image

Minister wil dat 60 procent van de bevolking contact-tracing app installeert

donderdag 9 april 2020, 14:25 door Redactie, 33 reacties

Minister De Jonge van Volksgezondheid wil dat straks minstens 60 procent van de bevolking de dinsdag aangekondigde contact-tracing app installeert. Bij voorkeur vrijwillig, maar ook het verplicht installeren wordt nog altijd niet uitgesloten. Er is echter nog geen wetgeving om het gebruik van de app te verplichten, zo liet De Jonge gisteren tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus weten.

Tijdens het debat stelden D66, PvdA en PVV dat het gebruik van de app vrijwillig moet zijn. "De app moet werken op basis van anonieme gegevens. Er mag geen overdracht zijn van persoonsgegevens naar de overheid. Het moet transparant zijn door middel van opensourcesoftware. Gebruik bij voorkeur op vrijwillige basis", stelde PVV-leider Wilders.

"Het liefst doen we het vrijwillig. Wij zijn, denk ik, geen land van overheidsverplichtingen. Toch houd ik nog even een slag om de arm, want als we weten dat het gebruik op een bepaald niveau moet zijn voordat het daadwerkelijk effectief is, zou het kunnen zijn dat je op enig moment in die fase zou komen", antwoordde De Jonge. "Maar ik ben het eens met iedereen die zegt: je moet het sowieso vrijwillig willen beginnen en eigenlijk moet je het liefst ook gewoon vrijwillig willen handelen. Er bestaat nu overigens ook geen wetgeving om dingen te verplichten."

Wilders stelde later in het debat vier voorwaarden aan de app en vroeg De Jonge of hij het hiermee eens is. Zo moeten gegevens anoniem zijn, mag er geen data naar de overheid gaan, moet de software open source zijn en moet er, ondanks het voorbehoud van de minister, sprake van vrijwilligheid zijn. "Ja, ik kan me in die voorwaarden heel goed vinden. Ik wil wel de experts de ruimte geven om het de komende weken zo goed mogelijk uit te zoeken, maar ik kan me in die voorwaarden gewoon heel goed vinden", liet De Jonge op de vraag van de PVV-leider weten.

De minister was ook gevraagd hoeveel mensen de app moeten installeren voordat die effect heeft. "We zullen even moeten afwachten hoe het bijvoorbeeld in het Verenig Koninkrijk, in Oostenrijk, werkt. Maar 60 procent is daarbij het getal dat nu geldt", liet De Jonge weten. Volgens de minister is het belangrijk dat de app het vertrouwen geniet van de samenleving, omdat dan meer mensen die zullen gebruiken. "Zo zouden we dus - zoals de heer Wilders het net ook zei - geen verplichtingen nodig hoeven te hebben om toch een massaal gebruik in Nederland te zien. Want die 60 procent moeten we dan wel zien te halen. En dat gaan we doen."

Reacties (33)
09-04-2020, 14:57 door Anoniem
"Er is echter nog geen wetgeving om het gebruik van de app te verplichten" met de nadruk op nog. Hugo de Jonge (CDA) is eng heel eng.
09-04-2020, 15:29 door Anoniem
Door Anoniem: "Er is echter nog geen wetgeving om het gebruik van de app te verplichten" met de nadruk op nog. Hugo de Jonge (CDA) is eng heel eng.

Hij doet ze best maar, als het zover ooit komt, dan gaat mijn telefoon gewoon de vuilnisbak in.
Wat gaan ze doen dan?
Niemand is anoniem met een IP adres, je bent dan altijd te achterhalen en traceerbaar.
09-04-2020, 15:39 door soeperees
Nog even los van privacy. GPS en driepuntsmetingen zijn te onnauwkeurig om te kunnen bepalen of je te dicht in de buurt van een besmet persoon bent geweest. Afhankelijk van de omstandigheden kan je locatie tot enkele tientallen meters afwijken.

Bluetooth heeft een bereik tot wel 10 meter. Betekent dat, dat als ik straks in een straal van 10 meter bij iemand in de buurt ben geweest die positief getest is, ik in zelf quarantaine moet? Ik woon in een flat. Ik zie hier op mijn bluetooth gemiddeld zo'n vijf a zes apparaten verschijnen, die niet van mij zijn.

Ook als ik me zeer strikt aan de regels houd (wat ik ook doe) zal ik, als ik het goed begrijp, ten onrechte waarschuwingen gaan ontvangen. Of heb ik het helemaal verkeerd?
09-04-2020, 15:43 door Anoniem
Ik heb hier maar 1 woord voor. Bullshit.
09-04-2020, 15:45 door Anoniem
Door soeperees: Ook als ik me zeer strikt aan de regels houd (wat ik ook doe) zal ik, als ik het goed begrijp, ten onrechte waarschuwingen gaan ontvangen. Of heb ik het helemaal verkeerd?

