image

VVD wil opheldering over AVG-boete voor tennisbond KNLTB

woensdag 4 maart 2020, 16:32 door Redactie, 34 reacties

De VVD wil opheldering van minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Bruins voor Medische Zorg en Sport over de boete die tennisbond KNLTB gisteren kreeg opgelegd van de Autoriteit Persoonsgegevens. Voor het overtreden van de AVG kreeg de KNLTB een boete van 525.000 euro.

VVD-Kamerleden Rudmer Heerema en Van Gent willen nu weten of de twee bewindslieden deze boete proportioneel vinden en of er onder aanvoering van NOC*NSF gezocht moet worden naar uitzonderingsmogelijkheden om de sport betaalbaar en toegankelijk te houden. "Bent u zich ervan bewust dat de door de AP gehanteerde interpretatie van de AVG sporten in Nederland duurder maakt?", vragen de Kamerleden.

Bruins en Dekker moeten tevens laten weten of ze het eens zijn met de mening dat de uitgangspunten van het Verenigingsrecht en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) strijdig zijn als het gaat om de interpretatie van het 'gerechtvaardigd belang'. Verder vragen de VVD-Kamerleden aan de ministers of die het ermee eens zijn dat de AP zich zo hulpvaardig mogelijk moet opstellen en zich primair behoort te richten op voorlichting en hulp bij de interpretatie en uitvoering van de regelgeving.

"Kunt u verklaren waarom de AP de mogelijkheid van de Alternatieve Interventie destijds niet heeft toegepast, maar gekozen heeft voor een traject met een, voor een non-profitorganisatie, zeer hoge boete van 525.000 euro? Kunt u verklaren waarom in het geval van de KNLTB geen enkele begeleiding en voorlichting heeft plaatsgevonden, maar er direct is overgegaan tot beboeting?", vragen de VVD'ers verder.

Bruins en Dekker moeten tevens duidelijk maken of de KNLTB in dit proces "onnodig en onbehoorlijk" in diens imago is aangetast en recht heeft op enige vorm van rehabilitatie, en welke acties de ministers hiervoor gaan ondernemen. Afsluitend willen Heerema en Van Gent weten of het door middel van sectorale wetgeving mogelijk is om in dergelijke gevallen van gegevensuitwisseling een uitzondering aan te brengen op de AVG. De Kamervragen moeten binnen drie weken zijn beantwoord.

Uit onderzoek van de Autoriteit Persoongegevens bleek dat de tennisbond persoonsgegevens zoals naam, e-mailadres, telefoonnummer, geboortedatum, geslacht en adresgegevens aan twee sponsoren verstrekte, zodat zij een selectie van KNLTB-leden konden benaderen met tennisgerelateerde en andere aanbiedingen. De ene sponsor ontving persoonsgegevens van 50.000 leden, de andere van meer dan 300.000 leden. KNLTB-leden werden vervolgens per post of telefoon door de sponsors benaderd.

Reacties (34)
04-03-2020, 16:51 door Anoniem
Kan de VVD niet met de pet rondgaan en de boete voor de KNLTB zelf betalen als ze dit zo belangrijk vinden?
04-03-2020, 16:51 door Anoniem
He VVD'ers, bemoei je hier eens niet mee?
De VVD heeft al teveel gedoe met "vrindjes" en fraude, dus om nu namens de tennisvereniging vanuit de politiek te gaan klagen lijkt toch iets teveel op de wethouder die zijn broer het contract gunt om de sportvelden te renoveren.

KNLTB is in zijn imago aangetast, en terecht. geen rehabilitatie, maar berouw en verbetering graag,
de VVD en de tennisvereniging staan niet boven de wet.
04-03-2020, 16:59 door Anoniem
Wat kansloos van de VVD. De AVG is er juist om o.a. de KNLTB-leden te beschermen.
04-03-2020, 17:33 door Anoniem
Ja, typisch faciliteren en ondersteunen van het geldend monopolistisch big commerce verdienmodel.

Daar waar de VVD natuurlijk het liefst de sponsor CEO's en managers geen strobreed in de weg gelegd ziet worden.
Dit zijn tenslotte hun meest trouwe stemmers en degenen, waar ze het allemaal voor doen binnen de BV Nederland.

Nederland geprivatiseerd VVD-bureautjes land. Hoe durft men hier af te remmen en te beboeten?

