na het inter-bellum totaal verdwenen van het toneel, fluwelen pluche-klevers, die de belastingbetaler goud kosten.

Alles kan er mee door, als het maar goed is voor de portemonnee van de weinigen.

Opnieuw of je door de hond of de kat gebeten wil worden, gebeten wordt je toch. De ene politicus maakte het zorgstelsel onbetaalbaar en de andere weet weer een weg om het nog verder uit te "melkerten". Hoe treffend weer.

Neen, uit deze hoek verwacht ik zeker de oplossingen niet.

J.O.
30-11-2019, 13:17 door Open source gebruiker
Hier in Belgie hebben we al jaren een epd, wat door de huisarts beheert wordt.
Als de huisarts je verwijst naar een andere arts of specialist, vraagt huisarts aan de patient om toestemming dat de andere arts, specialist je epd kan inzien, en zijn/haar behandelingen aan het dossier toevoegt.
30-11-2019, 13:51 door spatieman
EPD 4.0 dus.
deze keer echt de trot af geduwd dus.
30-11-2019, 13:54 door spatieman
Door Open source gebruiker: Hier in Belgie hebben we al jaren een epd, wat door de huisarts beheert wordt.
Als de huisarts je verwijst naar een andere arts of specialist, vraagt huisarts aan de patient om toestemming dat de andere arts, specialist je epd kan inzien, en zijn/haar behandelingen aan het dossier toevoegt.


feli dan.
hier wordt niets gevraagd, maar gewoon gedeeld met iedereen die wil graaien.
30-11-2019, 14:13 door Anoniem
rood daar kleeft bloed aan weet u nog....2002
30-11-2019, 14:26 door Anoniem
Door spatieman:
Door Open source gebruiker: Hier in Belgie hebben we al jaren een epd, wat door de huisarts beheert wordt.
Als de huisarts je verwijst naar een andere arts of specialist, vraagt huisarts aan de patient om toestemming dat de andere arts, specialist je epd kan inzien, en zijn/haar behandelingen aan het dossier toevoegt.


feli dan.
hier wordt niets gevraagd, maar gewoon gedeeld met iedereen die wil graaien.

Lulkoek, je moet zelf toestemming geven om data te delen met de behandelaar.
30-11-2019, 14:35 door Anoniem
Wat een gehaktbal blijft die Melkert toch. Hele ziekenhuizen worden geransomwared, en kabouter zuurpruim begint gewoon doodvrolijk over wat anders. Waar dan (is wel een heeeel oud zorg stokpaardje, Ad!) natuurlijk weer de patiënt de "dupe" van is.

Guttegut, de patiënt is weer de dupe! Zegt het voort! Alweer de dupe! En al meer dan 50 jaar de dupe!

Ik rook, ik zuip en doe nog zo wat dingen. Ik blijf duidelijk de baas van mijn gezondheid. En van mijn dossier dus ook, wat dacht je zelf? In een centraal systeem zodat ik eerst een heel leger dokters krijg de me vooral gaan vertellen wat ik niet meer mag, verpleegkundigen, dokters- tandarts en apothekers-assistentes die in mijn data neuzen om met de kerstdagen toch wat leuke saillante dingen te vertellen waar ze eigenlijk niet over mogen praten maar als ze gaan namen noemen dan mag het, dan alles geransomwared en als ik het dan eventueel toch echt nodig mocht hebben, heel die ziekenhuizen dicht.

Ik denk dat Ad Melkert de grootste dupe is. Van zijn eigen visionair-zijn. Het is dat ik een echt socialistisch hart heb, dat ook zonder dokters doorklopt. Maar ik schaam me kapot. Als je een oud blik uit een kerstpakket opentrekt, Ad, dan moet je eerst op de datum van dat blikkie kijken, antieke brilsmurf!
30-11-2019, 14:36 door Anoniem
Dit is bedoel voor jouw gezondheid en mensen die niet weten wat dit inhoudt, jij blijft verantwoordelijk voor wat jij wilt dat er met jouw data gebeurd en de gdpr is gewoon van toepassing.

Als jij wilt dat doktoren jouw data bekijken dan geef jij toestemming zo niet, dan mag de dokter dat niet tenzij noodsituaties maar dat mogen ze nu ook al.

(Ik ben deels 1 van de programmeurs die dit aan het programmeren is)

Het wordt alleen maar gedaan om de patient te helpen.

Daarnaast heeft je huisarts ook veel van deze gegevens maar deze komen via papier binnen worden overgetiked (is minder zorgpersoneel want iemand is hiermee bezig) en deze persoon kan fouten maken.
30-11-2019, 16:30 door Anoniem
Er word gewoon gedeeld en beslist over de burgers omdat
men niet naar de stembus gaat.