Waarschijnlijk heb je het het bij het juiste eind. Doe hier je licht eens op :-)

>>> https://www.security.nl/posting/651346/Corona+app+kan+niet+werken
09-04-2020, 15:53 door johanw
Hmmm, open source. Zodra er ook maar enige verplichting komt, direct of indirect (alleen toegang tot xxx als je de app op je telefoon hebt staan) dan fork ik hem direct en laat hem altijd "alles OK" terug geven. Zonder open source ook wel maar dan kan het iets langer duren.
09-04-2020, 16:03 door Anoniem
Ik loop nooit met een smartphone rond, dus verplichten lost niks op. Mijn ouders ook niet trouwens. En wat als je meerdere smartphones hebt (werk en privé)? Dan zou je meerdere ID's moeten doorgeven als je positief getest wordt.

Toch maar weer een donatie overmaken aan Bits of Freedom en Privacy First. Zij doen goed werk.
09-04-2020, 16:59 door Anoniem
Deze coronacrisis is er alleen maar om de burgers te onderwerpen tot één of andere staatsgreep of enorme beperking. Dit zijn echt Chinese praktijken waarbij elke burger gemonitord wordt. Boycotten deze handel.
09-04-2020, 17:39 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Er is echter nog geen wetgeving om het gebruik van de app te verplichten" met de nadruk op nog. Hugo de Jonge (CDA) is eng heel eng.

Hij doet ze best maar, als het zover ooit komt, dan gaat mijn telefoon gewoon de vuilnisbak in.
Wat gaan ze doen dan?
Niemand is anoniem met een IP adres, je bent dan altijd te achterhalen en traceerbaar.
\Je weet dat corona nog wel een paar maanden hier aanwezig gaat zijn? En dat deze maatregelen zoals we ze nu hebben, niet nog maanden zo kunnen blijven?

Door Anoniem: Ik loop nooit met een smartphone rond, dus verplichten lost niks op. Mijn ouders ook niet trouwens. En wat als je meerdere smartphones hebt (werk en privé)? Dan zou je meerdere ID's moeten doorgeven als je positief getest wordt.

Toch maar weer een donatie overmaken aan Bits of Freedom en Privacy First. Zij doen goed werk.

Ik hierop zeggen, dat je minder mag, wegens corona.

Ik zie duidelijk hier dat de meeste nog weinig ervaring hebben met corona. Als je er namelijk last van hebt, praat je wel anders. Het is geen griepje waar je last van hebt.
En dit gaat nog maanden duren voordat ons leven weer normaal is. Dat schijnt nog niet iedereen hier te beseffen.
09-04-2020, 18:38 door Anoniem
Verplichten? Dacht het niet.


Daarbij schiet het deels zijn doel voorbij. De doelgroep die het meest geraakt wordt zijn doorgaans ouderen. En ja ik weet dat er ook veel jongeren slachtoffer zijn maar toch is tot nu toe vooral de ouderen.


Laat die groep vaak geen smartphone hebben of een aversie tegen computerapparatuur hebben door legio redenen.

Slecht zicht, of niet weten of andere redenen.

Er zijn genoeg ouderen die echt zwaar eenzaam zijn ( geen familie) en geen smartphone hebben oid.


Maar verplichten ? dan gooi ik mijn telefoon weg niemand gaat mij dat verplichten.
09-04-2020, 18:44 door Anoniem
Voorlopig laten ze 17 miljoen Nederlanders op een cruiseschip varen met maar 2400 reddingsboten.

Ik denk dat ons kabinet zichzelf eens ernstig in de spiegel moet bekijken.


Zeker de late inzet van besmette passagiers op dat cruiseschip en het verdwijnen van de zorg op dat schip.
09-04-2020, 19:24 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zie duidelijk hier dat de meeste nog weinig ervaring hebben met corona. Als je er namelijk last van hebt, praat je wel anders. Het is geen griepje waar je last van hebt.
En dit gaat nog maanden duren voordat ons leven weer normaal is. Dat schijnt nog niet iedereen hier te beseffen.