De vos verliest immers wel z'n haren, maar niet z'n streken.
Gelijke en dus iets meer gelijke kappen derhalve. Hoop dat AVG voet bij stuk zal houden.

#sockpuppet
04-03-2020, 17:40 door SPer
Tennis, en zoals de VVD'ers het waarschijnlijk uitspreken, tannis, is denkelijk een elite sport en daarom maakt de VVD er zoveel drukte over.

Als je de wet overtreed moet je de straf ondergaan die voor deze overtreding staat, dus in dit geval een boete betalen, lijkt me niet dat de tennisbond boven de wet staat.
04-03-2020, 17:46 door Anoniem
Wat hiermee dus feitelijk gezegd wordt is dat er dus sprake is van een aanmerkelijk belang om persoonsdata te delen wanneer er geld mee verdiend kan worden.Want? Dat is toch altijd de motivatie om persoonsdata te verhandelen? Of moeten we nu uitzonderingen maken omdat het een non-profit organisatie is? Dan had de wetgever dat duidelijk in de wet moeten verankeren op basis waarvan het AP hier oordeelt. Jammer joh!

EIN-DE-LIJK wordt er een keer gehandhaafd op iets wat zo overduidelijk niet door de beugel kan en waar iedereen met een greintje normbesef in ieder geval zich bij voorbaat vijf keer zou moeten afvragen of dat dit echt wel zo zou mogen. En nu gaan we de ambtenarij bezig houden met vragen er over die binnen xxx beantwoord moet worden?!?! Pure geldverspilling.
04-03-2020, 18:18 door Briolet
gezocht moet worden naar uitzonderingsmogelijkheden om de sport betaalbaar en toegankelijk te houden.

Ik weet niet hoeveel leden die bond heeft, maar het zijn er minimaal 300.000. Die boete is dan maximaal 1,75 per lid. En als ze de klanten netjes om toestemming gevraagd hadden, had het niets gekost.

Ik weet niet hoeveel ze per verkocht adres ontvangen hebben, maar het zal nooit meer dan een paar dubbeltjes geweest zijn. Dat zijn dan de meerkosten voor de mensen die geen toestemming geven. Dat is peanuts op de jaarcontributie.
04-03-2020, 18:44 door karma4
Door Briolet: Ik weet niet hoeveel leden die bond heeft, maar het zijn er minimaal 300.000. Die boete is dan maximaal 1,75 per lid. En als ze de klanten netjes om toestemming gevraagd hadden, had het niets gekost.

Ik weet niet hoeveel ze per verkocht adres ontvangen hebben, maar het zal nooit meer dan een paar dubbeltjes geweest zijn. Dat zijn dan de meerkosten voor de mensen die geen toestemming geven. Dat is peanuts op de jaarcontributie.
De ledenraad heeft in naam van de leden toestemming verleend. En wat nu?
Ik heb ook geen toestemming gegeven voor al die trackers op websites, de reclames op straat radio en tv. Allemaal privacy inbreuken waar het AP niets aan doet. Die Aleid Wolfsen lijk me geen sportief figuur.
04-03-2020, 20:41 door Ron625 - Bijgewerkt: 04-03-2020, 20:42
Er lijkt mij maar één alternatief mogelijk, de verantwoordelijken laten betalen.
Hierbij denk ik dan aan boetes van een netto jaarsalaris.
Er is dan gelijk een voorbeeld en het aantal slachtoffers is een stuk lager dan 300.000 !
Dit zal wettelijk niet mogelijk zijn, vrees ik........
05-03-2020, 07:11 door Anoniem
Door Briolet: Ik weet niet hoeveel leden die bond heeft, maar het zijn er minimaal 300.000.
560.000, volgens de website van de bond. Het gaat om minder dan 1 euro per lid.
05-03-2020, 08:24 door PietdeVries - Bijgewerkt: 05-03-2020, 08:43
Welke andere vergrijpen had een organisatie kunnen plegen voor die 5 ton boete die ze nu krijgen? En staan die andere vergrijpen die dus net zo hard bestraft worden in verhouding met deze?

Als ik (bij wijze van spreken) 5 vrouwen kan verkrachten en met een boete van 5 ton is 't afgedaan, en het laten slingeren van een USB stick met namen kost net zoveel - klopt dat dan voor het gevoel van de maatschappij?

De tennisbond was hier fout, dat staat buiten kijf, maar is die boete in verhouding?