De helft van de nederlandse burgers gaat NIET naar de stembus.

Burgers zijn medeschuldig door deze huidige ontwikkelingen en wij "moeten" nu als burger
en niet wij mogen of willen meer in nederland.

Neem een voorbeeld aan van de groningers en de boeren,die vechten nog
voor hun leef/werkomgeving in nederland.

NU-NL2019
30-11-2019, 16:36 door Anoniem
Uiteindelijk hebben wel allang een vorm van EPD, alle zorgverleners hebben je gegevens in hun systemen staan de helft staat trouwens in de cloud en er wordt ook al veel elektronisch onderling uitgewisseld via schakelpunten. Alleen zijn er nog verschillende leveranciers van systemen die soms nog niet 100% op elkaar aansluiten. Als ze willen kan iedere zorg medewerker allang bij je gegevens, en de verzekeraars kunnen er helemaal bij, die zijn al op de vingers getikt omdat ze onzorgvuldig met medische gegevens omgaan en dat zal alleen maar erger worden.

Het beste is gewoon papieren dossiers, die kunnen ook op de verkeerde plek belanden maar de impact is toch minder dan wanneer praktisch iedereen er bij kan
30-11-2019, 19:57 door Anoniem
Door Anoniem: Lulkoek, je moet zelf toestemming geven om data te delen met de behandelaar.
"Nee, geen toestemming meneer."
'Nou, zal ik uw doorverwijzing ook maar terugtrekken dan?'

Lijkt me echt een ge-wel-di-ge nuttige keuzemogelijkheid. Ongeveer gelijk met "klik ja voor koekjes", en geen "nee" te bekennen. Alleen nu is je gezondheid het slachtoffer. Dat is dus geen reëele keuze die je daar voorgeschoteld krijgt.
30-11-2019, 20:50 door Anoniem
Wat wel weer humor is...

Wie het boek van Fortuyn nog heeft liggen, eigenlijk zijn toenmalig verkiezingsprogramma, moet het hoofdstuk over de zorg voor de lol nog een teruglezen. Laat ik het zo zeggen, in dat boek waren sterkere hoofdstukken te vinden. Waar het de zorg betrof zag de professor op korte termijn een grote rol voor de IT. Geautomatiseerde ziekenhuizen, alles via de computers en met de nieuwe techniek. Met camera's op afstand en live overleggen met chirurgen in Houston. De beste kunstmatige gezondheids intelligentie denkbaar zou alles gaan oplossen. En natuurlijk ook enorm veel besparingen gaan opleveren! Het was het meest kinderlijke hoofdstuk uit dat boek. Om de problemen in de zorg op te zorgen gaan we gewoon de Thunderbirds bellen. Dat idee. Zorg op zijn Trumps. Ik heb het hem toen, lezende, vergeven, want hij moest natuurlijk iets over alle belangrijke onderwerpen schrijven.

Nu, 20 jaar later, zit notabene Ad Melkert, voor zijn wachtgeld, te piepen dat dat allemaal ingevoerd gaat worden.

Het heeft wel iets grappigs.

Dat het niet gaat werken, had je 20 jaar geleden al kunnen zien aankomen. Want zorg en boekhouden zijn werkelijk twee heeeeeel verschillende vakken en disciplines. Zoals de rechtsspraak ook niet te automatiseren is.

Maar goed. Na de mislukking zal Ad zijn geld wel krijgen. En die programmeur die hierboven reageerde moet zich ook geen zorgen maken, want zulke projecten mislukken doorgaans al lang voordat er iemand over garantie, laat staan after sales service gaat denken. Tegen die tijd zit jij al weer aan een nieuw project. Nieuw paspoort programmeren of zo. Met vingerscan.

Ik vind het desalniettemin wel grappig dat die Ad toen zo uit de hoogte was, en nu, blijkbaar zonder te veel boeken gelezen te hebben, pas 20 jaar later, nòg naiever uit de oude doos kruipt dan waar hij toen zo verheven boven leek te zweven.

Heb je al gedacht om het aan de Faceboek te koppelen, Adje? Dat als je in het systeem dood gaat, dat dan automatisch je Feesboek op zwart gaat, zodat je nabestaanden daar niet de dupe van zijn?

Ad voert plan Pim uit.

Ik ga even een nieuw pak incontinentiemateriaal opentrekken, als u het niet erg vindt. Die ik om heb zit vol. Vervelend als iedereen dat weet, dus ik doe dat even clandestien. Buiten mijn patientendossier om!