En als je onze privacy zo makkelijk te grabbel gooit, wordt ons leven nooit meer normaal. Maar dat schijn jij dan weer niet te beseffen.
09-04-2020, 19:30 door Anoniem
App verplicht? Dan ga ik weer mijn Nokia 1210 gebruiken, klaar. En GSM van werk blijft dan ook in de bureaula, op het werk. Ik ben er niet van gediend dat men mij verplichtingen oplegt zonder enige wet en zonder aangetoond resultaat. Ik word al genoeg gevolgd met al die camera's die in heel Nederland hangen...
09-04-2020, 20:33 door Anoniem
Waarom geen "corona-ster" op de vest, eenvoudig en goedkoop, of toch niet.....
09-04-2020, 20:37 door Anoniem
Iedere telefoon waar dit op kan draaien is standaard al enorm lek.
Dan blijkt vervolgens in een aaneenrijging van lekke apps tal van controle en codes omzeild te worden.
Dat wil dus zeggen dat eenmaal lek, allerlei gaten en tekortkomingen uitgeput en toegevoegd kunnen worden zonder dat de gebruiker ervan al te veel via z'n user interface merkt.
Zoals scripts kunnen plaatsen cq op afstand kunnen uitvoeren.

En op die zeef wil deze helder "denkende minister" ook nog eens ingangen toevoegen tot EXTREEM gevoelige gegevens.
Van de aard die dus persoons gerelateerd zijn en dus inherent reproduceerbaar en herleidbaar zijn tot individuen.
En de beveiligingen op de apparaten zijn te omzeilen, oftewel eenmaal kunnen hacken van de telefoon maakt het alleen maar NOG interessanter om dit vaker te doen.
Oftewel, deze helder "denkende minister" maakt de snoeppot voor hackers alleen maar interessanter.
Een buy-in om hierin als telefoon gebruiker evenwel toch in mee te gaan is niet slechts een sigaar uit eigen doos.
Het is alsof de minister een soort strip-poker voor een enorme snoeppot aangaat.
De inzet zijn niet de persoonlijke middelen van de minister, nee de inzet is het persoonlijk kapitaal van de burgers.
Niet de minister raakt vervolgens z'n kleren kwijt, nee de bevolking komt steeds naakter te staan.
En ondertussen blijft hij maar blind staren op de snoep-pot die onze telefoons meer en meer zijn.

Dit is dus totaal niet in proporties.
De aanleiding en noodzaak van dit gebeuren met de apps wordt op wereldschaal beschouwd.
Maar de minister gaat enkel over Nederland!
Hij gaat niet in z'n eentje of met z'n collegae uit alle landen over de beschouwing of dit voor elk land afzonderlijk iets is van epische proporties of niet.
En op lokale schaal is dit van gebied tot gebied anders, maar niet wereld-episch.
Proportionaliteit vereisten voor Nederland cq de EU wordt dus door deze minister al niet aan voldaan.
Ook Ursula van der Leyen gaat niet over heel Europa, noch over de hele wereld.

Subsidiariteit vereisten wordt in beginsel ook helemaal niet aan voldaan.
Aangezien dit ministerie wel over de eigen middelen gaat, maar niet de middelen die burgers zouden moeten inzetten kan verpanden en inzetten.
Daarom kan de minister ook niets volledig de lading dekkend formuleren om de subsidiariteit vereisten aan te toetsen.
Daar komt bij kijken dat het generen van inzichten op buurt-niveau ook al enorm veel extra inzicht en zekerheid kan bieden.
Daar komt ook bij kijken dat als meer media knellende situaties niet sensatie belust en wel, dag op dag op dag de reportages en alarmsignalen niet op 1 hoop blijven gooien maar secuurder plaatsen, dat de inzichten op buurt-niveau dan ook bij een breder publiek kunnen toenemen.
De minister heeft sowieso ook voldoende zendtijd mogelijkheden om dit bredere inzicht eventueel ZELF aan Nederland over te brengen, voor zover journalisten zich daartoe niet verleid of geroepen voelen.
Communicatie deskundigen te over die dit kabinet ter zijde kunnen staan en journalisten hiermee plat kunnen bombarderen.
En al helemaal met een wekelijks ongekende hoeveelheid toespraken door kabinetsleden van deze tijd.
Ook op punt van subsidiariteit faalt de minister z'n pleidooi voor deze stappen dus bij voorbaat.

Er is ook geen sprake van een unieke zeer urgente zaak van landsbelang waar veiligheid mee gemoeid is.
Oftewel, er is geen sprake meer van ACCUUT gevaar.
Dat is voor zover van toepassing inmiddels wel afgewend.
Want als iedereen binnen blijft is het gevaar sowieso nog weer een veelvoud kleiner dan het überhaupt nu is.
En de 1,5 meter afstand aanhouden van persoon tot persoon biedt geloofwaardig genoeg ook een stevige marge waardoor razendsnelle ongecontroleerde onveilige situatie niet meer van toepassing kan zijn.
Daar komt bij dat dit kabinet zelf als het goed is al op diverse andere manieren inzet doet waardoor het gevaar bij voorbaat alleen maar nog meer moet afnemen, tenzij het heilloze en/of ongerichte inzet van dit kabinet betreft.
Dan zouden ze ook op ongeloofwaardige wijze volstrekt de kredietwaardigheid en coulance van de bevolking tartten.
Oftewel, er is al geen accuut gevaar.
Het gevaar neemt af.
En de veiligheid is ook niet meer volstrekt in het geding, maar binnen verhoudingen die dit kabinet toepast al langer onder controle.
Er is dus geen sprake van een uitzonderlijke en buitengewoon urgente situatie meer.

