image

"Nieuw beleid Google Chrome bedreigt populaire privacytools"

dinsdag 10 maart 2020, 10:48 door Redactie, 21 reacties

Google is bezig met het doorvoeren van allerlei aanpassingen aan Chrome die een serieuze bedreiging vormen voor het voortbestaan van allerlei populaire security- en privacytools. Daarvoor waarschuwt Giorgio Maone, ontwikkelaar van de browserextensie NoScript.

Google biedt extensie-ontwikkelaars een programmeerinterface (API) om binnen de browser te werken. De bestaande Web Request API zal worden vervangen door een verzameling van aanpassingen die Manifest V3 worden genoemd. Volgens Google is dit nodig om de privacy van gebruikers te beschermen en kwaadaardige extensies tegen te gaan.

De aanpassingen hinderen ook de werking van bijvoorbeeld adblockers, die hier eerder al alarm over sloegen. Ook Maone maakt zich zorgen over Manifest V3. "De API-aanpassingen in Manifest V3 hinderen browserextensies in hun mogelijkheid om ongewenste content te blokkeren en aanvullend beveiligingsbeleid te handhaven, wat de bruikbaarheid, en zelfs het voortbestaan, van veel populaire privacy- en securitytools bedreigt", aldus Maone. Die wijst naar een opmerking van de ontwikkelaar van de uBlock-extensie, die vanwege deze aanpassing zegt te zullen stoppen met de ondersteuning van Chromium-browsers zoals Chrome.

NoScript, dat allerlei scripts op websites blokkeert en gebruikers extra bescherming tegen verschillende soorten aanvallen biedt, wordt ook door de aanpassingen getroffen. Niet alleen hindert Manifest V3 de werking van extensies, het maakt het ook lastiger om extensies onder verschillende browsers te ondersteunen. "Het ontwikkelen en beheren van een cross-browserextensie, met name als die op privacy of security is gericht, zal een nachtmerrie worden, en soms een onmogelijke puzzel", aldus Maone, die toevoegt dat het niet verrassend is dat veel ontwikkelaars de handdoek in de ring gooien.

Maone kijkt nu of het mogelijk is om een library te ontwikkelen met onderdelen en code waar extensie-ontwikkelaars bij de ontwikkeling van cross-browserextensies gebruik kunnen maken, zodat allerlei "safe browsing" opties ook naast Firefox voor andere browsers bewaard blijven.

Reacties (21)
10-03-2020, 11:18 door Anoniem
Blij dat ik die browser na 3 dagen (sandbox, goddank) heb gedumpt. Teveel (belachelijk veel) onnodige connectiviteit en foutmeldingen van Sandbox. (woekerpoging?) Deze light-weight chromium browser wordt met de minuut 'zwaarder'. Eén positief punt: Op sommige sites is de performance beter dan mijn default browser: Firefox. Dit weegt bij lange na niet op tegen bovengenoemde nadelen. Wil je toch een degelijke chromium browser naast Firefox?
Brave is zeer aan te raden. Maar is niet foolproof. Verwijder eerst die voorgebakken extensies. (oa Google en Macafee). Vervangen door uBlock Origin of Adguard. Niet vergeten de privacyinstellingen te tweaken. Zolang het nog duurt is Brave de beste keuze op FF na.
10-03-2020, 11:24 door Anoniem
Dat is toch ook het hele doel achter die aanpassingen? Choogel leeft van die advertenties en van zoveel mogelijk over iedereen weten. Die zijn helemaal niet gebaat bij privacy en ad block plugins! Tenzij ze van hun zelf zijn en onder de noemer 'telemetrie' alsnog vanalles doorsturen naar choogel.
10-03-2020, 11:43 door Anoniem
Wat een nutteloze bende daar bij Google. Dit is toch zo extreem duidelijk om adblockers enzo tegen te gaan?

Ik zal maar eens zien om naar Firefox te switchen. Of hopen dat Chromium zelf of Edge deze API wijzigingen niet doorvoeren.
10-03-2020, 12:09 door Anoniem
Als je advertenties niet kan blokkeren, en noscript niet meer kan draaien stopt het gros van het internet met de chromium browser. simpel als dat.
10-03-2020, 12:27 door Anoniem
Als je het hier in een posting aankaart, krijg je gelijk het stempel paranoide opgespeld. Ik waarschuw hier al geruime tijd voor, dat deze grote monopolist alles en iedereen naar zijn hand weet te zetten. Giorgio Maone waarchuwde al langer dat zijn NoScript extensie door onvoldoende toegang tot de Google chrome browser (en chromium forks) niet naar deze browser te porten was. NoScript werkt(e) niet in/onder Google Chrome, wel nog in Firefox en Cliqz.

