image

OM eist celstraf voor phishingaanval tegen Marktplaatsgebruikers

donderdag 6 februari 2020, 12:33 door Redactie, 1 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen van 17 jaar en 20 jaar gevangenisstraffen geëist voor het uitvoeren van phishingaanvallen tegen gebruikers van Marktplaats. Het tweetal uit Huizen en Hengelo deed zich op Marktplaats voor als potentiële kopers. De oplichters vroegen verkopers op Marktplaats om via een betaalverzoek één cent over te maken om hun betrouwbaarheid vast te kunnen stellen.

Het betaalverzoek wees echter naar een phishingsite. Met de gegevens die slachtoffers op de phishingsite invulden konden de twee mannen geld van de spaarrekening van de verkoper overschrijven naar zijn betaalrekening. Vervolgens namen de oplichters contact op en vertelden dat er teveel geld was overgemaakt. Slachtoffers werd dan gevraagd om het teveel betaalde bedrag "terug te betalen". Hiervoor maakten de twee gebruik van de rekeningen van katvangers.

Wanneer slachtoffers het "terugbetalen" weigerden dreigde het duo met zware mishandeling en brandstichting. In totaal zijn er 34 slachtoffers gemaakt. Tien van hen werden daadwerkelijk opgelicht en dertien werden bedreigd. De 17-jarige verdachte heeft bekend de phishingsites te hebben gebouwd en te hebben ingelogd op de rekeningen van de slachtoffers. Tegen hem eiste de officier negen maanden jeugddetentie waarvan 94 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 200 uur.

De 20-jarige verdachte heeft zich beroepen op zijn zwijgrecht. Hij is al eerder in beeld gekomen voor soortgelijke feiten. Tegen hem heeft het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke celstraf van vier jaar geëist.

Reacties (1)
06-02-2020, 17:55 door Briolet
Met de gegevens die slachtoffers op de phishingsite invulden konden de twee mannen geld van de spaarrekening van de verkoper overschrijven naar zijn betaalrekening.

Als het goed begrijp konden de oplichters het geld niet extern overmaken, maar konden ze het geld wel binnen de rekeningen van het slachtoffer verplaatsen naar de betaalrekening. Bij mijn bank moet ik dan nog steeds een code met mijn eDentifier genereren.

Blijkbaar gokten de daders erop dat het slachtoffer wel zag dat er een flinke bijschrijving op zijn betaalrekening was, maar niet keek naar het banknummer waar het vandaan kwam.

Het lijkt me toch erg doorzichtig en met veel mogelijkheden voor het slachtoffer om te zien dat er dingen niet kloppen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.