De minister wil..... dit is onbehoorlijk bestuur!!!!
Dit is bestuurlijk en juridisch buiten je macht en bevoegdheden treden!!!
10-04-2020, 02:27 door Anoniem
En als de verplichting er gaat komen gooi ik me mobiel tegen de muur en neem ik nooit meer een mobiel.
10-04-2020, 08:11 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Voorlopig laten ze 17 miljoen Nederlanders op een cruiseschip varen met maar 2400 reddingsboten.

Ik denk dat ons kabinet zichzelf eens ernstig in de spiegel moet bekijken.


Zeker de late inzet van besmette passagiers op dat cruiseschip en het verdwijnen van de zorg op dat schip.

Ik denk dat het achterlijk stemvee (de VVD stemmer ja) eens moet gaan denken. Maar ik heb geen hoop meer. Nu de VVD na het acteren op deze crisis 8 zetels is gestegen. Dat geeft duidelijk weer dat de VVD-stemmende Nederlander niet in staat is te denken. Of een enorme grote egoïst is. Iets dat bij de VVD toch al verplichte kost is.
10-04-2020, 08:21 door The FOSS - Bijgewerkt: 10-04-2020, 09:00
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Er is echter nog geen wetgeving om het gebruik van de app te verplichten" met de nadruk op nog. Hugo de Jonge (CDA) is eng heel eng.

Hij doet ze best maar, als het zover ooit komt, dan gaat mijn telefoon gewoon de vuilnisbak in.
Wat gaan ze doen dan?
Niemand is anoniem met een IP adres, je bent dan altijd te achterhalen en traceerbaar.
\Je weet dat corona nog wel een paar maanden hier aanwezig gaat zijn? En dat deze maatregelen zoals we ze nu hebben, niet nog maanden zo kunnen blijven?

Een paar maanden? Mogelijk wel een jaar of meer. Deze maatregelen zijn essentieel en gaan dus zeker niet opgeheven worden omdat men het zo lastig vol te houden vindt.

Bj gebrek aan voldoende animo voor dit soort apps is een volledige, afgedwongen lockdown het enige resterende alternatief. Dat lijkt me geen moeilijke keuze! Dus gewoon de corona-app installeren zodra deze beschikbaar komt.
10-04-2020, 09:19 door spatieman
dan mag mr rutte mij een smartiephone doneren.
10-04-2020, 09:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik zie duidelijk hier dat de meeste nog weinig ervaring hebben met corona. Als je er namelijk last van hebt, praat je wel anders. Het is geen griepje waar je last van hebt.
En dit gaat nog maanden duren voordat ons leven weer normaal is. Dat schijnt nog niet iedereen hier te beseffen.

En als je onze privacy zo makkelijk te grabbel gooit, wordt ons leven nooit meer normaal. Maar dat schijn jij dan weer niet te beseffen.

De vraag is uberhaupt of ons leven ooit weer normaal gaat worden....
Mogelijk komt er een "nieuwe normaal", oftewel we gaan "normaliseren"....
Nieuwe generatie die straks opstaat heeft mogelijk straks het "oude leven" nooit gekend...
Misschien is "1,5 meter" straks wel de standaard... misschien wel meer maatregelen die nooit meer weg kunnen...
10-04-2020, 09:41 door Anoniem
Terug in de tijd 80 jaar.
10-04-2020, 10:23 door Anoniem
Ik denk dat het achterlijk stemvee (de VVD stemmer ja) eens moet gaan denken. Maar ik heb geen hoop meer. Nu de VVD na het acteren op deze crisis 8 zetels is gestegen.
Ik heb nog maar eens naar die schijnvertoning gekeken en wel het eerste debat over het corona virus. En als je
dan het betoog van die VVD er hoort, als of er niets aan de hand is. Het corona virus vergelijken met een griep of
verkoudheid virus, hoe haal je het in je hoofd. Maar je hebt helemaal gelijk, denken is niet voor iedereen weggelegd.