Het komt van het lachen. Dus zo erg is dat ook weer niet.
30-11-2019, 22:29 door Anoniem
Zou Melkert eigenlijk weten dat nog niet zo heel lang geleden enkel het noteren van het geloof in de basisadministratie catastrofaal bleek?

Wat als het EPD in verkeerde handen valt?
30-11-2019, 22:40 door [Account Verwijderd]
Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, liet weten dat er iets met zorgdata moet gebeuren. "Als je niets doet met data gaan we de afgrond in. Niets doen is geen optie. Dan gebeurt het toch, maar dan zonder toezicht en onder regie van grote bedrijven." Het debat diende als startpunt om uiteindelijk in 2020 een convenant te overhandigen aan het ministerie van Volksgezondheid.

Ach jongens toch. Dit is je reinste bangmakerij. En natuurlijk is het wederom de overheid die dit weer aanzwengelt. Geen wonder dat de mensen geen vertrouwen meer hebben in de politiek!
30-11-2019, 22:53 door Anoniem
Door Anoniem: en de verzekeraars kunnen er helemaal bij
Volgens Menzis (betreft eigen ervaring, zal bij andere verzekeraars niet anders zijn) hebben ze geen inzicht in het dossier. Sterker nog een gespecificeerde rekening kun je uit privacy overwegingen zogenaamd niet krijgen, die bezit Menzis niet (uiteraard totaal ongeloofwaardig). Moet je zelf maar bij de zorgverzekering opvragen (frauderen, het was nog nooit zo makkelijk).
Echter door simpel te zoeken op het totaal bedrag (wat ik dus destijds deed) kom je op sites uit (willekeurig voorbeeld: https://www.averoachmea.nl/-/media/files/particulier/zorgverzekering/tarieven-2019/tarieven-niet-gecontracteerd-zorg-2019-geestelijke-gezondheidszorg.pdf die exact vertellen waarvoor de behandeling was.
En Menzis maar blijven volhouden dat ze privacy echt heel erg hoog in het vaandel hebben. Bedrijven die klanten 'helpen' via Whatsapp, Facebook en Twitter, in plaats van een eigen contactformulier (zonder recaptcha) kun je sowieso qua privacy totaal niet serieus nemen.
01-12-2019, 05:47 door Anoniem
EPD, VZVZ is degene die een beheer taak heeft met huidige patiëntendossier. Ik heb geen invloed op dat systeem . En dat is jammer.
Maar even terug op deze VZVZ het onderhoud van dit systeem ligt in USA, In de nachtelijke uren zie dat USA bezig is in dat systeem. Overdag de Nederlandse vlag en in de nacht zie star and stripes.
Daarom moet deze Melkert zich van verre houden, weg met die politiek bemoeizucht,
01-12-2019, 09:20 door Anoniem
Zijn jullie paranoïde dat de overheid jullie medische dossiers gaan lezen? Dat zouden ze nooit doen, zij moeten zich aan de wet houden. In Nederland is er een goede rechtssysteem en wordt je privacy goed gerespecteerd.
01-12-2019, 11:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: en de verzekeraars kunnen er helemaal bij
Volgens Menzis (betreft eigen ervaring, zal bij andere verzekeraars niet anders zijn) hebben ze geen inzicht in het dossier. Sterker nog een gespecificeerde rekening kun je uit privacy overwegingen zogenaamd niet krijgen, die bezit Menzis niet (uiteraard totaal ongeloofwaardig). Moet je zelf maar bij de zorgverzekering opvragen (frauderen, het was nog nooit zo makkelijk).
Echter door simpel te zoeken op het totaal bedrag (wat ik dus destijds deed) kom je op sites uit (willekeurig voorbeeld: https://www.averoachmea.nl/-/media/files/particulier/zorgverzekering/tarieven-2019/tarieven-niet-gecontracteerd-zorg-2019-geestelijke-gezondheidszorg.pdf die exact vertellen waarvoor de behandeling was.
En Menzis maar blijven volhouden dat ze privacy echt heel erg hoog in het vaandel hebben. Bedrijven die klanten 'helpen' via Whatsapp, Facebook en Twitter, in plaats van een eigen contactformulier (zonder recaptcha) kun je sowieso qua privacy totaal niet serieus nemen.
Het kan ook zijn dat Menzis deze informatie alleen voor een bepaald aantal afdelingen maar open heeft staan.