Edit:
1,5 ton boete voor liftongeluk met dode (https://www.telegraaf.nl/nieuws/2690201/boete-van-1-5-ton-geeist-na-liftongeluk-met-dode-op-tu-eindhoven)
5 ton boete voor handel in mogelijk besmet varkensvlees (https://www.meat-co.nl/nl/nieuws/23-01-2020-nvwa-legt-vleesverwerker-boete-van-5-ton-op/)

En Duh - staat gewoon op deze site:
https://www.security.nl/posting/646532/Cathay+Pacific+krijgt+570_000+euro+boete+voor+groot+datalek
05-03-2020, 08:27 door Anoniem
Door karma4: De ledenraad heeft in naam van de leden toestemming verleend. En wat nu?

Zucht.

Hebben de individuele leden de ledenraad gemachtigd om hun persoonsgegevens te verhandelen?
Staat per individueel lid geregistreerd dat die die toestemming gegeven heeft?

Blijkbaar niet.
Dus terechte boete.

En waarom heeft een sponsor al die persoonsgegevens nodig om leden te benaderen. Dit had ook op andere minder inbreukmakende manieren gekund:
1. De bond had de aanbiedingen door kunnen sturen aan de individuele leden.
2. De bond had de leden kunnen informeren dat deze sponsors ze willen benaderen, en het initiatief voor contact vervolgens bij de leden neer kunnen leggen.
3. Minder gegevens verstrekken zoals bv alleen adressen (geen namen). (aan de bewoners van)

De bond heeft zelf voor een meer inbreukmakende vorm gekozen.
Eigen schuld dikke bult.
05-03-2020, 08:32 door Anoniem
Door karma4:
Door Briolet: Ik weet niet hoeveel leden die bond heeft, maar het zijn er minimaal 300.000. Die boete is dan maximaal 1,75 per lid. En als ze de klanten netjes om toestemming gevraagd hadden, had het niets gekost.

Ik weet niet hoeveel ze per verkocht adres ontvangen hebben, maar het zal nooit meer dan een paar dubbeltjes geweest zijn. Dat zijn dan de meerkosten voor de mensen die geen toestemming geven. Dat is peanuts op de jaarcontributie.
De ledenraad heeft in naam van de leden toestemming verleend. En wat nu?
Ik heb ook geen toestemming gegeven voor al die trackers op websites, de reclames op straat radio en tv. Allemaal privacy inbreuken waar het AP niets aan doet. Die Aleid Wolfsen lijk me geen sportief figuur.

Wat is het probleem met de reclame op radio en tv? Hegbben ze die speciaal voor jou geselecteerd? Op jou persoonlijke behoefte? Maar goed als jij al vind dat je privacy geschonden wordt aan de hand van radio / tv reclame, dan zou je moeten afvragen of je hier nog wil zijn op deze wereld bol.
05-03-2020, 08:48 door DDK
Ahhhh.. Gossie ...Heeft de KLNTB de VVD echt nodig om bezwaar te maken ?

Vreemd, want de KLNTB zou prima zelf in staat zijn bewaar te maken en netjes het bezwaar proces bij de AP te volgen. Net als ieder ander die in een juridische strijd is verwiddeld.

@VVD - bemoei je niet met dit soort zaken; het zijn echt wel allemaal grote jongens en meisjes bij de KLNTB en die kunnen prima voor zichzelf opkomen. Daar hebben ze jullie echt niet bij nodig.

Misschien handiger om jullie tijd en energie te steken in de zaken die wel van belang zijn ...

DDK
05-03-2020, 09:02 door Anoniem
https://www.knltb.nl/nieuws/2018/02/de-manier-waarop-de-knltb-met-jouw-persoonsgegevens-omgaat-verandert/
05-03-2020, 09:38 door Anoniem
Misschien moet de bond zijn verdienmodel herzien.
05-03-2020, 09:48 door MarkF
De KNLTB heeft terecht een boete gekregen. Maar hoe zit het met die 2 sponsoren?
Zij hebben persoonsgegevens ontvangen waarvan zij zelf hadden kunnen bedenken dat zij deze niet zouden mogen ontvangen.
Zijn zij dan niet net zo fout? En zou de AP hen ook niet een boete kunnen opleggen?
05-03-2020, 09:50 door Anoniem
typisch... regels zijn regels als het de gewone burger betreft... en de instanties hebben vrijwel nooit enige clementie of coulance.. zelf als ze zelf fout zitten.