Wat ik niet kan begrijpen is waarom mensen een app blindelings vertrouwen. In een forum activiteit schrijft Eric Verstraten
een stuk dat toch wel degelijk voeding geeft tot nadenken. Maar er is ook goed nieuws, de meeste zullen deze app
met dank aan de NOS wel installeren zo deze niet verplicht wordt. Maar aan de andere kant, hoever zijn wij verwijdert
van China.

vvdwem
10-04-2020, 10:52 door De baard
Er is echter nog geen wetgeving om het gebruik van de app te verplichten
Dan wachten we dat maar rustig af, voor die tijd komt die app er niet op bij mij. Ik kom toch al weinig buiten, en als ik al naar buiten ga, kom ik maar bar weinig mensen tegen daar.
10-04-2020, 10:54 door De baard
Door Anoniem: De vraag is uberhaupt of ons leven ooit weer normaal gaat worden....
De nieuwe manier van ons voortplanten wordt iedereen aan de IVF, want sex mag niet meer. Té dicht op elkaar.
10-04-2020, 11:23 door Anoniem
Door The FOSS:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Er is echter nog geen wetgeving om het gebruik van de app te verplichten" met de nadruk op nog. Hugo de Jonge (CDA) is eng heel eng.

Hij doet ze best maar, als het zover ooit komt, dan gaat mijn telefoon gewoon de vuilnisbak in.
Wat gaan ze doen dan?
Niemand is anoniem met een IP adres, je bent dan altijd te achterhalen en traceerbaar.
\Je weet dat corona nog wel een paar maanden hier aanwezig gaat zijn? En dat deze maatregelen zoals we ze nu hebben, niet nog maanden zo kunnen blijven?

Een paar maanden? Mogelijk wel een jaar of meer. Deze maatregelen zijn essentieel en gaan dus zeker niet opgeheven worden omdat men het zo lastig vol te houden vindt.

Bj gebrek aan voldoende animo voor dit soort apps is een volledige, afgedwongen lockdown het enige resterende alternatief. Dat lijkt me geen moeilijke keuze! Dus gewoon de corona-app installeren zodra deze beschikbaar komt.

Stel u bent arm maar u voelt zich toch gelukkig, komt dat u arm bent door ALLES wat u overkomen is?
Komt dat u zich ondanks alles gelukkig voelt ook door dat ALLES of juist specifieker door een aantal zaken?
Dat laatste is natuurlijk veel aannemelijker.
In sociale context ligt een implosie nooit niet aan ALLES.
Ten hoogste aan een optelsom van zaken.
Met meer pech doordat meerdere zaken ook nog eens samenvallen of zelfs elkaar versterken, met nog meer tegenslag was er misschien niet tegen alle samenvallende domino stenen wat te doen.

We horen vooral een binaire stellingnames waar kennelijk heel NL in mee zou moeten gaan.
a) Is die 1,5m is nodig, ja/nee?
b) Zijn ALLE maatregelen nodig, ja/nee?
De kans dat als op een eerste vraag - vraag a -het antwoord ja wordt gegeven terwijl de beantwoorden(s) onder grote stress staan is in sociale context groot dat mensen dan automatisch aannemen dat het antwoord op een 2e vraag - vraag b - zonder nadenken ofwel wordt geaccepteerd zonder kritischer nadenken of als ook bevestigend wordt beantwoord is zeer groot.
Die kans is inherent ook significant veel hoger dan als de beantwoorder van de twee vragen niet onder grote stress zou staan.
Dit is bovendien ook geen digitale/binaire kwestie maar ten minste een combinatie van digitale/binaire kwestie met grote overlap in het sociale menselijke domein.
In het sociaal menselijke domein is de maatstaf niet de binaire afwegingen maar primair dat kleine nuances een groot verschil kunnen creëren. Dat verschil kan zelfs met voortschrijden der tijd na het doen van de afweging zelfs toenemen terwijl een binaire kwestie enkel een gelijkblijvend effect heeft voor de periode dat het zich voordoet.

De crux hiervan is dat we anno april 2020 in de gecreëerde en ontstane situatie waarin veel mensen uit goede bedoelingen denken nuttige voorzetjes te geven, zijn we dus zeker niet met z'n allen toe aan alles of niets afwegingen, niet in zwart/wit, niet in wel/niet keuzes.
En we zijn al helemaal niet toe aan binaire afwegingen te combineren met kloppende inzichten voorzien van geverifieerde nuances, want dat laatste hebben we al helemaal nauwelijks op dit vlak.
Hoe goed bedoeld ook, inzetten op het niet oneindig door laten lopen van niet volledig nodige en noodzakelijke beperkingen is te prijzen.
Maar dat doen gepaard met keuzes waarbij de nuance niet ruim wordt toegepast vereist dat we met z'n allen beter nadenken voordat we ofwel onszelf helemaal inklemmen ofwel onszelf dachten vooruit te helpen maar met de aangewende middelen niet feitelijk iets wordt bestreden of opgelost.
Dan kan je beter de stap zetten zonder die middellen aan te wenden, dan hou je tenminste resources en je hoofd vrijer om dat vervolgens aan te wenden voor dingen die wel bij voorbaat verifieerbaar een verschil gaan maken.

