image

Onderzoek: 3,3 miljoen huishoudens met smart home apparaat

donderdag 12 maart 2020, 09:38 door Redactie, 11 reacties
Laatst bijgewerkt: 12-03-2020, 11:54

3,3 miljoen Nederlandse huishoudens beschikken over één of meerdere smart home apparaten, zoals slimme meters, thermostaten en speakers. Dat stelt marktvorser Multiscope op basis van onderzoek onder 6300 Nederlanders. De meeste huishoudens hebben een smart home device dat in de categorie 'verlichting & schakelaars' en 'energie & verwarming' valt.

De categorie slimme speakers is de categorie die de afgelopen periode het snelst groeide. De 3,3 miljoen apparaten vertegenwoordigen volgens Multiscope een waarde van 2,5 miljard euro. Gemak en comfort zijn volgens deelnemers aan het onderzoek de belangrijkste reden om voor een smart home apparaat te kiezen. Geen toegevoegde waarde en tevredenheid met de huidige apparaten zijn de belangrijkste reden om juist van een smart home apparaat af te zien.

Verder blijkt dat mannen en 18- tot 49-jarigen relatief vaker in het bezit zijn van smart home producten. "Deze groep is een belangrijke voorloper in de adoptie van technologische innovaties", aldus Multiscope.

Update

Multiscope laat in een reactie aan Security.NL weten dat een deel van de deelnemers smart home apparaten links laat liggen omdat ze die niet vertrouwen. Eén van de opties "Gaat via internetverbinding: dat vertrouw ik niet" werd door gemiddeld 15 procent als reden gegeven om smart home apparaten niet aan te schaffen.

Image

Reacties (11)
12-03-2020, 09:59 door Anoniem
2,5 mrd / 3,3 mln is een kleine 760 euro gemiddeld per "smart"-huishouden. Da's best een boel poen voor zo'n geintje.

En dan blijkt er een aanvaller via de "slimme" oven in te kunnen breken op je netwerk en er met de digitale skeletten in je digitale closet vandoor te kunnen, alsook je banksaldo... "geen toegevoegde waarde" is dan nog mild uitgedrukt.
12-03-2020, 10:01 door linux4
Jammer dat "gebrek aan veiligheid en privacy" niet de hoofdreden is om van smart home apparaten af te zien. Nog te veel naïeve kopers blijkbaar.
12-03-2020, 10:55 door Anoniem
Meer dan een chrome cast apparaatje om tv te kunnen kijken, zonder een lange kabel aan te leggen, met behulp van van telefoon als afstandbediening heb ik niet.
Hartstikke handig om in je bed tv te kijken zonder kabel + CI module.
Meer komt er niet bij in mijn huis.
12-03-2020, 11:06 door Anoniem
Door linux4: Jammer dat "gebrek aan veiligheid en privacy" niet de hoofdreden is om van smart home apparaten af te zien. Nog te veel naïeve kopers blijkbaar.

Door middel van segmentatie en wat andere maatregelen is een Smarthome ding best veilig (te maken).
In elk geval veiliger dan een gemiddeld Windows systeem.
12-03-2020, 11:11 door Briolet
Dat hele onderzoek klopt van geen kanten. De steekproef is te klein om betrouwbaar te zijn. Met een heel korte check had men al geweten dat de opgegeven getallen nooit kunnen kloppen.

Eind vorig jaar had al de helft van de Nederlanders een slimme meter, wat neerkomt op 4 miljoen huishoudens. Dan kan het nooit dat de som van slimme meters plus andere smart apparaten slechts 3,3 miljoen bedraagt.
12-03-2020, 13:17 door Anoniem
15% smart people dus.
Valt me nog niet eens tegen.
12-03-2020, 15:34 door Anoniem
"Verder blijkt dat mannen en 18- tot 49-jarigen relatief vaker in het bezit zijn van smart home producten. "Deze groep is een belangrijke voorloper in de adoptie van technologische innovaties", aldus Multiscope."

Eén van de redenen is dat 'we' graag tweaken. En 'wij' bovengemiddeld graag veel gadgets hebben. Om zelf erachter te komen over het "waarom wel of niet gebruiken". "Wij" graag onze grenzen opzoeken en op onze bek gaan, om ervan te leren. Want 'we' weten als geen ander wanneer en waarom we sporadisch onbeveiligd het internet opgaan. Dit alles ten behoeve van digitale veiligheid binnen het gezin. 'Onze' taak. Als voorlopers.

Voor de rest is smartgebruik pure naïviteit, gemakzucht en onkunde. Met de Ring deurbel als absolute kers op de taart.
Want dit alles verkeert nog in een nare experimentele fase. (Die naam al: internet of Things....(wát voor dingen?? Zegt genoeg)
12-03-2020, 16:10 door Anoniem
Internet of Troep is een betere benaming gezien de bugs in de software van die apparaten.
13-03-2020, 08:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door linux4: Jammer dat "gebrek aan veiligheid en privacy" niet de hoofdreden is om van smart home apparaten af te zien. Nog te veel naïeve kopers blijkbaar.

Door middel van segmentatie en wat andere maatregelen is een Smarthome ding best veilig (te maken).

Segmentatie.... iets dat 99% van de kopers niet weet door te voeren op het eigen netwerk, of het niet door kan voeren vanwege technische beperkingen. Nutteloos advies dus voor de meerderheid.
13-03-2020, 16:18 door -Peter-
Door Anoniem:Eén van de redenen is dat 'we' graag tweaken. En 'wij' bovengemiddeld graag veel gadgets hebben. Om zelf erachter te komen over het "waarom wel of niet gebruiken". "Wij" graag onze grenzen opzoeken en op onze bek gaan, om ervan te leren. Want 'we' weten als geen ander wanneer en waarom we sporadisch onbeveiligd het internet opgaan. Dit alles ten behoeve van digitale veiligheid binnen het gezin. 'Onze' taak. Als voorlopers.

Vijf jaar geleden raadde de installateur van mijn zonnepanelen de smart convertor die hij zelf leverde, af. Ik kon beter een standaard convertor nemen en de energie op een andere manier meten. Dat werd dus een systeem (Plugwise) dat eventueel aan de cloud te koppelen was, maar dat ook gewoon met API's uit te lezen en te bedienen was op de locale hub.

Sinds die tijd wel meer spullen in huis. Maar iedere keer gekeken naar de beveiliging. Nu draaien we bijvoorbeeld Home Assistant met Zigbee. En nee, Zigbee maakt niet gewoon verbinding met internet.

En daarnaast ontwikkelt mijn vrouw zelf devices en sensoren met security by design als primaire eis.

Peter
14-03-2020, 21:23 door Anoniem
Zou dat onderzoek graag eens kritisch aan de tand willen voelen: heb hier zo mijn vraagtekens bij.

En dit eerdere onderzoek: https://www.security.nl/posting/506438/Gartner%3A+Meeste+mensen+zien+slimme+woning+niet+zitten

"De belangrijkste voorlopers ..." haha, dit loopt al zo'n 30 jaar.

Of is het een advertentie voor de smart home monitor van krap € 1300,- ?

Frits
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.