image

Moet je bij een rit door België je dashcam registreren bij de overheid?

woensdag 1 april 2020, 17:23 door Arnoud Engelfriet, 4 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Recent las ik dat autobezitters die een dashcam in hun voertuig hebben geïnstalleerd rekening met de privacyregels (AVG) moeten houden. Kun je daar je licht op schijnen, kan men dat werkelijk eisen? Ook van Nederlanders, want die kunnen hun dashcam niet eens registreren op die site.

Antwoord: Dat het maken van elektronische video-opnamen van mensen onder de AVG valt, is volgens mij geen verrassing. Gelukkig gaat dat specifiek bij dashcams meestal vanzelf goed, omdat je je dan kunt beroepen op de uitzondering voor strikt persoonlijk of huishoudelijk gebruik. Maar, zo merkt de Belgische politie op, als je van plan bent die beelden aan je verzekeraar of advocaat te geven in verband met een aanrijding of iets dergelijks, dan val je buiten die uitzondering en moet je dus gewoon volledig voldoen.

Dáár kijk ik wel een beetje van op, omdat het mij nog steeds huishoudelijk voorkomt dat ik mijn advocaat een procedure laat starten of mijn verzekeraar laat zien dat een ongeval niet mijn schuld was. Helaas is er bar weinig jurisprudentie over deze term. Ja, de Rynes-zaak met die bewakingscamera die ook de openbare weg filmde. Daar was het criterium dat de verwerking buiten de privésfeer van de verantwoordelijke raakte, maar dat helpt niet héél erg. Want is mijn rechtszaak een privéaangelegenheid?

Belangrijker is wel dat in België er een aparte wet is die eist dat je bewakingscamera’s registreert (de Camerawet), en dat -wederom aldus de politie- dashcams daar ook onder vallen. En dat lijkt te kloppen, die wet regelt ook mobiele bewakingscamera’s. Maar daar twijfel ik (oké, ik ben geen Belgisch jurist) over want een bewakingscamera heeft tot doel "de bewaking en het toezicht van [] plaatsen" en dat is niet waar je een dashcam voor inzet. Dat gaat om bewaking van een rijdend voertuig.

Dus daarom zou ik zeggen dat een dashcam er niet onder valt. Dat gezegd hebbende, een agent zit zelden te wachten op spitsvondige juristerij, zeker als die erop neer komt dat zijn baas verkeerde informatie heeft verstrekt. Dan zit je nog wel even bij de zwaantjes. Ik zou het dus niet doen.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (4)
02-04-2020, 11:32 door Anoniem
Hier vind je wat info over de dash in Belgie

https://www.touring.be/nl/artikels/dashcams-wanneer-mag-je-de-beelden-gebruiken
02-04-2020, 20:02 door Anoniem
Volgens de anwb mag het in België,
maar je moet gefilmde personen direct na het ongeval op de de hoogte stellen dat je het gaat gebruiken in de procedure.
https://www.anwb.nl/juridisch-advies/op-vakantie/met-de-auto-op-reis/andere-verkeersregels/dashcam-verboden
03-04-2020, 09:58 door Anoniem
Grappig dat je in Belgie gewoon met een Desert Eagle iemand op je erf mag neerknallen maar je mag het niet filmen met je dashcam, want dan ben je stout bezig...
14-06-2020, 09:52 door Anoniem
Door Anoniem: Hier vind je wat info over de dash in Belgie

https://www.touring.be/nl/artikels/dashcams-wanneer-mag-je-de-beelden-gebruiken

Dashcam in de auto als bewijs voor als je ongeluk krijg ofzo ok. Maar die dashcam lui die beelden doorsturen na politie of je werkgever dat je te hard rijd pffffffff hebben jullie niets beter te doen ga anders bij de politie werken wat een huttenvolk.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.