maar nu het de tennis vriendjes van de VVD raakt zijn er meteen kamer vragen????!?

die boete is vet terecht en ze zouden ipv van te zeuren er over juist de tennisleden groot excuus moeten maken voor het zonder medeweten verkopen van hun prive gegevens.

shame on you VVD!
05-03-2020, 10:12 door Anoniem
Boete wellicht terecht, maar een half miljoen? Dat is idd buiten proportioneel. En nee, tennis is geen elitesport, maar dat wordt het misschien wel als de contributie moet worden verhoogd door deze boete.
05-03-2020, 10:37 door Anoniem
Zo kennen we ‘onze’ volksvertegenwoordiging weer. Kinderlijk, corrupt, hypocriet, en niet uit te leggen.
05-03-2020, 11:09 door DDK
Door Anoniem: Zo kennen we ‘onze’ volksvertegenwoordiging weer. Kinderlijk, corrupt, hypocriet, en niet uit te leggen.

Verschrikkelijk
Vreemde
Draaikonten
05-03-2020, 11:24 door Anoniem
Door PietdeVries: De tennisbond was hier fout, dat staat buiten kijf, maar is die boete in verhouding?
Je moet bij straffen aan organisaties niet kijken of ze in verhouding zijn tot de straf die individuele mensen zouden krijgen voor hun misdragingen. Bij organisaties is ook van belang of ze de boete kunnen dragen en of die niet te klein is om indruk te maken.

De KNLTB heeft 560.000 leden, dit is een boete van nog geen euro per lid. Het bedrag van €525.000 is de basisboete voor deze overtreding, en AP heeft gekeken naar het eigen vermogen van de bond en hun liquide middelen. Beide waren ruim €6.000.000 op 31 december 2018. AP heeft rekening gehouden met de vraag of deze boete evenredig was, al was dat niet op de manier waarop jij het benaderde. De conclusie van AP was dat deze boete niet onevenredig zwaar is voor deze vereniging en heeft daarom het basisbedrag niet aangepast.

Dat soort details vind je in het boetebesluit dat AP op de website heeft staan, te downloaden vanaf de pagina waar security.nl eergisteren naar linkte.
05-03-2020, 11:49 door Anoniem
Door Anoniem: Boete wellicht terecht, maar een half miljoen? Dat is idd buiten proportioneel. En nee, tennis is geen elitesport, maar dat wordt het misschien wel als de contributie moet worden verhoogd door deze boete.
Als ze eenmalig €1 extra innen per lid dan is het al meer dan gedekt. En dat hoeven ze niet te doen omdat ze ongeveer 12 keer de boete gewoon in kas hebben en het eigen vermogen van de bond ook ongeveer dat bedrag is.

Als je je afvraagt of iets proportioneel is, vraag je dan eerst eens af waarmee het proportioneel moet zijn en hoe dat in dit geval zit. Deze boete wordt niet een persoon opgelegd, dit is een organisatie, en een grote ook.

Voor de AVG inging was het een probleem dat er geen boetes konden worden opgelegd aan organisaties met geld die hoog genoeg waren om indruk te maken. Nu het kan, en ook gebeurt, gaan er weer allemaal mensen klagen dat dat niet proportioneel zou zijn. We zien nu hoge boetes juist omdat dat wél proportioneel is, proportioneel aan de draagkracht van de organisatie die de boete opgelegd krijgt, wel te verstaan. Als je wilt dat boetes die worden opgelegd aan organisaties ook effect hebben dan is dat wat je moet doen.
05-03-2020, 12:10 door Anoniem
Ze konden beter opheldering vragen over die 1 miljoen per dag, die de belastingbetaler kwijt raakt vanwege een te traag afhandelende IND. VVD is al lang door de regel van drie-en (nl. de drie gescheiden machten).

Wanneer ze niet regeren willen, moet de rechter het doen, Steeds meer doet het Amerikaanse systeem hier ook opgang, gewoon alles doen tot men teruggefloten wordt of na een zorgvuldige calculering van de winst de overtreding gewoon op de koop toe nemen, minimale boete betalen en er is niets meer aan de hand. Fluitend zakken vullen.

Zo doen grote jongens als Google en facebook het immers ook en "goed" voorbeeld doet immers "goed" volgen, denken de graaiende bestuurders overal.