De achterliggende Google agenda wordt langzamerhand wel heel duidelijk, HTTPS Everywhere, verwerven van VT, aanzet tot browser monocultures, protocol aanpassingen. Dit alles allemaal passend in een agenda werkend naar eenzelfde doel, nl. absolute en totale globale datagrab & surveillance hegonomie.

Aan de andere kant als het blokkeren niet meer hoeft is er bij kranten ook geen behoefte meer aan 3 Premium artikelen per view en pay-walls. Als ze toch hun afdrachten van Google krijgen, maar zo schijnt het nu ook weer niet te werken. Tip maak je browser cache geheugen even schoon en lees rustig het volgende artikel.

Het duo uBlockOrigin en uMatrix werken nu nog onder chrome, maar voor hoe lang nog? Ben benieuwd hoe de reacties zullen zijn van de overige (zogenaamde) "privacy" browser makers, zoals Brave, iridium en Avast Secure Browser, Beaker etc. Als beta tester hou ik u op de hoogte.

Dus voortaan niet meer kwaad reageren als men hier USA Big Data Grabbers als Google en ook facebook met hun policies veroordelen. Misschien komt er nog een dag dat u alleen via de tor browser nog een spatje privacy kent?

Zolang de meeste Internetgebruikers (vnml. in Duitsland en Nederland) het gebruik van een browser gelijkstellen met even "Googlen", zie ik het alleen maar erger worden. In de USA zit MS Edge ze nog een beetje in de weg, alhoewel die qua engines de handdoek ook al in de ring schijnen hebben gegooid, Blue Edge is een op chromium gebaseerde kloon van een browser, een bladeraar met een Bing sausje erover.

luntrus
10-03-2020, 12:40 door Anoniem
De andere kant van het verhaal is dat veel browser extensies worden verkocht, waarna de nieuwe eigenaar het gedrag laat veranderen. En daar kun je met de huidige frameworks weinig tegen doen: https://krebsonsecurity.com/2020/03/the-case-for-limiting-your-browser-extensions/
10-03-2020, 13:17 door marco275
Daarom, Firefox gebruiken.
10-03-2020, 13:48 door Anoniem
Ublock werkt ook super tegen die irritante youtube reclames.
Als dat ineens weg zou gaan - dan gaan we gewoon massaal terug over naar firefox toch?

Ik kan me niet voorstellen dat google hier veel zieltjes uit gaat kunnen halen.
10-03-2020, 14:12 door Anoniem
En als ej dan van chrome afstapt naar firefox opeens overal die captchas moeten invullen die niet verschijnen als je op diezelfde website chrome gebruikt.
10-03-2020, 15:13 door Anoniem
Door Anoniem: En als ej dan van chrome afstapt naar firefox opeens overal die captchas moeten invullen die niet verschijnen als je op diezelfde website chrome gebruikt.

Weet je wel wat voor informatie je doorstuurt per captcha?
10-03-2020, 15:39 door Anoniem
Iedereen accepteert het van Google. Want ze zijn het gewend. Enne... Chrome is ook 0,0000000000000001 milliseconde sneller in het laden van pagina's, dus waarom wat anders (Firefox) gebruiken? Toch, kuddedieren?

Chrome-gebruikers krijgen wat ze verdienen! Geen medelijden mee. Je weet wat je in huis haalt als je Chrome gebruikt. Je privacy is 0,0.
10-03-2020, 16:00 door Anoniem
Door Anoniem: Iedereen accepteert het van Google. Want ze zijn het gewend. Enne... Chrome is ook 0,0000000000000001 milliseconde sneller in het laden van pagina's, dus waarom wat anders (Firefox) gebruiken? Toch, kuddedieren?

Chrome-gebruikers krijgen wat ze verdienen! Geen medelijden mee. Je weet wat je in huis haalt als je Chrome gebruikt. Je privacy is 0,0.
Inderdaad geen medelijden hebben, het is beter zo dat google ook zijn groep 'klanten' heeft, anders gaat google ander plan bedenken waardoor het misschien niet meer leuk wordt voor de mensen die wél opzoek zijn naar privacy. Wij firefox gebruikers moeten ons voorlopig geen zorgen maken. Dus wees blij dat google een makkelijk verdienmodel kan ontwikkelen op zijn eigen producten!
10-03-2020, 16:58 door Reinder
Door Anoniem: Als je advertenties niet kan blokkeren, en noscript niet meer kan draaien stopt het gros van het internet met de chromium browser. simpel als dat.