Maar je hebt overduidelijk je mening al klaar liggen blijft uit dit stukje tekst. Verdere discussie heeft ook geen nut. Want je mening heb je al gemaakt. Alleen alleen dat je feiten niet kent, of snapt. Maar voor een mening zijn die ook niet van toepassing. Of het alleen klopt... Dat is altijd een tweede.... Er staat namelijk diverse onzin in je post.
01-12-2019, 11:43 door spatieman
Door Anoniem:
Door spatieman:
Door Open source gebruiker: Hier in Belgie hebben we al jaren een epd, wat door de huisarts beheert wordt.
Als de huisarts je verwijst naar een andere arts of specialist, vraagt huisarts aan de patient om toestemming dat de andere arts, specialist je epd kan inzien, en zijn/haar behandelingen aan het dossier toevoegt.


feli dan.
hier wordt niets gevraagd, maar gewoon gedeeld met iedereen die wil graaien.

Lulkoek, je moet zelf toestemming geven om data te delen met de behandelaar.

wie gelooft word zalig, want ik geloof er namelijk niets van.
01-12-2019, 11:50 door Anoniem
Een groot deel van de "datadillemmas in de zorg", naast vele andere misstanden in de zorg, komen voort uit de structuur van het veld, oftewel hoe politici zoals Melkert de zorg vorm hebben gegeven. Zoals door het geweldige rondpompcircus met de uitverkoren commerciële zorgverzekeraars en de ambtenarenclub die burgers bestraft als ze verkiezen geen geld te geven aan een uitverkoren commerciële zorgverzekeraar. Leuk toch, dat er gemeenschapsgeld ingezet wordt om burgers te dwingen geld te geven aan private partijen om vervolgens daar een door de politiek zoveel mogelijk uitgekleed en duurder gemaakt standaardpakket van "diensten" voor terug te krijgen waar dan wel weer zoveel haken en ogen aan zitten dat je eigenlijk geen idee hebt waar je nu precies voor betaalt.

Om dat rondpompen mogelijk te maken moet er ook flink met data gegoocheld worden, want ze moeten precies alles over je weten, terwijl jij eigenlijk geen idee hebt waar je nu precies mee te maken hebt. Zo mogen deze private partijen wel je SoFi/BSN (bedoeld voor "communicatie met de overheid", niet "communicatie met private partijen") weten, maar als ze "privacy" tegen jou in kunnen zetten als excuus om je niet te hoeven vertellen wat je wil weten, zullen ze dat niet nalaten.

Dat is dus een enorme imbalans in de machtsverhoudingen. En dat terwijl het stelsel in naam is opgezet om "marktwerking" te creëeren, oftewel wij burgers moeten de drijvende kracht zijn die verbeteringen in de zorg bewerkstelligen. HOE DAN?!?

Oftewel, het is luchtfietsen. Zoals wel vaker als je tegen schijnbaar onoplosbare dillemmas aan zit te kijken, er zit vast iets anders dat de boel verstiert, en in dit geval is dat dus de manier waarop wij burgers via "zorgverzekeraars" een door de politiek volstrekt verkeerd begrepen gedagdroomde "marktwerking" moeten uitdragen.

En daar gaat een EPD-op-herhaling niets aan verbeteren. Wat het wel gaat doen is burgers nog maar weer eens wat keuze afhandig maken ("iedereen moet meedoen", want... nouja vul zelf je drogreden naar keuze maar in), en het gaat vroeg of laat schandalen opleveren. Mischien dat iemand ongeoorloofd geneusd heeft in andermans dossier, mischien dat de boel op straat komt te liggen, of wellicht heeft de Amerikaanse data-cloud-operator stiekem het hele feest aan China doorverkocht, via een Bulgaarse "dark web"-marktplaats op een Russische bullet-proof hoster. Maakt niet uit wat, het gaat misgaan. Want de mensen die het voorstaan, zoals deze Ad Melkert, zijn gewoon teveel politicus en te weinig staatsman om te snappen waar ze echt mee bezig zijn. En dus zijn ze ontoerekeningsvatbaar voor de gevolgen. Die laten ze maar weer aan de burger. En bedankt, Melkert.
01-12-2019, 12:40 door Anoniem
Als motivatie voor het EPD zijn altijd al andere op geldhonger (corruptie) en paranoia (controle drift) gebaseerde wan producten die burgers niet helpen maar juist criminaliseren.

Btw elke medische handeling wordt altijd al geadministreerd en gestandaardiseerd en geautomatiseerd opgeslagen door de behandelcentra's maar ook door de zorgverzekeraars. Laat de overheid daar nou net (uiteraard tbv de strijd tegen pedo's en terrreur) 100% ongecontroleerde en onbegrensde toegang tot hebben. Vooral alle ggz info wordt zeer gretig en vaak gechecked door jusitie en politie, terwijl dat in strijd is met de geheimhoudingsplicht voor gz medewerkers als psychologen en psychiaters, maar dankzij het dbc komt alsnog alle vertrouwlijke data beschikbaar voor alle verzekeraars, zorgverleners en politietstaat medewerkers beschikbaar.. onbegrensd, ongeregistreerd en ongecontrolleerd.