Dus wees blij dat een toezichthouder dit eens aantoont. Op mentaliteitsverandering hoeven we echter, denk ik zo maar, niet te wachten of te rekenen. Graaiers aller landen verenigt u - zij gaan immers vrijwel steeds ijzerenheinig en veelal ongestraft door.

Jodocus Oyevaer
05-03-2020, 12:25 door karma4
Door Anoniem:
Wat is het probleem met de reclame op radio en tv? Hegbben ze die speciaal voor jou geselecteerd? Op jou persoonlijke behoefte? Maar goed als jij al vind dat je privacy geschonden wordt aan de hand van radio / tv reclame, dan zou je moeten afvragen of je hier nog wil zijn op deze wereld bol.

Die vraag of je nog deel wil uitmaken van de maatschappij moet je bij het AP neerleggen. Nogal vreemde ideeën daar rond privacy met heel selectief invullen zodat voor daders daar recht op lijken te hebben.

Ik weet niet of je wat volgt over technologie en beïnvloeding van mensen. Natuurlijk is de reclame gericht en geprofilieerd naar wie er verwacht naar te kijken. Met websites i dat het verdienmodel van Google Amazon etc.
Aangezien winst maken geen gerechtvaardigd belang is, is elke vorm van propaganda reclame een privacy overtreding. Dat is de insteek van het AP. Kijk eens naar al die reclame borden bij winkels. Allemaal privacy inbreuken.

Helemaal een privacy inbreuk is de reclame die het AP voor zichzelf maakt. ten koste van anderen zelf zo goot en machtig mogelijk te worden. Het ap lijkt een doel te hebben om overal een sleepnet te plaatsen. ze moeten van iedereen alles weten.
05-03-2020, 12:43 door Anoniem
"Bent u zich ervan bewust dat de door de AP gehanteerde interpretatie van de AVG sporten in Nederland duurder maakt?", vragen de Kamerleden.
Wat een kansloze vraag...

Krijgt een supermarkt een boete, dan worden de boodschappen duurder
Krijgt een vervoerder een boete, dan worden de reizen duurder
Krijgt een universiteit een boete, dan worden de opleidingen duurder
Krijgt een verzekeraar een boete, dan wordt de premies duurder
krijgt een telecomprovider een boete, dan worden de abonnementen duurder
Krijgt een sportclub een boete, dan wordt je lidmaatschap duurder

Uiteindelijk komt het geld toch bij de consument vandaan, zelfs als de overheid 'zelf' zou betalen met belastinggeld.
Laat de AP gewoon zijn werk doen.
05-03-2020, 13:16 door Anoniem
Door Anoniem: Wat kansloos van de VVD. De AVG is er juist om o.a. de KNLTB-leden te beschermen.

Niet helemaal, maar ze zijn er wel om de AVG te handhaven (Artikel 57 Lid 1 AVG). En ze zijn onafhankelijk en nemen geen instructies aan (Artikel 52). En ze kunnen boetes opleggen (Artikel 83). Dus inderdaad, vrij kansloos.
05-03-2020, 13:19 door Anoniem
Alleen als jij of ik als private personen een boete krijgen,
komt die uit eigen zak of de baas moet willen dokken
en da's ook maar beperkt en net zo breed als het lang is.

Daarom heet overheid "over"heid en zijn wij "onder"danig,
want onderdanen.

Nederland komt er alleen niet mee "boven"Jan zo te zien.
We glijden steeds meer af.

J.O.
05-03-2020, 13:54 door Anoniem
Minstens zo interessant is te weten hoeveel de KNLTB werkelijk heeft verdient aan de verkoop van deze gegevens. Dit bepaald mede of de opgelegde boete inderdaad proportioneel is. Zelf verwacht ik dat er flink is betaald. Verder is het gewoon terecht dat er beboet is. Niemand staat boven de wet, zowel de KNLTB en VVD niet in elk geval.
05-03-2020, 14:46 door Anoniem
Door Anoniem: He VVD'ers, bemoei je hier eens niet mee?
De VVD heeft al teveel gedoe met "vrindjes" en fraude, dus om nu namens de tennisvereniging vanuit de politiek te gaan klagen lijkt toch iets teveel op de wethouder die zijn broer het contract gunt om de sportvelden te renoveren.

KNLTB is in zijn imago aangetast, en terecht. geen rehabilitatie, maar berouw en verbetering graag,
de VVD en de tennisvereniging staan niet boven de wet.

