image

Amsterdam zet cameratoezicht in tegen groepsvorming

dinsdag 31 maart 2020, 18:57 door Redactie, 8 reacties

De gemeente Amsterdam zet mobiel cameratoezicht in om eerder aangekondigde coronamaatregelen te handhaven en groepsvorming tegen te gaan. Dat heeft burgemeester Halsema aan de gemeenteraad laten weten. De camera's worden ingezet op het Piet Mondriaanplein, het Henrick de Keijserplein en de Oetgensstraat. Het camerabesluit geldt van 31 maart tot en met 1 juni.

Op 25 maart kondigde de gemeente Amsterdam extra maatregelen aan tegen de verspreiding van het coronavirus. "Op plekken waar zorgen bestaan over aanhoudende drukte kan cameratoezicht worden ingesteld. Als het nodig is dan worden ook op die locaties aanvullende maatregelen genomen", zo liet de gemeente vorige week weten.

In het vandaag gepubliceerde camerabesluit stelt Halsema dat de locaties op en rondom het Piet Mondriaanplein, het Henrick de Keijserplein en de Oetgensstraat momenteel een aantal van de drukste plekken in de stad zijn. "Er is in de afgelopen dagen sprake geweest van onwenselijke groepsvorming door groepen jongeren en de vrees bestaat dat personen zich op deze locaties niet zullen houden aan de noodverordening die is ingesteld ten behoeve van het voorkomen van verspreiding van het coronavirus", aldus de burgemeester (pdf).

Halsema kan op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) besluiten om camera's te plaatsen als dat volgens haar noodzakelijk is in het belang van de handhaving van de openbare orde. "Het inzetten van cameratoezicht is in aanvulling op de bestaande maatregelen noodzakelijk ter handhaving van de openbare orde", schrijft ze in het camerabesluit.

Daarin maakt de burgemeester ook duidelijk dat ze de handhaving van de openbare orde en de gevolgen voor de privacy tegen elkaar heeft afgewogen. "In die afweging moet aan het algemene belang om de verstoring van de openbare orde te herstellen meer gewicht worden toegekend dan aan het belang om geen inmenging te dulden in de privacy", stelt Halsema. Wanneer de camera's niet meer nodig zijn voor het handhaven van de openbare orde zal het besluit tot het instellen van cameratoezicht "onmiddellijk" worden ingetrokken.

Reacties (8)
31-03-2020, 19:34 door Anoniem
Wat weer eens bevestigd dat er wel degelijk sprake is van een glijdende schaal. Op de glijbaan van ernstige criminaliteit achteraf opsporen naar groepsvorming op straat. Over enkele jaren worden deze camera's uitgerust met gezichtsherkenning en ingezet tegen schuin oversteken.
31-03-2020, 19:57 door Anoniem
And there he is, de electronische wachtmeister.

Zet toch gewoon een diender neer met een lange lat, die camera is NIET nodig voor de handhaving van de openbare orde.
Over een jaar komen we er achter dat er "per ongeluk" toch gezichtsherkenning aan stond en alle data weer in de goot ligt.
31-03-2020, 21:10 door Anoniem
Net als in India gewoon mensen een paar rotklappen geven, laten opdrukken en hun nederige excuses laten aanbieden voor het buiten hangen in groepen. Dat halfzachte, linksdraaiende en niets-oplossende handelen ook altijd.....
31-03-2020, 22:50 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: And there he is, de electronische wachtmeister.

Zet toch gewoon een diender neer met een lange lat, die camera is NIET nodig voor de handhaving van de openbare orde.
Over een jaar komen we er achter dat er "per ongeluk" toch gezichtsherkenning aan stond en alle data weer in de goot ligt.
Ja, en dan komt er een mea culpa en vervolgens weer business as usual.
01-04-2020, 05:48 door Anoniem
Door Anoniem: Wat weer eens bevestigd dat er wel degelijk sprake is van een glijdende schaal. Op de glijbaan van ernstige criminaliteit achteraf opsporen naar groepsvorming op straat. Over enkele jaren worden deze camera's uitgerust met gezichtsherkenning en ingezet tegen schuin oversteken.

De camera's zijn al uitgerust met gezichtsherkenning. Het systeem in A'dam heet Catch en bevat 130.000 'bekenden'.
01-04-2020, 09:21 door Anoniem
Buiten proportioneel, Hongaarse toestanden in jullie eigen Amsterdam.
01-04-2020, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem: De camera's zijn al uitgerust met gezichtsherkenning. Het systeem in A'dam heet Catch en bevat 130.000 'bekenden'.

De toekomst uit mijn glazen bol is al ingehaald door de realiteit dus. Erg jammer om te horen.
01-04-2020, 13:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De camera's zijn al uitgerust met gezichtsherkenning. Het systeem in A'dam heet Catch en bevat 130.000 'bekenden'.

De toekomst uit mijn glazen bol is al ingehaald door de realiteit dus. Erg jammer om te horen.

Blijkt om 1.3 miljoen 'bekenden' te gaan, en daardoor is de bruikbaarheid ridicuul geworden.
https://www.bitsoffreedom.nl/2019/09/11/minister-komt-met-zorgwekkende-antwoorden-op-kamervragen-over-catch/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.