image

Botnetbestrijder Shadowserver in grote financiële problemen

maandag 16 maart 2020, 15:05 door Redactie, 6 reacties

De Shadowserver Foundation, een in Nederland en de Verenigde Staten geregistreerde non-profitstichting die zich met de bestrijding van botnets en cybercrime bezighoudt, bevindt zich in grote financiële problemen nu Cisco zich als sponsor heeft teruggetrokken.

De stichting verzamelt grote hoeveelheden informatie over botnets, malware en andere criminele netwerken en deelt die met providers en overheidsdiensten, zoals Computer Emergency Response Teams (CERTs). De afgelopen jaren heeft de Shadowserver Foundation bij het oprollen van meerdere grote botnets een belangrijke rol gespeeld. Dagelijks scant de organisatie vier miljard ip-adressen op mogelijk misbruik en worden er meer dan 700.000 malware-exemplaren geanalyseerd.

De stichting kan dankzij allerlei sponsoren bestaan. Eind februari liet Cisco weten dat het stopte als grootste financiële sponsor in de Verenigde Staten. Daardoor raakte de Shadowserver Foundation meteen vier van de zeven gedoneerde ontwikkelaars/systeembeheerders in de Verenigde Staten kwijt. De overige drie gedoneerde medewerkers zullen er op 26 mei mee stoppen. Tevens moet Shadowserver de complete Amerikaanse datacenterinfrastructuur voor 26 mei naar een nieuwe locatie verhuizen. Het gaat om 104 serverracks, 1340 servers en zo'n 12 petabytes aan opslag.

"Als een kleine non-profitorganisatie heeft Shadowserver niet de financiële reserves om op deze onverwachte gebeurtenissen en van buiten opgelegde tijdschema's te reageren", zo laat de stichting weten. Zonder directe hulp zal Shadowserver dan ook moeten stoppen met het aanbieden van de belangrijkste diensten, waaronder de gratis netwerkrapporten met informatie over besmette systemen.

"Dit betekent het einde van onze mogelijkheid om nationale CERTs en providers te waarschuwen over besmette slachtoffers binnen hun netwerken, en het tijdig voorkomen van te misbruiken, verkeerd geconfigureerde of gecompromitteerde apparaten wereldwijd. Shadowserver is de enige dagelijkse gratis dienst voor het internet op deze schaal", gaat de stichting verder.

Er wordt dan ook met spoed naar nieuwe geldschieters gezocht. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het hier alleen om de Amerikaanse afdeling van Shadowserver gaat. De Europese tak wordt via de Europese entiteit van de stichting gefinancierd. "Maar zij zullen op de lange termijn waarschijnlijk ook de gevolgen van de sluiting van ons Amerikaans datacenter voelen", besluit de organisatie.

Image

Reacties (6)
16-03-2020, 15:55 door Anoniem
Dit is echt heeeeel jammer. Deze mensen zijn namelijk heel goed bezig.
16-03-2020, 16:38 door Anoniem
Waarom. Geen steun van overheden voor dit soort nuttige organisaties? De meest idiote en zinloze iniatieven krijgen met enige regelmaat subsidies toegewezen
16-03-2020, 17:33 door Anoniem
Een sponsor valt weg en de hele Americaanse organisatie komt in gevaar? Hebben ze zich in 15 jaar tijd zo afhankelijk gemaakt?
16-03-2020, 19:26 door johanw
Cisco stopt ermee? Hebben ze teveel backdoors in Cisco aparatuur gevonden of zo?
17-03-2020, 11:09 door Anoniem
Mene mene tekel ufarsin.
Digitale tekenen aan de wand.

De malware fighters/developers van Shadowserver Foundation USA moeten de handdoek in de ring gooien.
En wederom 1-0 voor de malcreanten.

Gebeurt dit nu allemaal zomaar of zit hier een agenda achter?

#sockpuppet
17-03-2020, 11:44 door Anoniem
Door johanw: Cisco stopt ermee? Hebben ze teveel backdoors in Cisco aparatuur gevonden of zo?

Je kunt beter, Johan.

Shadowserver is waanzinnig nuttig bezig, maar doet niets met het zoeken naar bugs/backdoors .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.