Privacy - Wat niemand over je mag weten

Medisch gegevens delen via volgjezorg.nl

21-03-2020, 13:05 door Anoniem, 3 reacties
Goedendag,

Mij werd aangeraden om mijn medisch gegevens te delen met "volgjezorg.nl", hebben jullie Security specialisten dit ook gedaan? Gezien ik soms dingen lees over gelekte medische dossiers etc. Zit ik niet te wachten op later een hogere zorgverzekering kosten (ook al ben in standaard gedekt voor alles).

Ik hoor het graag.
Reacties (3)
13-04-2020, 22:48 door Anoniem
Een weigering zou geen invloed moeten hebben op de premie van je zorgverzekering.

Als je je huisarts of apotheker geen toestemming geeft om jouw dossier en gegevens in het LSP te plaatsen (Volgjezorg.nl), dan zal dat ook niet gebeuren (voorlopig). Als het er eenmaal wel instaat, dan kun je aangeven wie er toegang tot mag hebben. Ook kun je e-mailalerts instellen om op de hoogte gehouden te worden als een andere zorgverlener in je gegevens kijkt.

Ik kies ervoor om de gegevens noch in het systeem te laten zetten, noch te delen. Ik ben relatief jong en maak nauwelijks aanspraak op zorg. Ook heb ik geen medicijngebruik of allergieen die relevant zijn in geval van nood. Daardoor weegt mijn privact zwaarder op dit moment. Hoewel er een redelijke controle is over wie toegang heeft tot de gegevens, geldt in het algemeen dat in hoe meer systemen de gegevens staan, hoe kwetsbaarder je gegevens zijn. Ook kan de overheid de regelgeving aanpassen. Zo kunnen bijvoorbeeld huidartsenposten tijdens de coronscrisis ook zonder toestemming bij je dossier en gegevens, tenzij je expliciet hebt aangegeven dit niet te willen.
14-04-2020, 12:24 door Anoniem
Zit ik niet te wachten op later een hogere zorgverzekering kosten (ook al ben in standaard gedekt voor alles).

Denk je dat een hogere zorgverzekering daarvan afhangt. Niet niet van bijvoorbeeld de exploderende zorg kosten, door een Corona pandemie. Niemand wat op hogere zorgverzekering kosten. Toch zullen die er zonder meer komen.
14-04-2020, 12:32 door [Account Verwijderd]
Ik zou mij geen zorgen maken over het risico van gelekte documenten of een hogere zorgverzekering bij gebruik van het LSP (waar volgjezorg.nl onderdeel van is).

Zelf heb ik vorige week mijn toestemmingen juist weer ingetrokken. De politiek heeft besloten dat waar eerst een vrijwillige toestemming vereist was, het nu standaard dossiers beschikbaar maakt zonder toestemming. Ook werd ik er weer aan herinnerd dat er geen gebruik gemaakt wordt van berichtversleuteling (End-to-End Encryptie) waardoor de Amerikaanse leverancier inzage heeft in alle uitgewisselde gegevens. Wat mij betreft beiden onacceptabel voor een systeem wat dergelijk gevoelige gegevens verwerkt.

Bij je keuze kan de positieve informatie van de beheerder van het LSP wellicht nog helpen, die is te vinden op https://www.vzvz.nl/privacy-en-veiligheid. Daarbij moet je dus wel opmerken dat er Amerikaanse bedrijven zijn die kunnen mee kijken en dit probleem niet verholpen gaat worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.