Dus mocht je ooit gesproken hebben met een ggz psycholoog of psyhciater dat ligt al die geheime en vertrouwlijke data vrolijk op straat voor alle nieuwsgierige jan en alleman te bekijken.

Offtopic: Barbie ging naar het Haga Ziekenhuis, tientallen zorg medewerkers die niet betrokken waren bij haar behandeling keken ongeautoriseerd in haar dossier en lazen al haar persoonlijke informatie, over mogelijk ziektes, soa's, abortussen, plastische chirurgie, psychologische stoornissen en evt zelfs jeugd trauma's allemaal dankzij de deeldrift en de onbegrensde en ongecontroleerde toegang tot informatie.

Wat valt er te zeggen over jeugdzorg, dat is helemaal schokkend. Alles persoonlijke informatie ligt open en bloot op een gemeentelijke afdeling en iedereen mag alles lezen, dat zijn ambtenaren en gemeenteraadsleden en geen medisch specialisten. Verhalen over gesprekken over de probleem kinderen van bevriende kennissen tussen ambtenaren bij het koffieapparaat zijn gewoonweg stuitend.
Super asociaal dat dergelijke vertrouwelijk info zo wordt behandeld door ongeschoolde niet medisch personeel.

Overigens is het de bedoeling dat na elke behandeling waarbij dna materiaal wordt verwerkt dat dit na verwerking wordt gearchiveerd in de biologische dna materialen databank, waartoe oa ook justitie en het nfi toegang toe hebben. Dit betreft ook bloed monsters die in de jaren 60 t/m 2016 zijn gebruikt voor bloedonderzoek, sinds de sleepwet mag de aivd alle mogelijke dna bronnen gebruiken voor elke mogelijk doel. Verwantschap inbegrepen, zie:
https://potkaars.nl/blog/2018/09/28/wie-zit-in-onze-dna-databank

Dus het gaat al verkeerd, laten we het dan ook goed registreren, controleren en autoriseren, plus actief toezicht en bij onbevoegde toegang moet altijd een zware sanctie plus evt. ontslag volgen en zou de getroffen burger in kennis gesteld moeten worden en de keus moeten krijgen eenvoudig aangifte te doen tegen de "inbreker" waarna ook een beroepsverbod zou moeten volgen.

Conclusie: De woorden EPD Electronisch Patienten Dossier klinken nog beladen vanuit privacy oogpunt, maar de vvd, cda, pvda en d66 boefjes hebben in de voorgaande jaren al via sneaky omwegen gezorgd dat er voor alle overheids doelen, onbegrensde, ongecontroleerde toegang is tot alle ggz en medische informatie uit alle mogelijk bronnen.

Welkom in NeDDRland
01-12-2019, 13:33 door Anoniem
Tja dan krijg je Amerikaanse tafrelen,bij diversen Amerikaanse zorginstellingen zijn er toch ook gegevens op straat gekomen?.
Dat door ook een soort dossier.
01-12-2019, 14:20 door Anoniem
Wel wifi tot in de kist, want anders wordt het einde van het zorgtraject zo eng. ;)
Dat beetje wrange humor kan er nog wel bij toch?

Een verstandig mens is er toch al bijna het verstand bij verloren.
Bij alles wat er de laatste tijd rondom je heen gebeurt en te gebeuren staat.

6% CO2-tax bovenop alle prijzen te betalen, werkt ook door in de zorg-kostprijs.
Wedden dat EU met die maatregel komt als New Year Surprise voor ons allen.

Nooit gedacht ooit nog eens in zo'n rare wereld te komen leven.
De werkelijkheid is vreemder dan de vreemdste fantasie.

Vinden jullie hier dat toch ook niet?

#sockpuppet
01-12-2019, 17:05 door Anoniem
Snapt Melkert dan niet dat ik een EPD een veel groter risico voor mijn privacy vind dan dat het potentieel iets voor mijn gezondheid zou KUNNEN betekenen?
01-12-2019, 21:14 door Anoniem
Door Anoniem: Snapt Melkert dan niet dat ik een EPD een veel groter risico voor mijn privacy vind dan dat het potentieel iets voor mijn gezondheid zou KUNNEN betekenen?
Ik denk niet dat dat ook maar een halve seconde in z'n gedachten meegespeeld heeft. Je bent gewoon niet belangrijk, als plebs. De genoemde voordelen zijn dan ook alleen maar verkooppraatje. Anders zouden ze nooit hetzelfde idee na een paar jaar nog maar weer eens naarvorenschuiven, net als de verenigde burgemeesters dat steeds maar weer met stemcomputers doen. Het EPD an sich kan hem gestolen worden, het is hem, of liever zijn broodheren, ergens anders om te doen. Zoek uit wie zijn broodheren werkelijk zijn en je weet waarom hij zich nu als frontman laat gebruiken voor het heropwarmen van een afgefikt idee.
02-12-2019, 06:01 door Anoniem
Door spatieman:
Door Anoniem:
Door spatieman:
Door Open source gebruiker: Hier in Belgie hebben we al jaren een epd, wat door de huisarts beheert wordt.
Als de huisarts je verwijst naar een andere arts of specialist, vraagt huisarts aan de patient om toestemming dat de andere arts, specialist je epd kan inzien, en zijn/haar behandelingen aan het dossier toevoegt.


