image

Politie pakt Rotterdammer op voor grootschalige Tikkiefraude

vrijdag 6 december 2019, 17:15 door Redactie, 2 reacties

Politie heeft een 20-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van grootschalige Tikkiefraude. De man zou meer dan zestig mensen hebben opgelicht en daarbij tienduizenden euro's hebben gestolen. Verdachte benaderde verkopers op Marktplaats en vroeg hen een cent over te maken.

Dit zou nodig zijn om de identiteit van de verkoper te controleren. De betaalverzoeken wezen echter naar phishingsites. Met gegevens die slachtoffers daar invoerden kon de man geld van rekeningen stelen. De Rotterdammer liep tegen de lamp na samenwerking tussen het televisieprogramma Opgelicht?! en diverse politieafdelingen in het hele land. Het programma tipte de politie dat veel slachtoffers zich hadden gemeld. Hierbij bleek dat steeds een bepaald telefoonnummer werd gebruikt.

Zeker zestig aangiften hadden met dit telefoonnummer te maken. De politie identificeerde vervolgens de gebruiker. De weken erna werd nog meer informatie rondom de man verzameld, zodat er voldoende grond was om naast zijn aanhouding ook een huiszoeking uit te voeren. Afgelopen woensdag werd de man in zijn woning aangehouden.

Reacties (2)
07-12-2019, 15:01 door Anoniem
Het maakt de banken niet uit. Want het geld gaat gewoon van de ene naar de andere rekening en blijft dus gewoon bij hun staan.
07-12-2019, 18:04 door Anoniem
Door Anoniem: Het maakt de banken niet uit. Want het geld gaat gewoon van de ene naar de andere rekening en blijft dus gewoon bij hun staan.

Natuurlijk maakt het de banken wel uit. Het banksysteem is gebaseerd op het vertrouwen dat mensen erin hebben. In tijden dat het bijzonder slecht gaat en het vertrouwen verdwijnt zie je bankruns en gaat het systeem onderuit. Daarom is het vertrouwen dat mensen hebben hooghouden zo'n beetje de belangrijkste prioriteit en dat betekent dus ook het voorkomen van diefstal en fraude.

Waarom denk je dat zoveel banken zo coulant zijn als het om fraude waarbij iemand zelf codes heeft weggegeven gaat? In veel gevallen zijn ze wettelijk niet verplicht het geld terug te betalen, maar mensen moeten niet het idee krijgen dat online bankieren of überhaupt geld op een bank zetten riskant is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.