image

Belg aangeklaagd voor fraude met ticketsysteem Brussels Airlines

dinsdag 3 maart 2020, 11:50 door Redactie, 4 reacties

Een 25-jarige Belgische man is in België aangeklaagd voor fraude met het ticketsysteem van Brussels Airlines. Volgens de aanklacht wist de man onder andere zonder te betalen drie businessclasstickets naar New York te regelen, met een waarde van bijna 6.000 euro per ticket, zo meldt Het Laatste Nieuws.

"De man kocht via een speciale app die alleen voor medewerkers was bedoeld enkele tickets, annuleerde die waardoor hij zijn geld terugkreeg, maar manipuleerde dan de url van het ticket waardoor hij het toch kon gebruiken", liet procureur Karel Berteloot weten. Volgens Berteloot zou de man, die eerder al veroordeeld werd voor soortgelijke feiten bij andere bedrijven, zijn talenten beter op een legale manier kunnen inzetten.

Brussels Airlines wil de kosten van de tickets naar New York vergoed krijgen, alsmede de luchthavenbelasting van geannuleerde tickets die het moest betalen. Daarnaast wil de luchtvaartmaatschappij duizend euro terug die het kwijt was om de systemen te beveiligen. "Er was helemaal geen extra denkwerk nodig om de site te beveiligen, mijn cliënt heeft Brussels Airlines exact gezegd waar hun zwaktes zaten, dus ze zouden hem daar net dankbaar moeten voor zijn", aldus de advocaat van de man.

Eerder wist de Belg via de ticketsystemen van American Airlines en Lufthansa te frauderen en tickets te boeken zonder hiervoor te betalen. Ook bij bioscoopketen UGC, telecomprovider Proximus en hogesnelheidsdienst Thalys sloeg de man toe. Voor deze vergrijpen werd hij veroordeeld tot een voorwaardelijke straf en moest hij zich verplicht door een psychiater laten begeleiden.

Reacties (4)
03-03-2020, 13:30 door Anoniem
Het blijft jammer wanneer zulke pen-test talenten moreel corrupt blijken. De markt betaalt prima voor zulke skills.
03-03-2020, 13:38 door Anoniem
Waar is de fraude juist gebeurd? Heeft hij de tickets gebruikt of doorverkocht? Heeft hij dit gedaan als white hat? Wanneer heeft hij uitgelegd hoe ze hun systemen moesten beveiligen?
03-03-2020, 13:49 door -Peter-
Daarnaast wil de luchtvaartmaatschappij duizend euro terug die het kwijt was om de systemen te beveiligen.

Extra inkomstenbron voor bedrijven die hun beveiliging niet op orde hebben?

Net als een ontwikkelaar die taart wilde omdat hij een kwetsbaarheid in een dag had gefixt. Dat verleidt hen om fouten in te programmeren, die ze dan lekker snel kunnen fixen.

Peter
03-03-2020, 15:19 door Briolet
Door Anoniem: …Heeft hij de tickets gebruikt of doorverkocht? Heeft hij dit gedaan als white hat? …

Even de enige link aanklikken en je had het antwoord al in de openingsalinea. Dit is zeker geen white hat, maar een crimineel die op financieel voordeel uit is.

Ik zie alleen dat het delict inmiddels drie jaar oud is en van vóór zijn eerder opgelegde voorwaardelijke straf. Dat laatste blijft dus staan. Over die kosten voor beveiligen kun je twijfelen, maar als eiser probeer je dat natuurlijk wel. De andere 19000,- lijkt me niet meer dan billijk omdat hij deze kosten ook echt gemaakt heeft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.