feli dan.
hier wordt niets gevraagd, maar gewoon gedeeld met iedereen die wil graaien.

Lulkoek, je moet zelf toestemming geven om data te delen met de behandelaar.

wie gelooft word zalig, want ik geloof er namelijk niets van.

De Nederlandse overheid is 1 van de weinige overheden die niet als andere overheden zijn. Hier kunnen wij "vertrouwen" dat alles goed geregeld is. Alles staat op papier en het is heel transparant allemaal, dit is gewoon goed voor de zorg en snap jouw hoge paranoide gehalte niet.
02-12-2019, 08:30 door Anoniem
En privacy en veiligheid op plaats 100.

Ik snap dat je af en toe info nodig hebt als behandelaar naar dit wordt weer
een manier om info te verzamelen en te vermarkten ????

En waar zijn de meeste datalekken ... yep in de zorg dus ????
02-12-2019, 09:36 door Anoniem
Houd toch eens op met dat gedram. Het is de vorige keer terecht afgeschoten en het opnieuw aansnijden verandert dat niet.
02-12-2019, 09:37 door Anoniem
Al je medische data is al lang digitaal opgeslagen, alleen in 100'en verschillende databases. Met meer of minder deskundige beheerders.

Als je de grote datalekken bekijkt, zie je bijna altijd dat beheerders fouten maken met security best practices.
Ik heb liever één goed beveiligd systeem, dan 100 twijfelachtige. Als er één systeem is, dan is de investering in goede beveiliging ook zijn geld waard.

Dat een grote dataset effectief beveiligd kan zijn bewijzen de banken. Reken maar dat die aangevallen worden, maar er zijn nog geen gevallen bekend dat je bankgegevens op straat lagen. (anders graag een referentie).

Maar wees slim, en begin simpel. Het oude EPD wilde meteen alles, inclusief toegang voor burgers over internet. Laten we dat eens niet doen en gewoon beginnen met de huidige stand. Als burger kan je bij een zorgverlener je gegevens inzien.
02-12-2019, 12:09 door unweit
Mijn kritiek is heel eenvoudig maar zeer serieus gemeend.
MELKERT behoort nog tot het soort politici die altijd meenden dat de samenleving er voor hen was in plaats van andersom en dat de samenleving ook voor hen behoorde te zorgen in plaats van andersom.
De man is op een ontzettend duidelijke manier afgegaan in de Nederlandse politiek en toen ijlings geholpen aan een zeer goed betaalde baan in New York net ook op een moment dat er wat vervelende suggesties rondgingen omtrent zijn privé leven.
Helaas is hij weer teruggekeerd naar Nederland en opnieuw geholpen aan een goedbetaalde baan, een van het soort waarin het ons-kent-ons effect vele malen belangrijker is dan daadwerkelijke vakkennis.
Liet MELKERT dat de vorige week al blijken tijdens zijn toespraak aan stakende verpleegkundigen, thans doet hij dat opnieuw en wederom met de voor hem zo kenmerkende arrogantie die niets anders is dan een verhulling van zo ongeveer elke vorm van vakkennis.
Laten we eens ophouden met naar deze omhoog gevallen graaiers te luisteren!
02-12-2019, 12:14 door Anoniem
Door Anoniem: Al je medische data is al lang digitaal opgeslagen, alleen in 100'en verschillende databases. Met meer of minder deskundige beheerders.
Dat wil niet zeggen dat als je het allemaal maar op één grote hoop gooit de beheerders automatisch competenter worden.

Wat je wel zeker weet is dat de schade groter wordt mocht toch onverhoopt het onmogelijke gebeuren en de boel op straat komen te liggen, zoals we bijna dagelijks zien gebeuren.

Als je de grote datalekken bekijkt, zie je bijna altijd dat beheerders fouten maken met security best practices.
Die desnoods ter plekke bedacht worden, want "dat ging mis dus is het geen best practice".

