image

Patiëntenportaal MCL weer online na installatie Citrix-update

donderdag 23 januari 2020, 11:02 door Redactie, 3 reacties

Het patiëntenportaal van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is na een week weer online. Het ziekenhuis besloot op 14 januari vanwege een aanval op de Citrix-systemen alle communicatie met de buitenwereld af te sluiten. Hierdoor hadden patiënten geen toegang meer tot hun patiëntendossier en konden medewerkers niet meer thuiswerken.

Naar aanleiding van de aanval voerde het ziekenhuis een onderzoek uit. "Uit het diepgaande onderzoek naar de cyberaanval op de systemen van het MCL is gebleken dat de aanval niet is doorgedrongen tot de interne systemen van het MCL of patiëntgegevens. Deze zijn veilig", zo liet het MCL eerder al weten. Op advies van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid werd echter besloten om te wachten met het inschakelen van de Citrix-systemen.

Nu de beveiligingsupdate van Citrix beschikbaar is heeft het MCL die geïnstalleerd en zijn de systemen weer voor patiënten en thuiswerkers bereikbaar. Het MCL benadrukt dat er geen partijen van buiten het ziekenhuis toegang hebben gehad tot vitale gegevens zoals patiënteninformatie. "De cyberaanval bleef beperkt tot 'de deurmat', maar is niet verder gekomen. De patiëntenzorg is geen enkel moment in gevaar gekomen. Binnen het ziekenhuis was alle vitale informatie voor de zorg gewoon beschikbaar", zo stelt het ziekenhuis in een verklaring.

Reacties (3)
23-01-2020, 22:44 door Anoniem
och och och de prutsertjes van het mcl

toen ik 6 jaar geleden voor een partij werkte waar ze 1 en ander outsourceten, wilden ze niets weten van goed advies

het is een knutselclub van zogenoemde experts die eigenlijk prutsers zijn

succes ermee
24-01-2020, 11:09 door Anoniem
Dat is aanleiding voor een paar vragen:
1. Had jouw goede advies van zes jaar geleden de recente Citrix-netscaler aanval op het MCL kunnen voorkomen?
2. Is jouw goede advies gericht op een ander onderdeel van het MCL netwerk? Kan je het probleem en jouw oplossing iets nader omschrijven (mogelijk hebben andere netwerkbeheerders er dan ook iets aan).
3. Ik zou met jouw goede advies nu alsnog aankloppen bij het MCL, misschien hebben ze er nu wel oren naar, kwestie van voortschrijdend inzicht zal ik maar zeggen .... (en €€ voor jou)
24-01-2020, 15:46 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 24-01-2020, 15:47
Ik heb ze er gisteravond in een mailtje op gewezen dat onderaan https://www.mijnmcl.nl/ de links naar "Privacybeleid" en "Algemene voorwaarden" je naar een 404 pagina sturen (ik heb een automatische ontvangstbevestiging van mijn mailtje gekregen). Ik ben benieuwd wanneer dit gefixed wordt...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.