Die tracking-app is onzin.
Het doeleinde dat het dient, namelijk monitoring is nog wat anders dan inzicht verschaffen op wijk, buurt of misschien zelfs op straat niveau.
Voor dat laatste moet eerst maar eens bepleit worden welk niveau de grootste sprong voorwaarts zou bieden.
Vervolgens stop je die tracking-app lekker in de la of ban je zoiets als maatschappij volledig.
Daarna ga je als regering c.q. journalisten eindelijk eens online kaarten maken die naast overzicht ook misschien eens meer inzicht bieden!!!
Daarbij ga je onderbouwen hoe fijnmazig en met welke schaal-eenheden het inzicht is dat je nodig hebt en welk verschil dat specifiek in welk gebied had gemaakt.
Als je bijvoorbeeld in 1 klein stadje een maand geleden in amper 1 of 2 dagen tijd een hele vermenigvuldiging had van het aantal besmette personen en daarna nauwelijks of niet nog nieuwe besmetting gevallen dan is de orde van grootte zeer betrekkelijk en lokaal.
Dan zou zo'n app noch monitoring toch al weinig extra's gaan bieden.
Dan gaat het erom dat andere zaken op orde komen en ook blijven.
Kijk je naar bergamo, bolzano, napels of rome dan is de verloop der dingen nogal uiteenlopend anders.
Ook in Porto was het verloop op een gegeven moment duidelijk veel drastischer dan in Lissabon terwijl in Lissabon duidelijk veel meer mensen wonen.
Dus dat er verschillen per locaties zijn weten de trackers van de ontwikkelingen al weken!!!
Dan heb je zeker geen tracking app meer nodig.
Dan gaat het erom te kijken wat de differentiaties per locaties te kijken.
Wat zijn die qua ontwikkelingen wijder uitklaar zijn gaan lopen?
Andere registratie keuzes?
Andere hygiene door mensen die lokaal wonen/werkten/recreëerden/in ziekenhuizen verbleven? et cetera.
Zijn die straten en trottoirs waar mensen liepen verschillend breed?
Moesten mensen meer in dezelfde beperkte aantal maar grote supermarkten hun boodschappen halen of waren er juist veel kleinere winkels?
Hoe was de onderlinge houding in winkels, restaurants en café's voor een eventuele piek?
Waarom was op de ene plek de piek een paar dagen eerder dan in een andere stad in datzelfde land of provincie of canton/bezirk?

En dat soort inzichten moet al helemaal niet op 1 nationale hooiberg gegooid te worden om daar vervolgens lekker in te gaan spitten en kersen plukken en/of pseudo-analytische opvattingen te gaan poneren.
Daar moet je alle inzichten met bijbehorende nuances die je ermee krijgt dus niet weer uitvlakken en uitsmeren over een veel te grote deler van de bevolking, noch afzetten tegen een niet lokatie gebonden kalender datum-lijn/as.
Want dat is hoe men nu wel rapporteert en werkt.
En daar gaat die tracking app geen ene ziel bij helpen, behalve die zielen die zitten te springen om een spionage job.
10-04-2020, 13:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Er is echter nog geen wetgeving om het gebruik van de app te verplichten" met de nadruk op nog. Hugo de Jonge (CDA) is eng heel eng.

Hij doet ze best maar, als het zover ooit komt, dan gaat mijn telefoon gewoon de vuilnisbak in.
Wat gaan ze doen dan?

Niets, want jij gaat je telegoon niet weggooien.

"Niemand is anoniem met een IP adres, je bent dan altijd te achterhalen en traceerbaar."

Precies, je bent nu ook al traceerbaar en je hebt je telefoon nog niet weggegooid dus...
10-04-2020, 13:31 door Anoniem
Door Anoniem:

We horen vooral een binaire stellingnames waar kennelijk heel NL in mee zou moeten gaan.
a) Is die 1,5m is nodig, ja/nee?
b) Zijn ALLE maatregelen nodig, ja/nee?
De kans dat als op een eerste vraag - vraag a -het antwoord ja wordt gegeven terwijl de beantwoorden(s) onder grote stress staan is in sociale context groot dat mensen dan automatisch aannemen dat het antwoord op een 2e vraag - vraag b - zonder nadenken ofwel wordt geaccepteerd zonder kritischer nadenken of als ook bevestigend wordt beantwoord is zeer groot.