Ik heb liever één goed beveiligd systeem, dan 100 twijfelachtige. Als er één systeem is, dan is de investering in goede beveiliging ook zijn geld waard.
Nou, ik zie niet dat dat ook zo is. Puntje van het tegendeel: Het UWV is een gigantische faalfabriek, en is ontstaan uit het samenvoegen van vijf verschillende tentjes. Veel zorginstellingen van velerlei snit zijn ook allerlei fusies ingeduwd door Hele Dure Consultants, wat ze onpersoonlijk gemaakt heeft. En duur, en ineffectief, en zo verder. En dat is ook een factor die de beveiliging juist verzwakt. Als je elkaar goed kent is er veel sneller duidelijk wanneer iemand ongewoon gedrag vertoont, dan als je in zo'n grote omgeving werkt dat je elke dag nieuwe gezichten ziet.

Dat een grote dataset effectief beveiligd kan zijn bewijzen de banken.
Mwa, die data ligt ook wel eens op straat. Ze zijn alleen veel en veel beter in dat soort dingen onder de pet te houden.

Reken maar dat die aangevallen worden, maar er zijn nog geen gevallen bekend dat je bankgegevens op straat lagen. (anders graag een referentie).
Niet zo lang geleden in Duitsland raakte een grote dataset publiek via een misplaatste backup. Dat was overigens voor een groot deel op microfische, als ik het me goed herinner. Waarmee het lek werd ingedamd door de manier waarop het was opgeslagen, namelijk niet electronisch. En ja dat was toen nog recente data, geen lang vervlogen historische, oftewel microfiches waren nog gewoon in gebruik.

Maar over het algemeen hoor je er niets van want dat is wat banken doen: De schone schijn ophouden en eventueel lappen als het misgaat, maar als het even kan nooit toegeven dat er iets niet helemaal goed zit in de organisatie. Dat kan met geld makkelijker dan als er mensenlevens op het spel staan.

Dat kun je overigens ook zien aan "2008", namelijk ze hebben massaal ingezet op dat ze zo vreselijk onmisbaar waren dat de overheid wel moest lappen, maar ook zodat de kans dat er iemand schuldig gevonden kleiner werd want ze waren toch zo onmisbaar. En ach, dat met die derivaten, dat was gewoon een foutje, kan gebeuren. En met succes, want hoeveel bankiers zijn er nu helemaal veroordeeld voor dat toch wel willens en wetens vrij criminele geintje.

Maar wees slim, en begin simpel. Het oude EPD wilde meteen alles, inclusief toegang voor burgers over internet. Laten we dat eens niet doen en gewoon beginnen met de huidige stand. Als burger kan je bij een zorgverlener je gegevens inzien.
Bij elke willekeurige zorgverlener met een UZI-pas, waar er 30k+ van zijn en waarvan je ook alweer maar moet hopen dat het allemaal goed gaat met uitgifte, beheer, intrekken, et cetera.
02-12-2019, 13:16 door Anoniem
Er dient eerst een verbod te komen op commericeel verhandelen van data.
Data over mij is van mij en niet van een ander. Met ander woorden het verdien model van de grote vier (apple, microsoft, google, facebook) moet aan banden. Data binnen het zorg domein moet daar binnen blijven en zeker niet centraal worden opgeslagen. Met behulp van hl7, fhir zijn er voldoende mogelijkheden data uit te wisselen. Bij risico dragers zal je al patient een digitaal dossier bij je kunnen dragen op een stick om eventuele paniek situaties op te vangen, Ook daar kan dan een uitwissel standaard helpen het dossier te verwerken.
02-12-2019, 15:42 door Anoniem
L.S.

Daarom is het beter allles automatisch af te laten lopen.
U belt en betaalt de gebruikelijke belkosten.

Bliep, bliep, u bent de laatste in de wachtrij, oh neen, de eerstvolgende.

Wat wenst u te doen?
Optie wordt voorgelezen via automaat.
Wij controleren nu uw telefoonnummer.

Geeft nu uw 8 cijferige geboortedatum in.
Wordt door automaat voorgelezen. Klopt dit?

Kies nu optie 1, 2, 3, 4
Gaat u akkoord met uw keuze. Kies 1. U krijgt een bevestiging toegezonden.
De vervinding wordt nu verbroken. Piep, piep, piep.

Niemand is er verder bij betrokken of kan erop inbreken als het goed is afgeregeld is op het netwerk.
Onpersoonlijk maar afgeschermd en veiliger.

Of zou ook dit stiekem worden geregisteerd en doorverkocht aan de hoogste bieder?
Ik heb zo mijn twijfels. Iemand?

