image

Duo krijgt negen maanden cel voor in bezit hebben van skimsets

maandag 23 maart 2020, 13:42 door Redactie, 4 reacties

De rechtbank Amsterdam heeft twee mannen voor het in bezit hebben van skimsets en sd-kaarten veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden. Het duo was vorig jaar september opgepakt bij een voor skimmers geliefde pinautomaat op de Prins Hendrikkade in Amsterdam.

Een agent passeerde de pinautomaat, waarvan hij wist dat er regelmatig skimapparatuur op wordt geplaatst. De agent ziet dat er ook nu skimapparatuur is geplaatst en blijft in de buurt de automaat observeren. Vervolgens ziet hij de twee verdachten de skimapparatuur meenemen, die hierop worden aangehouden door de politie. Eén van de verdachten geeft aan dat ze in een hotel in de buurt verblijven.

Het hotel wil de kamer van de verdachten ontruimen, wat onder toeziend oog van de politie gebeurt. Het gaat onder andere om een laptop, waarop een groot aantal videobeelden van pintransacties wordt aangetroffen. De verdachte geeft aan dat hij zich al vaker aan skimmen schuldig heeft gemaakt. Volgens de advocaat is er sprake van onrechtmatig binnentreden in de hotelkamer en moet al het daar gevonden bewijs worden uitgesloten omdat er sprake is van een onherstelbaar vormverzuim.

Iets waar de rechter het mee eens is. "De wettelijke voorschriften (zie hiervoor) voor een dergelijke doorzoeking van een (aan een woning gelijk te stellen) hotelkamer zonder toestemming van de bewoner zijn niet nageleefd, zodat sprake is van een vormverzuim, dat niet kan worden hersteld", aldus het vonnis. "De doorzoeking door de hotelmedewerker op instigatie van de politie heeft niet alleen plaatsgevonden zonder toestemming van verdachte en zonder voorafgaande toetsing door de rechter-commissaris, maar ook zonder toezicht op de uitvoering daarvan door de rechter-commissaris of door een (hulp)officier van justitie en zonder dat de gang van zaken tijdens de doorzoeking en inbeslagneming volledig is vastgelegd in een op ambtseed of ambtsbelofte opgemaakt proces-verbaal."

Volgens de rechter is hierdoor niet alleen een vergaande inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de verdachten, maar is eveneens het recht van de verdachten op een eerlijk proces geschonden. Het bewijsmateriaal afkomstig uit de hotelkamer dat het Openbaar Ministerie aandroeg werd dan ook door de rechter uitgesloten. Wel stelt de rechter dat het vaststaat dat de twee mannen de skimapparatuur en sd-kaarten bij zich hadden. Volgens de rechter tast skimming van bankpassen het vertrouwen in het elektronisch betalingsverkeer aan en kan het tot een ontwrichting van het maatschappelijk en economisch verkeer leiden.

Bij het opleggen van de straf baseerde de rechter zich op de oriëntatiepunten van het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht, die voor het in bezit hebben van skimapparatuur een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden vermeldt. De rechter vond dit in deze zaak een passende straf, zo laat het vonnis weten. Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van 2 jaar geëist.

Reacties (4)
23-03-2020, 13:59 door Anoniem
Al hoewel het natuurlijk van de zotte is dat de beide heren er zo makkelijk vanaf komen, geeft het wel aan hoe het OM omgaat met z'n verantwoordelijkheden.
Je weet wel, OM, deel van de Nederlandsche staat. De organisatie die steeds meer grip wil hebben op en informatie wil verzamelen over de burger...
24-03-2020, 08:49 door buttonius
Kennelijk was de politie te dom (of te eigenwijs, of te ongeduldig) om zich aan de juridische regels van het spel te houden. Met zulk gekluns verknoeien ze de mogelijkheden voor vervolging.
Gelukkig was het bewijs van bezit van skim-apparatuur wel bruikbaar.
26-03-2020, 11:29 door Anoniem
In onze rechtbank is het steeds meer dat mensen alleen worden veroordeeld 'als het echt niet anders kan', of dat nu 'in de geest van de wet' is kun je je afvragen. Ik heb er in elk geval moeite mee als criminelen door vormfoutjes (een deel van) hun straf ontlopen. Ja het is heel slordig als er foutjes zijn gemaakt, maar voor mij is het algemeen belangrijker als het individueel belang of privacy van een crimineel. Door dat skimmen worden zoveel mensen benadeeld dat het voor mij veel belangrijker is dat de samenleving wordt beschermd tegen deze criminelen. Maar ja, is ben geen rechter hé...
27-03-2020, 08:21 door Anoniem
Door Anoniem: In onze rechtbank is het steeds meer dat mensen alleen worden veroordeeld 'als het echt niet anders kan', of dat nu 'in de geest van de wet' is kun je je afvragen.
Het probleem ligt voor dit geval niet daar.

Ik heb er in elk geval moeite mee als criminelen door vormfoutjes (een deel van) hun straf ontlopen.
Ik ben er ook niet blij mee. Maar de correcte oplossing is om geen foutjes te maken.

Ja het is heel slordig als er foutjes zijn gemaakt, maar voor mij is het algemeen belangrijker dan het individueel belang of privacy van een crimineel.
Vergeet niet dat als het OM "foutjes maakt" dat evengoed kan leiden tot onterechte beschuldiging en zelfs onterechte veroordeling. Dat schaadt het vertrouwen in de rechtspraak als geheel en is daarmee nog veel schadelijker voor het algemeen belang. En oh ja, criminelen zijn dat pas als hun schuld bewezen is. Let in deze casus even op het stukje "recht op een eerlijk proces geschonden". Omdat de politie zich als cowboys gedragen heeft, is voor het (en daarom uitgesloten) bewijs uit het hotel niet meer te achterhalen of dat het van de verdachten zelf afkomstig was of bijvoorbeeld door de politie zelf neergelegd. Je weet het niet, dus krijgt de verdachte het voordeel van de twijfel.

De correcte oplossing is, alweer, niet van die domme foutjes maken.

Door dat skimmen worden zoveel mensen benadeeld dat het voor mij veel belangrijker is dat de samenleving wordt beschermd tegen deze criminelen.
De manier waarop is zeer zeker wel enorm belangrijk. Als je niet uitkijkt krijg je "Dutertepraktijken", waar mischien-wel-schuldig-lijken al een doodstraf oplevert, zonder proces. Dat is enorm ver weg van waar onze rechtspraak zit, maar je wil niet dat ze zelfs maar een beetje die kant op gaan. Dus laat je liever verdachten onterecht lopen dan dat je het risico van onterecht veroordelen loopt.

Maar ja, is ben geen rechter hé...
Gelukkig maar.

Dit is overigens niets nieuws, maar een direct gevolg van jarenlange bezuinigingen, voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, en zo verder. Het probleem is niet de principes die je hier toegepast ziet, maar dat de mensen die zich er aan moeten houden dat eigenlijk niet kunnen. Als je het over algemeen belang hebt, begin dan daar met probleemoplossen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.