Precies, de VVD wakkert dit imago zo alleen maar meer aan.

Voor de bond zijn er voldoende stappen, die de bond zelf kan nemen om bezwaar aan te tekenen. Net als ieder ander.
05-03-2020, 16:16 door Anoniem
Door karma4:
Door Briolet: Ik weet niet hoeveel leden die bond heeft, maar het zijn er minimaal 300.000. Die boete is dan maximaal 1,75 per lid. En als ze de klanten netjes om toestemming gevraagd hadden, had het niets gekost.

Ik weet niet hoeveel ze per verkocht adres ontvangen hebben, maar het zal nooit meer dan een paar dubbeltjes geweest zijn. Dat zijn dan de meerkosten voor de mensen die geen toestemming geven. Dat is peanuts op de jaarcontributie.
De ledenraad heeft in naam van de leden toestemming verleend. En wat nu?

Wat een vraag! De ledenraad wegstemmen natuurlijk!

Door karma4:Ik heb ook geen toestemming gegeven voor al die trackers op websites, de reclames op straat radio en tv. Allemaal privacy inbreuken waar het AP niets aan doet. Die Aleid Wolfsen lijk me geen sportief figuur.

Voor trackers heb je helemaal een punt, en heb je zonder meer het recht om een klacht bij de AP in te dienen. Al moet je wel in de gaten houden dat misschien een andere autoriteit (afhankelijk van welk land deze multinationals gaat aanpakken), de zaak gaat oppakken. Overigens anwoordt dan de AP weer aan jou.

Echter, reclames op straat, radio en tv zijn willekeurig. De AP kan daar (meestal) niets mee omdat misschien je privacy wel geschonden wordt, maar geen persoonsgegevens van je worden verwerkt. En het is niet de Algemene Verordening Privacy, maar de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dat wordt anders indien daadwerkelijk wordt opgenomen wie jij bent en dan een speciaal voor jou bedoelde reclame wordt getoond.
07-03-2020, 02:26 door Eric-Jan H te D
Ik dacht dat de tijd dat tannis als een elitaire sport werd beschouwd toch wel achter ons lag. Het verbaast mij daarom dat de VVD zich zo druk maakt over deze meer dan terechte boete die bovendien de staatsschuld behoorlijk vermindert.
07-03-2020, 20:59 door Anoniem
Ja en nu zijn de leden 2 keer de klos, eerst zijn hun gegevens verkocht, en dan ook nog de kosten van het lidmaatschap omhoog. De hele avg wet is kansloos, omdat de verantwoordelijke niet worden aangepakt maar de gedupeerden dubbel zo hard.
08-03-2020, 21:21 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Boete wellicht terecht, maar een half miljoen? Dat is idd buiten proportioneel. En nee, tennis is geen elitesport, maar dat wordt het misschien wel als de contributie moet worden verhoogd door deze boete.
Als ze eenmalig €1 extra innen per lid dan is het al meer dan gedekt. En dat hoeven ze niet te doen omdat ze ongeveer 12 keer de boete gewoon in kas hebben en het eigen vermogen van de bond ook ongeveer dat bedrag is.

Als je je afvraagt of iets proportioneel is, vraag je dan eerst eens af waarmee het proportioneel moet zijn en hoe dat in dit geval zit. Deze boete wordt niet een persoon opgelegd, dit is een organisatie, en een grote ook.

Voor de AVG inging was het een probleem dat er geen boetes konden worden opgelegd aan organisaties met geld die hoog genoeg waren om indruk te maken. Nu het kan, en ook gebeurt, gaan er weer allemaal mensen klagen dat dat niet proportioneel zou zijn. We zien nu hoge boetes juist omdat dat wél proportioneel is, proportioneel aan de draagkracht van de organisatie die de boete opgelegd krijgt, wel te verstaan. Als je wilt dat boetes die worden opgelegd aan organisaties ook effect hebben dan is dat wat je moet doen.

Realiseer je wat je neerzet? De boete is natuurlijk terecht. Je gaat nu de KNLTB beboeten voor 500k en dat laten verhalen op leden omdat LEDEN hun persoonsgegevens zijn verkocht? Dus leden worden dubbel gestraft: eerst omdat persoonsgegevens worden verkocht; later doordat ze de boete zelf moeten betalen?

lijkt mij zeker niet correct

Eminus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.