#sockpuppet
02-12-2019, 23:36 door Anoniem
Gezien het historische feit dat men maar bezig blijft dat EPD fenomeen (op de een of andere manier, maar anders dan de huidige vorm) er doorgedrukt te krijgen, doet vermoeden dat er grote belangen spelen voor een select groepje aan invloedrijke personen (want wie anders heeft het budget om het keer op keer op de een of andere agenda te duwen?), en dat zal vast niet zijn om de mensheid als geheel tot grotere rijkdom te brengen.
Hetgeen wel de vraag oproept: wat zien die invloedrijke mensen als een potentieel zo groot voordeel dat zij er maar blijven in investeren, oftewel: drammen, drammen, drammen, zeuren, zeuren, zeuren, lobbyen, lobbyen, lobbyen, net zolang tot het lukt.
En daarna, zeer waarschijnlijk, nog meer willen, eisen, krijsen, zeuren, drammen, enzovoorts.... modern verdienmodel voor hen die niet hoeven te werken voor hun centen. Rupsjenooitgenoeg 2.0. 3.0? 4.0?
03-12-2019, 08:29 door Anoniem
Door spatieman:
Door Anoniem:
Door spatieman:
Door Open source gebruiker: Hier in Belgie hebben we al jaren een epd, wat door de huisarts beheert wordt.
Als de huisarts je verwijst naar een andere arts of specialist, vraagt huisarts aan de patient om toestemming dat de andere arts, specialist je epd kan inzien, en zijn/haar behandelingen aan het dossier toevoegt.


feli dan.
hier wordt niets gevraagd, maar gewoon gedeeld met iedereen die wil graaien.

Lulkoek, je moet zelf toestemming geven om data te delen met de behandelaar.

wie gelooft word zalig, want ik geloof er namelijk niets van.
Het blijft fijn dat hier ook mensen kunnen reageren met meningen die op geen enkele manier gestoeld zijn op kennis en feiten.

Deze toestemming is erg strak gereguleerd en is simpelweg verplicht voordat er data gedeeld wordt. Geef je die toestemming niet? Dan krijg je de gegevens mee op papier of op een DVDtje.
03-12-2019, 08:38 door Anoniem
Door Anoniem: Data over mij is van mij en niet van een ander.
Je aanname is helaas voor jou niet waar. Eigendom op data bestaat niet. Verder bevat een patientendossier naast data over jou, ook data van de specialist (eigen aantekeningen etc). Dit zijn gegevens waar je als patient niet eens aan komt, ook niet als je vraagt om een uitdraai van je dossier.

Met behulp van hl7, fhir zijn er voldoende mogelijkheden data uit te wisselen.
Ik denk ook dat dit de enige manier is waarop uitwisseling kan worden bewerkstelligd. Daarom was het Landelijk Schakelpunt ([url=https://www.vzvz.nl/ict-dienstverleners/aorta-standaardisatie/aorta-documentatie/infrastructuur-aorta-v8100]AORTA infrastructuur[/url]) ook zo'n goed idee: alle partijen die er op aansluiten voldoen aan bepaalde standaarden en eisen m.b.t. security en kunnen na toestemming gegevens uitwisselen. In plaats daarvan is het "de vorige keer" neergezet als 1 grote database waar alle gegevens in kwamen. Wat dat betreft klopt de opmerking "Het is vastgelopen in oneigenlijke informatie." wel degelijk.
03-12-2019, 12:04 door Anoniem
Gisteren naar Pauw gekeken over de moeilijkheden rond vernieuwde inzichten rond vrouwen-cardiologie.

Hoe klein de invloed van de invloedrijkste vrouw in Nederland op dit gebied toch maar is;
en wel op innovatie en medicatie voorziening en vergoedingen op dit terrein.
Om je als mannenclub dood voor te moeten schamen.

Een vrouwenhart transplanteren bij een man en na een jaar het zien misgaan.
Ja, we zijn er achter dat man en vrouw heel andere patienten zijn met een ander vaatstelsel en dito klachtenbeelden.

En maar verder specialiseren "op een stukje staart van de olifant", verder oogkleppen voor en gaan met die banaan.
Het zicht op het hele plaatje ontbreekt compleet bij de botte neuzelaars en winst-optimalisators.
Ze bouwen aan een steeds 'achterlijker' wordend land.

Het mannen-bastion had dit niet kunnen bedenken, maar toegeven vanuit de invoren toren, ho maar.

Zo zal het met dossierbehandeling ook wel gaan. Degenen die nog nooit een syllabe hebben toegevoegd aan de wetenschap, nemen ter zake de beslissingen en de anderen worden als het kan fel gebruskeerd.

Van alle tijden en heel bekend klinkend. Waarom praten we er nog over?

J.O.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.