Was het maar zo'n feest. Onder bezoekers van security.nl zal het percentage ongetwijfeld hoger liggen, maar dat is ook een bubbel waar je in zit. Het percentage mensen dat een adblocker gebruikt is slechts 20 tot 40% (verschilt wel tussen jongeren en ouderen, en ook tussen pc en mobiel). Van die mensen zullen er toch aardig wat zijn die de adblocker zullen verwijderen als deze niet meer werkt (en waarschijnlijk niet eens daarvan Google de schuld zullen geven).
Het is waarschijnlijker dat Google een of andere campagne met pop-ups en verplichte mededelingen zal starten om mensen te "informeren" over deze geweldige nieuwe "veiligheidsmaatregelen" en dat die mensen allemaal Chrome zullen blijven gebruiken. Mensen die echt weten wat Firefox is, gebruiken het al lang.
10-03-2020, 17:20 door Anoniem
Door Anoniem: Iedereen accepteert het van Google. Want ze zijn het gewend. Enne... Chrome is ook 0,0000000000000001 milliseconde sneller in het laden van pagina's, dus waarom wat anders (Firefox) gebruiken? Toch, kuddedieren?

Chrome-gebruikers krijgen wat ze verdienen! Geen medelijden mee. Je weet wat je in huis haalt als je Chrome gebruikt. Je privacy is 0,0.

Die snelheidswinst, als er die al is, die haal je ruimschoots in als je al die rommel zoals trackers en advertenties kunt blokkeren.

Helaas krijg ik af en toe te maken met een Captcha omdat ik een VPN tunnel gebruik maar verder komt er niks van Google in huis. De Chromecast die ik ooit gekregen heb heb ik ongebruikt weg gegeven aan iemand die toch al een Android telefoon had. :)
10-03-2020, 20:24 door Anoniem
luntrus:Helaas zijn er maar weinig die begrijpen hoe belangrijk privacy is, en dan heb ik het nog niet eens over het recht op privacy, jij bent er zeker een van. Met de meeste van je reacties ben ik het gewoon eens, ga gewoon zo door.

Die snelheidswinst, als er die al is, die haal je ruimschoots in als je al die rommel zoals trackers en advertenties kunt blokkeren.
Ja en het kost je ook nog geld in de vorm van data die zij van je gebruiken.
10-03-2020, 20:53 door Anoniem
En Microsoft edge dan (en de DEV1) versies van edge?
valt dit ook onder chrome en Manifest V3 ?
10-03-2020, 22:45 door Anoniem
Lekker FF gebruiken en de about:config tweaken. Sons breekt er dan eens een pagina maar dat neem ik voor lief. Er zijn tenslotte genoeg andere aanbieders van info.
10-03-2020, 23:48 door Anoniem
Door Anoniem: En Microsoft edge dan (en de DEV1) versies van edge?
valt dit ook onder chrome en Manifest V3 ?
De Edge gebaseerd op Chromium zal daar ook wel onder vallen. Ze gebruiken allemaal de Blink engine.
11-03-2020, 11:04 door Anoniem
Door Anoniem: Als je advertenties niet kan blokkeren, en noscript niet meer kan draaien stopt het gros van het internet met de chromium browser. simpel als dat.

Mogelijk de gebruikers met verstand maar het overgrote deel zal het gewoon blijven gebruiken omdat ze niet beter weten. Wij zijn hier zwaar in de minderheid!
11-03-2020, 11:26 door Anoniem
Nét voor 2004, na de val van Netscape Navigator dacht ook bijna iedereen dat IE definitief 'gewonnen ' had op de browsermarkt. Want oei, oei, die zat zelfs standaard bij de Windowsinstallatie (totdat Microsoft een zaak verloor, wegens toeëigenen van monopoliepositie mbt browsers, ea). Het vee koos toch wel voor de monopolist, was de gedachte.Kwam daar Mozilla om de hoek...
Anno 2020 heb je een partij die blijkbaar denkt dat het internet een soort Google Intranet is. Die staan nu evengoed te kijk zoals Microsoft destijds.
Dus hoezo 'bedreigt Google populaire privacytools'? Google moet zich eerst nog bewijzen qua privacy op hun platforms. Van een soort van walmart als nu, moeten ze nog groeien naar de status van een respectabel bedrijf. Want hun groei hebben ze slechts te danken aan het snel gestegen percentage digbeten op internet, afgelopen 15 jaar. Dat is hun doelgroep. Een bedreiging voor privacytools kunnen ze nooit worden. Want van innovatie moeten ze het niet hebben. Nou ja, een gecorrumpeert zoekmachientje dan. Hun aangekochte Youtube-speeltje is verder ook wel leuk.
Ik bedoel: Er is keuze zat en voel je je geschaad en beperkt door Google, dan is dat je eigen domme keuze.
11-03-2020, 14:11 door Anoniem
Even een browser fingerprint testje gedaan in Brave:
Do Not Track enabled (via navigator):No Your browser fingerprint:N/A
Hide full results for fingerprinting
Browser fingerprint:N/ATime to calculate:N/AUser agent:N/ALanguage:N/AResolution:N/ATimezone offset:N/ACPU class:N/APlatform:N/APlugins:
Adblock:N/AHas lied languages:N/AHas lied resolution:N/AHas lied OS:N/AHas lied browser:N/AFonts:

Niet slecht dus die resultaten,

luntrus
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.