image

Vijf jaar cel voor stelen van 120 miljoen dollar van Facebook en Google

maandag 23 december 2019, 11:30 door Redactie, 4 reacties

Een Litouwse man die via een vorm van ceo-fraude 120 miljoen dollar van Facebook en Google wist te stelen is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar. Tevens moet de man afstand doen van zo'n 50 miljoen dollar en een schadevergoeding van 26,5 miljoen dollar betalen. De Litouwer had een bedrijf met dezelfde naam als een Aziatische computerleverancier geregistreerd.

Facebook en Google deden geregeld zaken met deze partij, waarbij ze voor miljoenen dollars aan hardware bestelden. De Litouwer stuurde e-mails naar werknemers van de techbedrijven die van de Aziatische leverancier afkomstig leken. In de berichten werd gesteld dat het geld dat de bedrijven de leverancier nog moesten betalen naar een andere rekening moest worden overgemaakt.

De werknemers van de techbedrijven trapten in de e-mails en maakten het geld naar de opgegeven rekeningen over. Het ging om bankrekeningen die door de man uit Litouwen waren geopend. Nadat de techbedrijven het geld hadden overgemaakt, maakte de Litouwer dit snel over naar andere rekeningen in onder andere Letland, Cyprus, Slowakije, Hongarije en Hong Kong.

De Litouwer maakte ook gebruik van vervalste facturen, contracten en brieven die door bestuurders van de techbedrijven getekend leken, om zo de banken waar het geld naar toe werd overgemaakt te misleiden. Op deze manier wist de man van 2013 tot en met 2015 meer dan 120 miljoen dollar te stelen. Zowel Facebook als Google zouden het grootste deel van het gestolen bedrag hebben weten terug te krijgen.

Reacties (4)
23-12-2019, 18:25 door Anoniem
Deze keer niks over een bank die óók straf krijgt omdat onoplettenden in CxO-fraude trappen?
Bijv.: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHAMS:2019:1611
23-12-2019, 22:46 door Anoniem
Dat teruggekregen geld, daar moeten Google en Facebook dan toch belastingen op betalen?
27-12-2019, 20:39 door Anoniem
Misschien denk ik te simpel, maar dan hou je per theoretisch jaar gevangenisstraf nog steeds 8,7 miljoen over, daarmee kun je een luxe leven leiden, zelfs in de gevangenis, en flink overhouden daarna. Waar is het afschrikwekkende effect? Dit is niet veel anders dan een kartel beboeten met 1 miljard boete, terwijl ze 5 miljard verdiend hebben aan hun praktijken. Of het bedrijf van een falende bestuurder afstraffen, terwijl de betreffende bestuurder met een flinke gouden handdruk vertrekt. Of een politicus die vertrekt na tienduizenden gezinnen tot wanhoop gedreven te hebben, en dan wachtgeld en bijbanen binnentrekt, om uiteindelijk te belanden in de, riant betaalde, RvC bij een of andere organisatie.
Zou het niet zo moeten zijn dat als je als crimineel, of wanbestuurder, veroordeeld bent voor wanpraktijken, je er hoe dan ook persoonlijk flink slechter uit gaat komen?
02-01-2020, 13:18 door Anoniem
uhm even denken...

Dus deze man gaat 43,5 miljoen dollar over houden na 5 jaar in de bak zitten.
Ik denk dat deze baten wel opwegen tegen het feit dat hij daarna waarschijnlijk geen goede baan meer kan vinden ;-)

Een mooi voorbeeld van 'misdaad loont' , waarbij de slachtoffers er ook nog eens nauwelijks van wakker liggen.
Misschien is hier iets mis met de strafmaten die (over het algemeen?) gehanteerd worden...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.