Je kunt niet "kritisch nadenken" over dingen waar je geen verstand van hebt. Natuurlijk mag je in je Duning Kruger mode gaan en denken dat jij wel even kunt uitpluizen hoe een pandemie precies werkt en hoe dit virus exact overgedragen wordt en dat combineren met een aan vertrouwen in overheden en mensen die meer weten dan jij, maar of dat nu echt vcerstandig is.
In de praktijk betekent "kritisch nadenken" alleen dat mensen al besloten hebben dat ze het niets vinden en dat ze alleen gehoor geven aan maatregelen waar ze zelf niet zoveel last van hebben. Dat ze daarmee anderen in gevaar brengen dat komt niet in ze op want ze hebben zelf al besloten dat zij genoeg weten om te bepalen dat dat niet kan gebeuren.

De kerkhoven liggen vol met mensen dier kritsch hebben nagedacht en besloten dat zij wel degelijk prima in staat zijn om 175 te rijden want... hun auto is echt heel veilig, hun remmen zijn echt veel beter dan die van de andere autos, zij rijden beter dan de rest, ik luister lekker niet naar de politie, met een slok op rijden zij juist beter, etc etc. Allemaal netjes beredeneerd op basis van de beschikbare gegevens en toch zijn ze allemaal dood.

En zo gaat het ook met een pandemie: een relatief klein groepje denkt dat zij alles beter weten en blijft het virus verspreiden. En terwijl de wereld langzaam doodgaan door *hun* toedoen, blijven ze wijzen naar de overheid als de grote boosdoener.


Ik herhaal: gooi deze commentsectie dicht want je hebt er niets aan.
10-04-2020, 13:58 door Anoniem
Een dergelijke app is volslagen zinloos en zelfs gevaarlijk.

Bluetooth moet dus altijd op alle toestellen ingeschakeld zijn, dit brengt een enorm risico met zich meer gezien alle beschikbare exploits. Dit geeft niet alleen criminelen vrij spel maar werkt ook bedrijfsspionage in de hand, immers moet de directie van Philips, etc nu ook Bluetooth altijd aan hebben.

De app voegt niets toe behalve nog meer onzekerheid. Als jij een praatje maakt vanuit je auto met de ramen dicht naar iemand die buiten staat, en jij achteraf de melding krijgt dat jij daarom in thuisisolatie moet dan is dat bijvoorbeeld voor ZZPers een strop, zeker als dit vaker voorkomt omdat het risico op false positives zeer groot is.

Ook als de app opensource is, dan kan een gewone gebruiker niet controleren wat er onder water allemaal in de binary gebeurd. En juist die binary is wat we allemaal uit de playstore of appstore installeren. Een gewone gebruiker kan en gaat niet de sourcecode helemaal doorlezen en deze dan op zijn toestel zelf compileren.

Ook bij een ultrasone baken heb je ook een probleem: als de telefoon in een handtas en in een hoesje zit of de handtas aan de kapstok hangt dan is er geen melding terwijl de betreffende persoon wel met een besmette persoon aan tafel heeft gezeten. Bij een ultrasone baken moet de microfoon van de smartphone altijd in 'luisterstand' staan; dat was in de DDR en is in China misschien geen probleem maar hier in Nederland zijn we daar niet van gediend. Bovendien kan een aanvaller die een exploit vindt voor de app nu een telefoon hacken met ultrasonegeluid, dus hebben we er weer een attackvector bij.

Beter alternatief is dan nog: providers intern IMEI nummers te laten tracken en met een slim algoritme (locatie, snelheid, contacttijd, etc) en ze dan een SMSje te laten sturen naar mensen die mogelijk met iemand in contact kwamen, die via een DTMF code zichzelf als verdacht of besmet aanmerkt. Dat werkt op alle toestellen, vereist geen dubieuze of brakke software en vereist geen Bluetooth en ook geen Playstore/Appstore account. 100% nauwkeurig is dat niet, maar dat geld net zo goed voor de app variant.

Er is financiële belangenverstrengeling bij de bedrijven die voor de implementatie ervan gaan zorgen. De financiën die naar een dergelijke app zouden gaan kunnen beter gaan naar:

1. Grootschalige productie van beschermingsmiddelen. Ja, vervelend dat gezichtsherkenning dan even niet werkt, maar professionele maskertjes met een instructieblad kunnen wel degelijk mensen beschermen tegen besmetting EN ze beschermen ook tegen het besmetten van anderen. Denk aan een supermarkt, kapper, etc.

2. Maximale inzet in de zoektocht naar effectieve medicatie die het ziekteverloop milder kan maken om zo de ziekte gecontroleerd door het land te laten gaan maar wel iets achter de hand hebt voor als het bij mensen mis gaat. Zo kun je ziekenhuizen en IC's enorm ontlasten.

