image

Mozilla start nieuwe bètatest met Firefox vpn-dienst in VS

dinsdag 3 december 2019, 15:57 door Redactie, 5 reacties

Mozilla is onder Amerikaanse Firefoxgebruikers een nieuwe bètatest van de eigen vpn-dienst gestart. Firefox Private Network (FPN) is een browserextensie die een versleutelde verbinding biedt. Doordat het oorspronkelijke ip-adres van de gebruiker is verborgen, zou dit het ook lastiger moeten maken om de gebruiker op het web te volgen, aldus Mozilla.

In september vond de eerste bètatest van de vpn-dienst plaats. Vandaag is een tweede test begonnen. Deelnemers aan de test kunnen twaalf uur per maand hun verbindingen via de vpn-dienst versleutelen. Voorwaarde is wel dat de gebruiker een Firefox-account heeft. Volgens Mozilla is de dienst ideaal met het oog op de feestdagen, als mensen tijdens het reizen eerder geneigd zijn een openbaar wifi-netwerk te gebruiken. Wanneer de extensie voor gebruikers in andere landen beschikbaar komt is nog niet bekend.

Voor Firefoxgebruikers die een "full-device" vpn zoeken biedt Mozilla een volwaardige vpn-dienst, die onbeperkt is te gebruiken. De dienst bestaat uit een vpn-applicatie en werkt vooralsnog alleen op Windows 10. Gedurende de bètatest kost de vpn-dienst 5 dollar per maand. Op dit moment is er echter een wachtlijst. Ondersteuning van Android en iOS zal "binnenkort" volgen.

Reacties (5)
03-12-2019, 16:13 door Briolet
Firefox Private Network (FPN) … en werkt vooralsnog alleen op Windows 10

Waarom moet er nu weer een custom versie van een VPN uitgevonden worden. Daar is dan niets over betrouwbaarheid van bekend.

Als ze voor OpenVPN, L2TP, IKEv2 etc gekozen hadden, had het direct op alle os systemen gewerkt. Als ze voor elk OS iets nieuws moeten schrijven, kun je er op wachten dat de eerste versies vol bugs zitten.
03-12-2019, 16:43 door Anoniem
Door Briolet:
Als ze voor OpenVPN, L2TP, IKEv2 etc gekozen hadden, had het direct op alle os systemen gewerkt. Als ze voor elk OS iets nieuws moeten schrijven, kun je er op wachten dat de eerste versies vol bugs zitten.

Als ik een browsermaker was die intern voor de browser een VPN moest implementeren voor alleen in de browser
en die het echt overal moet doen zonder gezeik met firewalls en poorten enz dan zou ik denk ik een SSL VPN kiezen.
Maar omdat daar niet echt 1 enkele standaard voor is zal daar wellicht de issue liggen dat het custom is.
03-12-2019, 17:49 door Briolet
Door Anoniem: Als ik een browsermaker was die intern voor de browser een VPN moest implementeren voor alleen in de browser en die het echt overal moet doen zonder gezeik met firewalls en poorten enz …

Er lopen hier twee dingen door elkaar. Een extensie en een app. Ik doelde op de app die een full-device VPN aanbied, maar alleen voor W10. Bij de browserextensie zit ook niet de limitering van een OS.

De app doet overigens meer dan alleen VPN. Na enig zoeken op hun site, vond ik dat ze zelf de VPN niet verzorgen, maar dit uitbesteden aan Mullvad. Het gebruikte protocol is WireGard, waar ik nog nooit van gehoord had.

https://mullvad.net/nl/help/why-wireguard/
04-12-2019, 10:58 door Anoniem
Misschien ook later wel een versie voor Mac os.
06-12-2019, 15:41 door Anoniem
De plug in is blijkbaar geen VPN maar een proxy
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.