3. Grootschalige productie van zelftesten zodat mensen die klachten krijgen direct weten of het wel covid-19 is en alleen in thuisisolatie hoeven als het ook echt nodig is.

4. Een vaccin waarmee je als eerste alle zwakkere gaat inenten.

Verder zou je ook niet 1,5 meter maar 2 meter afstand moeten houden, zoals de WHO adviseert

Nederland moet zich als een van de rijkste landen eigenlijk diep schamen nu het bij de rest van de wereld moet gaan bedelen voor materiaal, personeel, medicatie en IC bedden, en ondertussen alleen met een verplicht appje komt om de bevolking te 'beschermen'.

Wordt het straks ook verplicht om je smartphone tijdig op te laden, niet te vergeten of van een steiger te laten vallen?

En dan is er nog die 2e app, waarmee je in contact kan staan met een arts. Geloven we nu werkelijk dat er in de kapotbezuinigde zorg nu, tijdens deze crisis, nog tijd en ruimte over is om miljoenen records uit een diagnose app door te gaan spitten..?

Als dan toch alles verplicht wordt dan hoeven we gelukkig zelf ook niet meer ons gezonde verstand en verantwoordelijkheidsgevoel te gebruiken en kunnen we er lekker op los leven.
10-04-2020, 14:56 door Anoniem
Ook als de app opensource is, dan kan een gewone gebruiker niet controleren wat er onder water allemaal in de binary gebeurd. En juist die binary is wat we allemaal uit de playstore of appstore installeren. Een gewone gebruiker kan en gaat niet de sourcecode helemaal doorlezen en deze dan op zijn toestel zelf compileren.
Dank je wel, dit ben ik helemaal met je eens, op mijn Linux systeem kan ik wel opensource installeren op mijn iPhone niet.
De broncode die ze vrij geven hoeft niet de code te zijn die op mijn iPhone is geïnstalleerd. En dan nogmaals mijn
vraag, hoe komt het dat mensen zo veel vertrouwen hebben in die app, je kunt niet weten wat deze allemaal doet, het
gaat hier wel over een app die je overal volgt.

vvdwem
10-04-2020, 22:07 door Anoniem
Ik toon mijn middenvinger - want ik draai Sailfish - en de staat is te dom om dat ook te ondersteunen. En als dat bestaat - stap ik wel over op linux!
11-04-2020, 12:31 door Anoniem
Disproportionele maatregel waarbij het wan functioneren v.d. overheid geprojecteerd wordt op de gewone burger.
12-04-2020, 11:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Ook als de app opensource is, dan kan een gewone gebruiker niet controleren wat er onder water allemaal in de binary gebeurd. En juist die binary is wat we allemaal uit de playstore of appstore installeren. Een gewone gebruiker kan en gaat niet de sourcecode helemaal doorlezen en deze dan op zijn toestel zelf compileren.
Dank je wel, dit ben ik helemaal met je eens, op mijn Linux systeem kan ik wel opensource installeren op mijn iPhone niet.
De broncode die ze vrij geven hoeft niet de code te zijn die op mijn iPhone is geïnstalleerd. En dan nogmaals mijn
vraag, hoe komt het dat mensen zo veel vertrouwen hebben in die app, je kunt niet weten wat deze allemaal doet, het
gaat hier wel over een app die je overal volgt.
Dat jullie die controle niet zelf kunnen uitvoeren wil niet zeggen dat er helemaal niemand is die dat kan. Het is van belang dat het controleerbaar is. Juist bij een app met zo'n groot privacyrisico en publieke belangstelling zal er relatief veel animo zijn om het te onderzoeken. Er zullen mensen zijn die de broncode downloaden en weten hoe je die kan inspecteren, compileren en vergelijken met de binaries uit de appstore. Waarbij het natuurlijk enorm helpt als er "reproducible builds" worden gemaakt, zoals bijvoorbeeld bij telegram:
https://core.telegram.org/reproducible-builds
12-04-2020, 19:23 door Anoniem
Er zullen mensen zijn die de broncode downloaden en weten hoe je die kan inspecteren, compileren en vergelijken met de binaries uit de appstore.
Als je gegevens kunt krijgen van een app In de Appstore en al deze gegevens kloppen met het bestand dat jij zelf
hebt gecontroleerd, betekent dat nog niet dat deze de zelfde code heeft. Dan zul je volgens mij eerst de app moeten
downloaden en vervolgens een hash programma gebruiken om te kijken of deze hash dezelfde is. Vraag hoe kom ik aan
dat uitvoerbaar bestand.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.